Dule ja to stalno svima pricam. Umesto marina i hotelskih naselja sa 5 zvezdica neka se naprave na toku Dunava 10 do 12 marina (prolaznih).
Racunao sam ovako: tok Dunava kroz Srbiju 600km (tacnije 588km), brzina krstasa pri glisiranju optimalnom brzinom oko 40 km/h, vreme glisiranja a da ne zaboli glava (barem mene) oko sat vremena, i tako sam dosao da bi bilo optimalno na otprilike svakih 50km napraviti marinu (na mestu koje je najzgodnije).
Marina moze biti od plasticnih pontona radi demontaze i lagerovanja zimi i opremljna strujom, vodom, gorivom i prodavnicom -restoranom. Tu bi imao siguran vez i mogucnost prenocista i snabdevanja. Koliko moze da kosta takva marina: po mojoj proceni izmedju 100 i 150 hiljada evra sa svom infrastrukturom i sa 30 do 50 mesta. To je ukupna investicija od milion do milion i po evra za ceo tok Dunava.
Koliki bi bili prihodi: da uzmemo 4 udarna meseca Jun do Septembar, 120 dana ukupno 400 mesta a prosecna popunjenost 30% to je 120x120=14400 camac dana i da uzmemo da svaki camac potrosi na mesto, hranu i gorivo oko 150 evra to je ukupno 2,160,000 evra prometa, sto je skoro duplo od ulozenog ili da kazemo rok isplativosti bi bio oko 2 do 2,5 godina!
Ubedjen sam da bi se taj rok mogao prepoloviti dobrim marketingom i populizacijom tog projekta u susednim zemljama (Madjarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji).
Ali mi cekamo da se sagradi nesto sa 5 zvezdica za superluksuzne jahte kojih doduse na Dunavu ima jednocifren broj!