|
Forum > Život na brodu
Kućni frižider na brodu
<< < (44/46) > >>
Misha:
duplo manja potrosnja od slicnih, radi i kao zamrzivac i frizider, novi specijalni motor koji ne povlaci jaku startnu struju, moze direktno iz reglera solaraca. Moze se naci u Nemackoj ispod 400e, jeftinije od kombinacije polovni frizider+inverter pravi sinus https://www.marine-sales.de/engel-kuehlbox-mr-040-f-aktion-incl-batteriewaechter-befestigungsgurt-230-12-24volt.html
budens72:
Ako se ide na kombinaciju redovnog frižidera sa kompresorom na 220 V, koje snage treba da je inverter da bi gurao frižider i eventualno led Tv takođe na 220 V ?
mesechar:
Ja sam imao kilovat ful sinusa i radio mi upravo to tv i frizider bez greške frizider sam kupio u metrou nov "fairline " metro robna marka snaga 60w rashladni gas r 600 radio pune dve godine bez greške u sprezi sa 160w solarne ploče i 200Aakomulatora leti sam imao energetsku nezavisnost ..a kad je oblačno malo falilo struje ...ne treba se zaletati i kupovati skupe frizidere na 12volti ..kineski inverteri su dovoljno pojeftinili da se sad stvarno moze kompletirati frizider i inverter za do 300evra sve novo ...bolje je uloziti razliku do nekog frizidera na 12v u solare ili dobre baterije ..više se isplati
budens72:
hvala Mesechar na odgovoru... ja razmišljam u istom pravcu...
zankiki:
Ja imam kineski inverter od 1000W (stvarno može da potera toliko, priključivao sam i mikrotalasnu, full sinus je), ali sam ga ostavio da ga palim samo kad mi treba nešto od alata tipa brusilica, bušilica...
Razlog je što kad nema nijednog potrošača na njemu, u mirovanju, troši oko 1A, ili dnevno oko 25Ah. Koštao je negde oko 150E. Kvalitetan full sinus inverter koji u mirovanju troši 0,2 - 0,3A košta skoro kao nov frižider na 12V.
Ako vam kao meni naleti da kupite kvalitetan kompresor na 12V za male pare (kao što sam ja kupio, a i Ljuba je kupio istu stvar, znači može se naći), po meni je to mnogo bolje rešenje. Za male pare (red veličine 200E, skoro kao kinseki inverter, a gde je još kupovina frižidera), dobijamo bolji sistem sa znatno manjom potrošnjom struje. Samo treba tražiti, čačkati oglase, ali se na kraju baš isplati.
Da odgovorim usput i Nidži na ranije postavljeno pitanje, nije nikakav problem da se kutija koja je pravljana za R12 ili R600 prepravi da radi na R134. Potrebno je samo da majstor bude majstor, a ne monter koji jedino zna da zameni neispravan deo. Nisam siguran šta se tačno radi, ali moja kutija je R600 a kompresor R134, i celo leto je hladio izvanredno radeći na R134 (mora da se puni prema kompresoru).
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|