Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (7/46) > >>

zankiki:
Average consumption 45W, neka bude 3,75A , znači dnevno potroši oko 90A, što uopšte nije malo.
Milivoje, sa kolikom snagom solarnih ploča i koliko rezerve u akumulatorima si postigao da ti to radi potpuno nezavisno od spoljnog punjenja?

zorter:
Kiki, nemoj zaboraviti da kompresor ne radi stalno. Ako se ne otvaraju cesto vrata moze satima da se ne ukljuci. Ti racunas kao da je non stop ukljucen kompresor.

milivoj:
@zorter
Tačno tako, pratio sam na kontroleru njegov rad, i u zavisnosti od doba dana i jačine sunca, ali uz otvaranje, radi oko 20-25  minuta pa se isključi oko 15-20 minuta. Isto tako utiče i napunjenost, a i na koji stepen hladjenja je podešen (skala od 1 do 7)

@zankiki
Panel je 130 A, a imam dva akumulatora, 130 Ah i 65 Ah (kao startni) oba AGM. Sezonu sam počeo sa 100% napunjenosti oba, a završio sezonu sa 88% napunjenosti (inače solar radi i zimi, pa zato sezon dočekam spreman). Naravno voltaža je varirala od napunjenosti, ali nikad manje od 10,4 V kolika je fabrička vrednost minimalnog napona da frižider (kompresor) radi. Inače imam dosta električnih potrošača, radio,  el. sidro, el. WC, instrumenti, TV.
Tačno je da sam u dva navrata uključivao agregat i punjač, ali u situacijama kada sam nekoliko dana bio u totalnoj senci. Inače kad si u marini, prikjlučiš se jedan dan na 220V, da digneš napon, i miran si naredni period.
Mada da budem iskren, za iduću sezonu planiram još jedan panel  130 A, što narod kaže "leba ne traži a korisno je". A to je inače i najjeftinija stavka u celoj priči.

zankiki:
Nisam zaboravio, piše da je potrošnja 5,7A, što mu dodje oko 68W, a ovo je average power consumption 45W, pa sam predpostavio da je to potrošnja u realnom radu.

Kod nas na vezu nema priključaka za struju, a svakako spremam brod da može danima bez ičega da preživi. Ako je oblačno i nema sunca, a ja nisam na brodu i ne otvaram frižider, onda će svakako i on dosta manje struje trošiti.

Sve su to cifre, ali podatci iz realnog korišćenja koje Milivoj iznosi su najbitniji, a oni mi samo govore da nisam puno promašio u onom što sam rekao: oko 200W panela i 200Ah u akumulatorima bi trebalo da bude dovoljno da pokrije sve. Ako baš budu neke iznenadne situacije, uvek se može malo upaliti motor (kod mene je brodski motor koji ima mnogo jače punjenje od vanbrodskih motora, pa mi agregat nije neophodan).

zorter:
To je ta prica. Kolega Ljuba015 ima 240W panela i 190Ah akumulatora i nikad nije imao problema a celu sezonu mu radi frizider od 130L. To je, od prilike neki minimum za komotan boravak na vodi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju