|
Forum > Život na brodu
Olakšan život na brodu
<< < (5/7) > >>
Dule:
To je na 12 km plovnog puta Save.
milivoj:
To je to! Kompletna informacija. rfcdvb
zoki novus:
Ima pumpa na Dunavu al samo za dizel (ispod 25 maja)
Dule:
Većina koristi benzin. I većini nije problem pumpa u Beogradu pošto sve marine pružaju uslugu točenja goriva. Prosečan rezervoar na krstašu 25 - 27 fita je oko 400 l. Računaj da svi tankuju 200 zbog smanjenja težine i time manje potrošnje... domet im je oko 150 km. A ako ponesu gorivo i za povratak domet će se smanjiti na 130 km. Računica je odokativna i nije pravilo. Neko više- neko manje. Dakle, da bi se ljudi sa krstašima osećali komotno i bez puno planiranja i muke krenuli na dalje distance pumpa mora da postoji na svakih 100 km plovnog puta. Beograd, Novi Sad, Bačka Palanka, Apatin.. Smederevo, Ram, Golubac, Milanovac, Kladovo, Prahovo To bi bio minimum pumpi da bi se vlasnici krsašta usudili da krenu na dalji put. A normalno bi bilo da svaka bolja marina ima pumpu pa da biraš gde ćeš sipati. Kao kada kreneš autom na put.
sceka:
Dule ja to stalno svima pricam. Umesto marina i hotelskih naselja sa 5 zvezdica neka se naprave na toku Dunava 10 do 12 marina (prolaznih).
Racunao sam ovako: tok Dunava kroz Srbiju 600km (tacnije 588km), brzina krstasa pri glisiranju optimalnom brzinom oko 40 km/h, vreme glisiranja a da ne zaboli glava (barem mene) oko sat vremena, i tako sam dosao da bi bilo optimalno na otprilike svakih 50km napraviti marinu (na mestu koje je najzgodnije).
Marina moze biti od plasticnih pontona radi demontaze i lagerovanja zimi i opremljna strujom, vodom, gorivom i prodavnicom -restoranom. Tu bi imao siguran vez i mogucnost prenocista i snabdevanja. Koliko moze da kosta takva marina: po mojoj proceni izmedju 100 i 150 hiljada evra sa svom infrastrukturom i sa 30 do 50 mesta. To je ukupna investicija od milion do milion i po evra za ceo tok Dunava.
Koliki bi bili prihodi: da uzmemo 4 udarna meseca Jun do Septembar, 120 dana ukupno 400 mesta a prosecna popunjenost 30% to je 120x120=14400 camac dana i da uzmemo da svaki camac potrosi na mesto, hranu i gorivo oko 150 evra to je ukupno 2,160,000 evra prometa, sto je skoro duplo od ulozenog ili da kazemo rok isplativosti bi bio oko 2 do 2,5 godina!
Ubedjen sam da bi se taj rok mogao prepoloviti dobrim marketingom i populizacijom tog projekta u susednim zemljama (Madjarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji).
Ali mi cekamo da se sagradi nesto sa 5 zvezdica za superluksuzne jahte kojih doduse na Dunavu ima jednocifren broj! sgjsfh
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|