Autor Tema: Neprijatni susreti...  (Pročitano 4971 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Neprijatni susreti...
« poslato: 21. Septembar. 2013. / 21:34:08 »
Potaknut Mominom pričom i reakcijom na nju otvorio sam novu temu.
Citiraću Momu:

Radar ( boljeg kvaliteta ): za kretanje pod uslovima ekstremno smanjene vidljivosti, ali i za bezbednost u sumnjivim okolnostima ( lako se vidi od kuda se ko priblizava ). Moj primer : Mrkla noc i ja i Gile se vracama sa Srebrnog Jezera. On sa policijskim brodom “Kole”, a ja sa Malisom i Ljiljom u Sevi. Plovimo paralelno, a za sobom vucemo cunove sa motorima. Na njegovom je bio “volvo” 14-ica a na mom “dzonson” 10-ka. I Gile mi kaze preko CB – stanice, da je zapazio na radaru, da nam se iza nas priblizavaju velikom brzinom dva cuna sa jakim motorima. Imali smo oruzje, ali to bi bilo krajnje resenje. Ljilja je preuzela kormilo, a ja sam uzeo sa sobom jaki far i izasao sam nezapazeno kroz lufter spavace sobe na zadnju platformu. Kada su prisli i smanjili gasove da bi otkacili nase cunove, ja sam u njih uperio i ukljucio jaki far. Cak sam i prepoznao jednog koji je sa otvorenim ustima gledao u far. Ne ocekujuci takav susret, punim gasom su otplovili ka obali Grocke.

Sceku je ova priča pomalo uplašila, koliko ja razumem.
Sem jednog neuspelog pokušaja presretanja od strane Rumunske policije ja nikada nisam neprijatnosti na vodi. Bar ne u toj meri da sam se osetio ugroženim ja ili moja porodica. Pa ni imovina.

Bilo bi lepo da iznesemo svoja iskustva. Ako ste doživeli neprijatnosti pri susretu sa policijom, ribarima, svercerima goriva, ribokradicama ...

Ja sam imao jedno "neprijatno" budjenje.
Ušao sam iza Lida da nahvatam kedere. Već je bilo kasno i ja sam se usidrio prekoputa vojnog pristana. Uz obalu Lida. Nahvatao kedere ali kako je bilo kasno odlučio sam da tu i prespavam pa ujutru do Ritopeka na pecanje. Mrežica je ostala u vodi.
Taman me uhvatio prvi san kad je nesto udarilo u bok broda. Ustajem i oblačim se a udarac se ponovio. Pa još jednom. Izlazim i vidim gumeni čamac kako pluta iza broda. Pomislio sam da je on udario u bok kad sa strane čujem "Dobro vece ! " . Pogledam i vidim čoveka kako visi sa ograde. Da li su noge bile u vodi ili ne nisam ustanovio.
Uzdržavam se od smeha i ozbiljno odgovorim "dobro veče". "Da li imate dozvolu za ribarenje?".
Naravno, odgovorim i vadim dokumenta. U medjuvremenu prilazi i gumenjak i prihvata ovog što visi na ogradi. Obavili su formalnosti i morao sam da izvadim mrežicu za kedere jer oni znaju da ne sme da se ribari tu gde sam ja usidren i tačka.
Nisam uspeo a nisam ni imao volju da se natežem oko toga šta je sportski ribolov i da je mrežica legalna. Uglavnom, ulepšali su mi tu noć.
Eto, ko kaže da rečna policija nije uvidjajna. Nisu se peli na brod nego su pokušali da me probude kucanjem po prozoru što je jednog od njih koštalo mokrih čarapa.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Neprijatni susreti...
« Odgovor #1 poslato: 21. Septembar. 2013. / 22:58:57 »
Godišnje bar 50 noci provedem sam na sidru ili vezan u obalu. I uglavnom u jesen ili rano proleće pa i zimi. Saobraćaj slab, malo ljuci na vodi. I nisam video nista slično. To što se nosi oružje.. pa pre 13 godina svi su nosili oružje i u automobilu, i na brodu i u kafanu... Takva su vremena bila. Ratno okruženje, kriminal...
Čuo sam da su ljudima krali čamce i motore ali nisam čuo da su presretali male brodiće ili čamce.
Možda se i dešavalo ali ja o tome neznam ništa.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
  • Dužina: 10m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #2 poslato: 29. Septembar. 2013. / 21:15:25 »
Danas oko podne (kad mi paznja popusta) pod zastitom izuzetno dosadne kise pracene hladnim vetrom(gornjak bese) pet osoba u ultralakim i radarom nevidljivim plovilima uredno maskirani(fantomke i kapuljce)  bezuspesno je pokusalo da mi se prisunja sa krme!
Zahvaljujuci vetru koji mi je oborio polupopijenu limenku Red Bula i munjevitim refleksima koji su sprecili prolivanje sadrzaja po podu njihove namere su bile osujecene.
E sad sta bi se desilo da ih nisam osinuo pogledom bacajuci se za limenkom veliko je pitanje?
U svakom slucaju odose put Grocke pa obratite paznju...

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 30. Septembar. 2013. / 15:40:56 »
Ko te ne zna..... dcfvb

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #4 poslato: 30. Septembar. 2013. / 21:36:13 »
Danas oko podne (kad mi paznja popusta) pod zastitom izuzetno dosadne kise pracene hladnim vetrom(gornjak bese) pet osoba u ultralakim i radarom nevidljivim plovilima uredno maskirani(fantomke i kapuljce)  bezuspesno je pokusalo da mi se prisunja sa krme!
Zahvaljujuci vetru koji mi je oborio polupopijenu limenku Red Bula i munjevitim refleksima koji su sprecili prolivanje sadrzaja po podu njihove namere su bile osujecene.
E sad sta bi se desilo da ih nisam osinuo pogledom bacajuci se za limenkom veliko je pitanje?
U svakom slucaju odose put Grocke pa obratite paznju...

RED BULL DAJE TI KRILA!!

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika