Autor Tema: Brodska radio stanica - kanali i namena kanala  (Pročitano 13795 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Brodska radio stanica - kanali i namena kanala
« poslato: 21. April. 2013. / 23:58:35 »
TABELA KANALA, PREDAJNIH FREKVENCIJA, EFEKTIVNE IZRAČENE SNAGE (ERP), IZLAZNE SNAGE (OP) I KATEGORIJA SLUŽBI ZA UNUTRAŠNJU PLOVIDBU

1.1.2 U nekim zemljama, određeni kanali se koriste za drugu kategoriju službe ili u drugim radio službama. Te zemlje su: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Ruska Federacija, Slovačka Republika, Češka Republika (sa izuzetkom kanala 08, 09, 72, 74 i 86), Ukrajina i Savezna Republika Jugoslavija. Administracije tih zemalja treba da učine sve kako bi ovi kanali u najkraćem mogućem roku, postali dostupni radiotelefonskoj službi na unutrašnjim plovnim putevima.
1.2 Objašnjenje posebnih napomena za tabelu 1.
a) Korišćenje ovog kanala je strogo zabranjeno u zemljama pomenutim u tački 1.1.2.
b) Nije dozvoljeno korišćenje ovog kanala na reci Rajni i to u njenom toku od 150. do 350. kilometra.
c) Ovaj kanal se u Holandiji koristi za komunikacije za vreme operacija spasavanja na Severnom moru, Ijsselmeer-u, Waddenzee-u, Ooster-and Westerschelde-u.
d) Ovaj kanal se može koristiti za vođenje, usidravanje, vuču brodova i za druge nautičke svrhe.
e) Dok nadležna Administracija ne odredi drugi kanal, ovaj kanal je prvi kanal za komunikacije sa broda na brod.
U zemljama pomenutim u tački 1.1.2. dozvoljeno je da se do 1. januara 2005. godine, izlazna snaga podesi prema vrednosti od 6 do 25 W.
f) U zemljama pomenutim u tački 1.1.2. ovaj kanal se koristi za kategoriju službe sa broda do organa u luci.
g) Ovaj kanal u Holandiji koristi nacionalna obalska straža za komunikacije tokom operacija usled zagađenja Severnog mora naftom i za poruke pri spasavanju ljudi na Severnom moru, Ijsselmeer-u, Waddenzee-u, Ooster-and Westerschelde-u.
h) Ovaj kanal se može koristiti samo za kategoriju službe komunikacija na brodu.
i) Ovaj kanal se može koristiti samo za komunikacije plovila koja plove morem i koja su uključena u rad kopnenih stanica u slučajevima opasnosti i komunikacija za potrebe spasavanja u pomorskim područjima.
U zemljama pomenutim u tački 1.1.2. ovaj kanal se može koristiti samo za slučaj opasnosti, operacije spasavanja i poziva za pomoć.
j) Izlazna snaga će se automatski smanjiti na vrednost između 0,5 - 1 W.
k) Ovaj kanal može se koristiti za komunikacije društvenog karaktera.
l) Ovaj kanal se u Holandiji i Belgiji može koristiti za emitovanje poruka koje se odnose na transport uglja i hrane. Izlazna snaga se mora ručno smanjiti na vrednost između 0,5 - 1 W.
m) Ovaj kanal se može takođe koristiti za javnu korespondenciju.
n) Ovaj kanal će se koristiti za automatsko identifikovanje brodova i sistem nadgledanja (AIS) koji može da funkcioniše na svim morima i unutrašnjim plovnim putevima u svetu.
o) Ovaj kanal se može koristiti na dobrovoljnoj osnovi. Sva postojeća oprema treba da bude osposobljena da radi na ovom kanalu i to za period od deset godina od datuma stupanja na snagu ovog Dogovora.
p) Po dobijanju dozvole nadležnog organa, ovaj kanal se može koristiti samo u posebnim slučajevima na privremenoj osnovi.
lj) Ovaj kanal se koristi u Češkoj Republici za kategoriju službe nautičke informacije.
r) Ovaj kanal se koristi u Češkoj Republici za kategoriju službe sa broda do organa u luci.

