0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Malo sam razocaran ovim forumom. Oci mi iskocise od citanja ali jako malo nadjoh prakticnih saveta i polemika za ono "STO JE PRIMENLJIVO ZA NASE USLOVE".Zasto se postavljaju turisticki biseri belog sveta? Cemu prica o motorima od 500 i vise konja? Ko je najdalje otplovio od Kule Nebojse i sta nam je o tom napisao? Kako sagraditi brod i ustedeti ili GDE graditi brod ?Nemam camac, nisam plovio, ali sam zato potrosio dvadeset godina prikupljajuci informacije o svemu sto mi treba da sagradim jedan i na zalost sto vise citam sve manje znam.Problem je u tome sto ovde nema licnog iskustva, bez obzira da li je pozitivno ili negativno. Utisak je, da je svaka tema potera za "brodom zivota" a ne "BRODOM ZA ZIVOT" . Takva diskusija ne vodi nigde.Nasao sam mnogo postova koji su prevedeni sa stranih sajtova. Tu je sve perfektno ali u praksi i nije bas kako su inostranci zapisali. Ko god je postavio strane napise nije zalazio dublje u to ko je to pisao i zasto kao i koliki strucnjak je pisao. Svi napisi iz stranih izvora su uglavnom marketing i nisu pouzdan izvor informacija. A i ko ovde moze sebi da priusti brod od pola ili pet miliona dolara?Ne zelim da uvredim bilo koga, jer i dalje mislim da smo bliski bas zato sto smo na vodi, jal u snovima jal na javi, pa hocu da vas pitam nesto.Ja cu da gradim brod, hocu u ovaj forum, u krstasima, da postavim novu temu o gradnji mog broda, da vas obavestavam o svemu i kako sam resavao koji problem. To je tema koja ce da se otegne jer sada pocinjem pripreme za gradnju koja treba da krene u Aprilu 2016-e. Da li na ovom forumu postoji interes za tako nesto ili da podvijem rep i da se sklonim?Pozdrav iz kamiJona
.........Što se tiče vaše želje da sa nama podeliti gradnju vašeg broda, bićemo vam veoma zahvalni i imaćete punu podršku celog NF-tima na tome. Slobodno otvorite novu temu i počnite sa pričom od početka. Kako ste odabrali koji brod, gde ste našli dokumentaciju, kakve ste sve kalkulacije pravili i o svemu ostalome što mislite da će biti interesantno svim (ili barem većini) članova i gostiju.Pozdrav,
...Treba pitati bilo koga koje ovde gradio plovilo da li bi se ikada ponovo upustio u tako nesto. Mislim da bi procenat pozitivnih odgovora bio jednocifren.I na kraju racunica ispadne sledeca: prvi vlasnik izgubi zivce i volju i jedva ga proda sa gubitkom od 30-50%,Novi, "pametniji" kupac doradi i ugradi u plovilo jos 20-30% vise nego prethodni, a onda i on izgubi zivce ili zdravlje, pa ga jedva proda sa gubitkom ponovo od 30-50%.Na dobitku su jedino prodavci opreme i majstori.
Lepo je sto je tako dugo prikupljan materijal i spremana odluka o gradnji plovila u nasim uslovima.Ukoliko se pregledaju ovaj i drugi forumi moze se videti nekoliko "projekata" izgradnje plovila raznih velicina, cak do 15m.I to se radi i kod nazovi majstora i kod majstora koji su se do sada dokazali, pre svega u izgradnji metalnih plovila.Ideja vecine je bila da postupno grade zbog zakljucka da ce tako proci jeftinije nego da kupe polovno/novo fabricko plovilo. To se u praksi retko dogadja i po pravilu se zavrsava na sledece nacine:- plovilo se uradi sa mnogim ispravkama originalnog projekta i onda nastanu problemi u plovidbi ili odrzavanju,- ako se i postuje projekat, onda se drasticno stedi na opremi, ili se ne ugradjuje sve sto je potrebno za bezbednu plovidbu, - najcesci rezultat je plovilo koje se nikada ne zavrsi do kraja, tako da doradjivanje traje vise godina i tada dolazi do najveceg gubitka u celoj prici, a to je VREME. Mislim da mnogo znaci izreka: "Danasnji dan je pocetak ostatka moga zivota". Sa gotovim plovilom nauticar je odmah na vodi i svo buduce vreme koristi za uzivanje u lepoti Dunava, Save i Tise, a ne juri srafove i majstore godinama.Cak i kada se zaplovi sa delimicno zavrsenim plovilom, nauticar nikada nece biti opusten i siguran da ce se i najkraca plovidba zavrsiti bez kvarova.Treba pitati bilo koga koje ovde gradio plovilo da li bi se ikada ponovo upustio u tako nesto. Mislim da bi procenat pozitivnih odgovora bio jednocifren.I na kraju racunica ispadne sledeca: prvi vlasnik izgubi zivce i volju i jedva ga proda sa gubitkom od 30-50%,Novi, "pametniji" kupac doradi i ugradi u plovilo jos 20-30% vise nego prethodni, a onda i on izgubi zivce ili zdravlje, pa ga jedva proda sa gubitkom ponovo od 30-50%.Na dobitku su jedino prodavci opreme i majstori.