pa situacija je sledeca .Prosle godine sam bio na obuci kako i sta se koristi od antialgina (antifouling proizvoda ) i mislim da je veoma malo ljudi koji bi kod nas koristili ono sto fabrika preporucuje u nekim specijalnim uslovima ... Ali evo sada cu prvi put izneti njihov stav koji je primenjiv u vasoj situaciji :
Za plasticna plovila koja su usidrena u nekoj marini na 2 i vise godina a koriste se povremeno (periodicno ) , se nanosi kombinovana zastita tvrdog i postupno spirajuceg antialgina .
Na pripremljenu povrsinu se prvo nanosi primer Primocon (jedna ruka ) zatim tvrdi antialgin recimo Cruiser Bright White ili Cruiser Uno EU (2-3 ruke ) i na kraju neki postupno spirajuci vise sezonski kao sto je Micron Extra EU (2-3 ruke ) to je jedna od kombinacija koja garantuje zastitu ... ali za nase prilike dosta košta .
Naravno mnogi su napravili kompromis pa su stavljali samo jedan od ova dva ili Micron ili Cruiser Bright White ali obavezno 3 ruke.
Jel svakao je bolje staviti nesto nego nista ...
Svi antialgini nove generacije imaju odlozeni rok spustanja do 5 meseci i mogucnost da se na kratko (2-3 dana ) izvade iz vode a da se dejstvo antialgina ne izgubi (ima cak i onih koji imaju dejstvo 2-3 god sa izvlacenjem preko zime ali ne smem ni da spomenem kakav je tretman i koliko kosta) ...
Ono sto mnoge buni ili ne znaju a nama prodavcima pravi problem je sledece . Antialgini koji su pravljeni do pre par godina su svuda u svetu zabranjeni (zbog teskih otrova u sebi ) i sada se prave na bazi biocida (sa minimum bakra ) samim tim im je i dejstvo slabije , mnogi od njih su jos u opitnoj fazi i sigurno ce vremenom biti pojacana njihova učinkovitost ...
Uskoro ni iz Umaga nece izlaziti tesko otrovni Hempel (stare generacije - koji se do sada prodavao kod nas ) dok potrose zalihe sirovine a Belgiski Hempel je odavno presao na biocid tehnologiju i kosta duplo vise ...
Ne znam koliko sam ti pomogao ali i ja trazim varijantu da su kupci zadovoljni za neku pristojnu cenu i ne komplikovanu aplikaciju antialgina ...
Meni zato na preporuku od Italijana od januara dolaze jos 2 vrste antialgina pa ce se od 1 februara naci u prodaji 7 vrsta antialgina ... iz Internationala 4 i iz Marlina 3 ...
Na stanju imam od Internationala : Micron , Trilux , Boatguard (dolazi Cruiser Bright White ) a od Marlina ce biti : Triton , Marlin CF i danas stigao super tvrdi Marlin Hard . Naravno svi su nove generacije ...
pozdrav ,