Da li imate ili smatrate potrebnim da imate mali pomoćni čamac, koji će vam služiti za prilazak obali, kao dodatna bezbednost a i za prve korake vaše dece u nautici (učenje kako da veslaju i kako da upravljaju motorom)?
Ja sam nabavio jednog malog gumenjaka - Zodiac 200 roll-up, veoma praktičnog, težine od svega 23kg sa elektromotorom Torqeedo 503s. Čamac je veoma kvalitetno odrađen, lako se upravlja, ima svoja vesla, svoju torbu za transport.
Relativno visoku cenu za nabavku ove opreme sam sebi opravdao da ću i čamac i motor koristiti i na (ako bog dana jednog dana) drugom čamcu tj. neću ovaj čamac i motor prodavati sa velikim čamcem.
Evo mojih prvih iskustava sa elektromotorom Torqeedo travel 503S.
Odmah na početku da se ogradim da u ocenjivanju ću da preskočim cenu koja i jeste i nije visoka (oko 1,500 Eur za nov motor).
Glavne prednosti ovog motora u odnosu na druge slične i na motore sa unutrašnjim sagorevanjem:
Baterija koja se montira na motor, težine 4kg
ceo motor je rasklopljiv i veoma lak za transport i montažu
Magnetni "kill-switch" prekidač rada
vodeno nepropusan, može se ceo potopiti i da mu ništa ne bude (pogotovo bateriji)
relativno tih
ne zahteva nikakvo održavanje
ugrađeni GPS uređaj koji daje osnovne podatke o stanju motora (brzina, kapacitet baterije, potrošnju i domet)
Mogućnost fiksiranja pravca kretanja
U poređenju sa prethodnikom (Travel 801) je daleko napredniji i zreliji proizvod.
Što se tiče trajanja baterije moja iskustva su da posle 1,5 sat igranja dve osobe (deca, svako po 50kg) gde su ga maltretirali maksimalno, potrošili su sa 95% na 30% (oko 65%) kapaciteta baterije. Brzina postignuta na Savi (iznad Ostružnice) je bila oko 5,8 km/h (uzvodno, gumenjak opterećen sa 130kg). Vreme punjenja baterije (kod kuće) je oko 10h za potpuno praznu bateriju.
Sve u svemu, ja sam lično prezadovoljan motorom, ispunio je sva moja očekivanja (nema održavanja, nema neprijatnih mirisa od benzina i ulja, nema redovnih srevisa, zamena svećica, ...) Bezbedan je da se da i deci jer poseduje "kill-switch" koji je magnetni i vraća se u sekundi na svoje mesto, imate dostupne na displeju sve podatke vezane za motor i plovidbu, da više ne nabrajam idealan motor za pomoćni čamac.
Ono sto je mene privuklo je baterija, tezine 4kg, koja se lako montira i demontira, tako da je ja posle dana na vodi donesem kuci, dopunim i vratim za sledeci dan.
Mnogo vise detalja oko samog motora mozete naci na sledeca dva mesta:
- Katalog proizvoda Torqeedo sa detaljnim objasnjenjima:
https://www.torqeedo.com/images/kataloge/TQ_Katalog_2012_EN.pdf- Video prikaz motora:
Jos jedna stvar koja me je odusevila (mada je verovatno necu nikad iskoristiti) je mogucnost koriscenja savitljivog solarnog panela koji omogucava ceo dan voznje po, naravno, suncanom danu.
Ukoliko nekoga zanima još nešto, slobodno pitajte.
Pozdrav