Van mreže skipper

• NF clan
  • *
    • BG 725C- Bravest
  • Brod tip: Zodiac 2 x 175 ks
Odg: Brodska radio stanica - kanali i namena kanala
« Odgovor #1 poslato: 24. April. 2013. / 00:24:14 »
Dule, da ti samo pokazem prvom prilikom kad es vidimo, kakvu ja radio stanicu imam na camcu , tj. dve i na kojim kanalima radim.  Mnogo lep program se cuje !

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #2 poslato: 24. April. 2013. / 22:04:07 »
Imam pitanje, naime imam ICOM M33 rucnu radio stanicu u komplet od 2 toki-vokija (koji uzgred receno preporucujem jer su zaista odlicni i imaju stvarno veliki domet), 

http://www.conrad.de/ce/de/product/922148/Topcom-PMR-Funkgeraete-2er-Set-PMR-Twintalker-9500-Long-Range-RC-6405-PMR-PMR-TT-9500

pa me zanima da li je jos uvek aktuelno da koristimo 88 kanal za razgovore i pozivanje izmedju nas i da li jos neko koristi ovakve toki-vokije pa da mozemo i preko njih da se cujemo?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #3 poslato: 24. April. 2013. / 22:10:18 »
Obicno se slusa 16. kanal a onda se dogovorom prelazi na neki drugi radi neobaveznog caskanja. Licno mislim da bi po rasporedu i nameni kanala bilo primerenije caskati na 77-om a ne na 88-om kanalu. Ali sve je stvar dogovora i navika.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 24. April. 2013. / 22:15:28 »
@ zorter, hvala na brzom odgovoru, ja koliko sam razumeo uputstvo da namestim ICOM-a na dual scan i namestim 88 kanal a scan 16 kanala (valjda tako i radi jer je do sada nisam nikad probao da uspostavim vezu sa nekim, mada na 16 kanalu odlicno cujem brodove).

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #5 poslato: 24. April. 2013. / 22:33:58 »
Sceko, ima nas mnogo koji nemamo dualband stanice pa tako mozemo da slusamo samo jedan kanal. Zato sam ti i rekao koja je procedura najprakticnija a ti mozes da slusas oba pa da se ukljucis u razgovor ako cujes nekog na 88. ili na 16. pa da onda predjete na neki drugi. Vazno je samo nezauzimati 16. kanal i tamo pricati o tome kako se kuva riblja corba ili koja riba trenutno grize mamac. To je oficijelni kanal i ne sme se zaposedati na duze vreme narocito tamo gde je gust saobracaj, u blizini luka, prevodnica..... itd.
Ma uvideces i sam kad budes slusao a i imaces prilike da se sa sagovornikom dogovaras na koji ces kanal preci za neobaveznu pricu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 25. April. 2013. / 01:46:03 »
Svaka brodska radio stanica ima dualband.
Memorišeš 16 i 88 kanal.
Kada se neko javi na 88 kanalu možeš da mu odgovoriš bez problema. Isto je i za 16
Mali brodovi ne bi trebalo da se javljaju na 1 6. kanalu osim u slučaju velike nužde. Ne vole to ni brodari ni kapetanije.
Svi nautičari u Beogradu i okolini koriste 88 kanal već godinama i nema problema sa tim.
Ja kada plovim slušam oba kanala. Kada sam vezan ili na sidru samo 88. Tu je zanimljivije  lkjhgfvh

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #7 poslato: 13. Jul. 2013. / 09:44:27 »
Sve to u vezi marine radio stanica je u redu ali niko mi nije odgovorio zasto za vezu izmedju nas "malih ili vikend" nauticara ne koristimo te male toki-vokije koji su jako jeftini (cena od 20EUR za par komada) a imaju i prilican domet (na otvorenom od 4 do 12km) i slobodni su za upotrebu. Svaki od njih ima 8 kanala sa neznam koliko podkanala a pojedini imaju i neko digitalno kodiranje.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #8 poslato: 13. Jul. 2013. / 10:23:16 »
Zato sto se prodaju u paru. Ili cetiri komada u kompletu. Salju kodirani signal kako ne bi mogli da ih cuju svi koji imaju takve primopredajnike. Namenjeni su za vezu izmedju dve ili cetiri stanice i za licnu upotrebu. Recimo... dva planinara, brod - pomocni camac.... Obezbedjenje nekog objekta pa i neke trgovinske kuce. Kao sto rade u "Uradi sam" gde ih koriste da kasirica pozove radnika da joj procita neku sifru.  lkjhgfvh
Da bi se koristio veci broj na istoj frekvenciji i sa istim kodom mora da se nose u servis na podesavanje.

E a ako mislis na zontrone ili kako se vec zovu to vec koriste nauticari.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 13. Jul. 2013. / 10:44:33 »
Dule i jesi i nisi u pravu, ja imam dva razlicita para i kada stanemo na isti kanal (od 1 do 8) i isti podkanal odlicno se cujemo. Verovatno i da ima kodiranih kao sto kazes ali bar ove u slobodnoj prodaji se cuju izmedju sebe, bez obzira na marku i tip. Neki put cujem i obezbedjenje "SUPERVERA" ali izgleda da menjaju frekvence (kanale i podkanale) svakodnevno. Sa vremena na vreme cujem i druge ucesnike, doduse u Srbiji retko ali u Grckoj redovno.

Jedino sto sam primetio da to vazi za evropske stanice. Naime brat je doneo par iz Amerike i oni se cuju izmedju sebe ali sa evropskim ne mogu da uspostave kontakt.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #10 poslato: 13. Jul. 2013. / 10:52:29 »
Ja sam imao jedan par. Nisam proveravao ali u upustvu pise da se signal kriptuje i da je veza bezbedna. Ali posto su to kinski proizvodi onda ocekuj da je to netacno. I zato je imoguce da se mesaju. Inace, da bi stanice uspostavile vezu i radile na istom signalu moraju da se "upare" tj obe prihvate isti kod. Kao baza i slusalica kod daljinskog telefona. A i tu, ako kupis na buvljaku kineski, mozes da cujes komsiju. Kod dobrog telefona nema sanse.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #11 poslato: 13. Jul. 2013. / 11:21:19 »
Koliko sam ja shvatio radi se o prijemu i predaji na 8 kanala:

Channel number/Frequency (MHz)
1 446,00625
2 446,01875
3 446,03125
4 446,04375
5 446,05625
6 446,06875
7 446,08125
8 446,09375

E sad malo bolji (razlika u ceni mozda desetak eura) imaju i kodiranje koje moze biti dvojako obicno i digitalno. Recimo onaj kojeg ja imam (pisao sam o njemu na forumu) ima i jedno i drugo pa cak i scan funkciju a cena za par je 70Eur. Oni koji to nemaju da bih ih mi culi idem na odredjeni kanal i stavljam code 0 (nula) i mogu da pricam i cujem bez problema.

Detalnjiji podaci na strani 9 i 10: http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/900000-924999/922148-an-01-ml-TOPCOM_PMR_TT_9500_de_en_fr_nl_es_it_cs.pdf

Zaista korisna naprava. Ako su ti jos u funkciji mozda mozemo da probamo. Danas cu da ponesem jedan i bicu na kanalu 4 a idem na Savu iznad mosta na Ostruznici posle podne.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #12 poslato: 13. Jul. 2013. / 11:29:43 »
Ja sam ih dao bratancima da se igraju.  tfrdx
Stvarno mi nisu potrebni. Pored rucne radio stanice kada izlazim sa broda, imam i dve stacionarne. Obe su registrovane na isti MMSI broj tako da vezu imam kada god je potrebno. A ima gomila nautickih kanala koji su namenjeni vezi brod brod za slobodnu komunikaciju da nam dodatne stanice nisu potrebne.
Tu su i mobilni telefoni, internet..  pa ne vidim potrebu za dodatnim sredstivma za komunikaciju.
Ali za vezu sa brodom kada si u gumenjaku... to je super stvar. Ja sam ih nabavio iz tog razloga i koristio ih dok nisam kupio rucnu nauticku.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika