Autor Tema: Sami na brodu - kako se snalazite?  (Pročitano 8934 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Sami na brodu - kako se snalazite?
« poslato: 11. Oktobar. 2013. / 00:02:12 »
Ako su u pitanju duža krstarenja ne idem sam. Uvek je tu Sanja da pomogne.
Ali jesenja i prolećna isplovljavnja na višednevna pecanja... e tu moram sam zato što Ivona ide u školu.
Recimo... krenem prema Smederevu. Treba spremiti doručak, skuvati povremeno kafu, otići u wc... Ok, tu je autopilot ali  dovoljno je malo nepažnje da se svašta desi.
Po meni kuhinja u istom nivou sa kormilarnicom bi bila bolje rešenje od onog koje trenutno imam. Kuhinja je metar niže i iz nje se ne vidi kuda brod plovi. Kao ni iz wc-a. To su trenuci kada mi nije svejedno i kada je Dunav mali a obale preblizu  tfrdx .
Drugo je pristajanje kada se vratim. Treba spremiti bokobrane i dobro proceniti sve pre pristajanja. Greške ne sme da bude. I još treba u pravom trenutku iskočiti na platformu i dovoljno brzo zakačiti prednji i zadnji vez. Ako vetar duva ka pristanu... to je igra ali ako duva sa obale onda je igranka.
Zamisli da iskočiš sa broda a vetar ga odmakne da ne možeš da ga vežeš, zadržiš niti da se vratiš na brod. Potisnici bi bili od velike pomoći i ozbiljno razmišljam o njima.
Ono što je kod mene dobro je preglednost iz kormilarnice 360 stepeni kao i to što mogu da se slobodno krećem palubom oko celog broda pa mi je pristup lak.

To su neki moji problemi. Verovatno ih imate i vi. Kako ih rešavate i šta je po vama neophodno da bi solo plovidba bila bezbedna?

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
Odg: Sami na brodu - kako se snalazite?
« Odgovor #1 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 07:13:38 »
Ajde redom.
marina: priprema i isplovljavanje je jednostavno jer je u mom rukavcu zasticena od najcesceg vetra- kosave
plovidba: autopilot je od velike pomoci ne samo kada se napusta komadno mesto nego sto i smanjuje potrebu za neprekidnim sedenjem pored kormila. Kratko odsustvo do toaleta nije prijatno kada se ne vidi voda, ali i tu pomogne autopilot. Kuhinja je pored velikih prozora tako da kratka priprema hrane nije veci rizik.
Mogucnost kvara motora i potreba da se ode po neki deo do prvog mesta je nemoguca pa  je zaliha rezervnih delova koji najcesce crkavaju(impeler, prenosni kajis) nuznost
privezivanje na poznatom ili nepoznatom mestu: e, to je najrizicniji deo price. Izaci na obalu i ostaviti brod da stoji na "vagu"pomocu rada motora i kontra toku kormila je najstresnije, pogotovu kada je reka jaka i duva nizvodni vetar koji pojacava rizik. boravak: prija tisina i pecanje na miru, ali stalni oprez da li voda opada, da li su dovoljni vec vezani kanapi za predstojecu vetrovitu noc, napustanje plovila radi pecanja u okolini i sl. malo unose nelagodu.
na sidru:  tu ima najmanje opustanja i mirnog sna, pogotovu ako nisam u nekom rukavcu jer rizilk od plovidbe nocnih plovila, i nocnih "ribara"koji bas moraju da prodju pored mog pomocnog camca sa novim motorom, drzi me na stalnom oprezu
povratak u marinu: isto kao i isplovljavanje, vrlo lako zbog zavetrine i pramcanog potisnika.
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
« Odgovor #2 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 07:28:26 »
Da ne slutim mnogo na jos opasnije situacije, ali i zdravstveno stanje, povrede i oprez kod uzimanja hrane je od velikog znacaja.
Trovanje hranom koja se zatekla na plovilu i da se "ne baci" , povrede nogu koje su ceste pri uskakanju ili iskakanju sa plovila, ujedi insekata, teraju me da mi je apoteka uvek dobro snabdevena.
Primer: na proslogodisnoj regati Vode Vojvodine kolega u drugom vecem plovilu je padom u masinski prostor pokidao vecinu ligamenata kod skocnog zgloba noge, a bio je sam na plovilu. Privezao sam njegov uz moj brod, prekinuli smo regatu u vratili se od Bezdana do Beograda. Sam bi retko ko mogao da vrati plovilo u maticnu marinu sa takvom povredom. 

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 08:11:54 »
Koliko sam vas shvatio najbezbednija solo plovidba je kad povedes jos jednog clana posade!

Moj camac nazalost nema autopilota i prakticno nije moguce napustiti kormilo za vreme voznje, ako hocu kafu onda izbacim u ler dobro pogledam da nema nigde nikog (ni ispred ni iza mene) i onda trk u kuhinju da umutim neskafu. Pristajanje i isplovljavanje iz marine nije problem ima uvek nekog da prihvati camac i odgurne ali imam problem a to je da se kod mog camca jako tesko izlazi na pramac broda (o tome voditi racuna kada se brod kupuje).
Sto se tice nocenja ili na sidru ili privezan na obalu iskren da budem to sam nisam ni probao i zato zalim sto nema malih marina u kojima bih mogao da prenocim a pecanje mi slabo ide.

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
« Odgovor #4 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 08:56:25 »
E Miso slatko si me  nbvc i jos me drzi.Vidim sebe u slicnim manevrima a kako je onima sto nas gledaju, mogu da zamislim.

Aka

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 09:07:14 »
...I još treba u pravom trenutku iskočiti na platformu i dovoljno brzo zakačiti prednji i zadnji vez. Ako vetar duva ka pristanu... to je igra ali ako duva sa obale onda je igranka.
Zamisli da iskočiš sa broda a vetar ga odmakne da ne možeš da ga vežeš, zadržiš niti da se vratiš na brod. Potisnici bi bili od velike pomoći i ozbiljno razmišljam o njima.

Ostaviš cime privezane na pontonu, i kad prilaziš, samo čakljom dohvatiš - prvo uzvodnu, pa nizvodnu i kako koju dohvatiš, privežeš na bitvu. To je ionako ispravan redosled - prvo se veže na obali, a onda se doteže i namešta na bitvama na brodu.

Eto, jedna neprijatnost manje :)

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 10:07:19 »
Imam ja i to duple. Ali teško ih je uhvatiti čakljom iz kabine :) . A ako je vetar sa obale dok prednju nabacim na bitvu brod se već okrenuo. Zato mora brzo da se veže i prednji i zadnji vez. Imam manje od 15 sec. za to. Čakljom je to jako sporo.
Čitao sam negde da ljudi imaju spreman konopac na pristanu koji se nabacuje na srednju bitvu. Na sredinu broda. To je već izvodljivije čakljom sa palube. I dovoljno brzo.
Nisam probao ali moraću da namestim. Kada ga vezem za sredinu onda nema šanse da ode van domašaja ni krma ni pramac.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 10:25:11 »
Miša je spomenuo i jedan ozbiljan problem. A imamo ga svi. Mogućnost kradje pomoćnog čamca ili motora sa njega dok spavaš na sidru.  Zato i koristim mali čamac sa laganim motorom koji noću skinem ako je bilo šta sumnjivo ili ga dobro osvetlim. Ugradio sam i bočne led trake koje osvetle celu okolinu broda. Nema šanse da vide šta se dešava na brodu. Pa neka razmišljaju da li sam budan ili nisam.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #8 poslato: 11. Oktobar. 2013. / 19:20:05 »
Kod mene u marini smo vezani u redu (po jedno 5 do 7 camaca) i u vise redova. Prakticno je nemoguce izaci sam bez da te neko sa obale (pontona) ne odgurne. Momci koji to rade su se vec jako izvestili u tome. Kada pristajemo njihov posao je da nas prihvate i vezu za ponton. Neki put se desi da su zauzeti oko nekog drugog camca ali sam se izvestio i bez problema sam pristanem.

Imam konopac za krmu koji je ostaje na pontonu i njega kad uhvatim samo nabacim preko bitve i prakticno sluzi za tacno odredjivanje polozaja mog broda u tom redu. Prednji konopac koji mi je vezan za alku na pramcu je stalno tu vezan i njega vezem za bitvu na pontonu.

Problem je kada sam isplovljavam, ako nema vetra i camac je blize kraju pontona (nizvodno) onda nema problema, prakticno se samo pusti bez ubacivanja u pogon i Dunav ga iznese iz marine. A ako je jak vetar i ako ste blizi vrhu pontona (uzvodno) onda je bogami zabava jer se provlacite na po metar do metar ipo sa obe strane izmedju vezanih camaca (koji usput nisu jeftini) i ako im nanesete stetu bogami ce da vas zaboili i to podosta!  uygjnh

Usput jedno pitanje: sta zovete "cima"? Priznajem da nikad nisam cuo taj izraz.  zhgfvcdxs

Evo slika kako izgleda vezivanje u mojoj marini:

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #9 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 00:58:13 »
Kada si sam na brodu često moraš i po lošem vremenu da izlaziš na pramac ili zadnju platformu. Osnovna mera zaštite bi bila sigurnosni prsluk i par metara konopca kojim bi se vezali da možemo da se vratimo na brod u pokretu ako se slučajno okliznemo. Ja prvi to ne praktikujem iako imam automatski prsluk koji je udobniji za nošenje i ima alke za vezivanje. Mislim da se neću vezivati ali bi trebalo da počnem da ga nosim. Svi mi mislimo da nam se ništa ne može desiti ali...

Ko od vas ima običaj da stavi prsluk kada radi nešto na brodu i napusti sigurnost kabine?

Ono što pazim je i da ne nosim obuću koja kliza po vlažnoj palubi. Tu sam platio školu i sada sam oprezan.
Rizičan je i prelazak u pomoćni čamac.

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
« Odgovor #10 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 09:46:46 »
Rizican je prelazak u pomocni camac ali tada je brod usidren pa nece "pobeci", pa se moze relativno brzo nazad na brod ili pomocni camac.
Penjanje iz vode u pomocni camac, Dunas, Tajmen i sl. je vrlo tezak bez merdevina. Jedino se moze nazad preko kavitacione ploce motora na tom camcu.
Izbegavam plovidbe po vetrovitim i talasastim danima, ali talasi belih ladja mogu lako da vas izbace iz ravnoteze ukoliko se vase plovilo ne postavi u pravi polozaj kada naidju.
Mnogo je opasniji pad u vodu bez prsluka kada je brod u pokretu. UMC ima malo sanse da prezivi hladnu vodu, a brod odlazi od njega bez kontrole i zavrsava sa neminovnom havarijom i verovatnim potonucem.
Moj model broda ima usku krmenu platformu, sa 3-4 stepenika od poda kormilarnice. Jos nisam upadao u vodu, ali sam par puta neoprezno, ukljucivsi autopilot, silazio u plovidbi na platformu iako je razlog silaska bio beznacajan. zhgfvcdxs 

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
« Odgovor #11 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 09:56:43 »
da dodam: rizik za sva ova moguca desavanja povecava i koriscenje alkohola tokom plovidbe.  sgjsfh
Inenadio sam se koliko neki vole pod "gasom"da upravljaju plovilom, ali naravno to se njima ne moze desiti jer se nesrece uvek desavaju nekom drugom. shgfasy

Van mreže Hogar

• NF clan
  • *
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship,''Hrabri''
  • Dužina: 11 m
« Odgovor #12 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 10:44:59 »
Scheko,cima je kraci konop od par metara,sa jedne strane trajno vezan za pristan,sa druge obicno ima petlju koja ide direktno na bitvu.Odmeris duzinu cime kada si na pristanu,povezes, i to ti je to.Postoji i kontra cima,na bitvama broda,koju vezes na tudji pristan,ako si u gostima.Srpski receno,a ne dalamatinski  lkjhgfvh. ''cima'' je konop za vezivanje svog ploveceg dorata  lkjhgfvh

Van mreže Hogar

• NF clan
  • *
    • Hogar Strasni
  • Brod tip: Djena ship,''Hrabri''
  • Dužina: 11 m
« Odgovor #13 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 10:45:59 »
Ili tvog  tfrdx

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #14 poslato: 19. Oktobar. 2013. / 10:58:22 »
Hogare, hvala na odgovoru. Znaci ja imam fiksnu cimu na krmi a pramcana cima mi sluzi za podesavanje kako bi bio dobro vezan u marini.  hgbvc

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika