Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (41/46) > >>

zankiki:
Nije. Kad je akumulator skoro pun, solar ga (zbog čuvanja akumulatora) puni sa svega 10% snage, pa i manje.
Tu dolaziš u situaciju da solar može da da trenutno i 20A, a puni akumulator sa, recimo, 1A. Dok frižider sve to vreme vuče 5A.

Ja sam samo frižider povezao preko kontrolera, pošto je najveći potrošač i stalno radi.
Onda lepo kad se sunce digne, frižider se napaja direktno iz solara, a kontroler sa viškom struje dopunjava ono što je noću potrošeno. I frižider ceo dan ne drnda akumulator.

Ljuba:
Malo po malo i ja napravih elektranu a sve zbog  dcfvb frižidera  tfrdx, sve ko velim da ne ostanem bez struje  uztgfdc.
Prvo su bili u planu 3x100W paneli, onda dođe nova isporuka a cene se sljuštile tako da sam uzeo 3x140W = ~400W ukupno!
Pri tome i dalje teram onaj frižider iz kamiona, testirao sam ga na postojećim akumulatorima (ukupno 300Amph) i u kombinaciji sa svim drugim potrošačima, može da izdrži ~30h bez punjenja istih.
Paneli se montiraju u narednih desetak dana pa ću onda imati pravu sliku mada električar kaže da slobodno mogu da ganjam još 1 takav frižider :)

zankiki:
Meni sa panelom od 250W radi bez problema frižider od 90 litara.

Od 8 ujutru pa do 18h, frižider radi isključivo na solarni panel, ne uzima ništa iz akumulatora, a ostaje i struje za dopunu akumulatora. Dnevna potrošnja pri temperaturama od 31-32 stepena je oko 50-60 Ah.

Ljuba:
Možda je korisno imati i mali ledomat umesto puniti frižider gde uvek treba mesta, uključuje se po potrebi što uveliko smanjuje potrošnju struje a i on sam troši minimalno, doduše preko invertora. Po oglasima može da se nađe i za 100e.
Konzerve piva i dalje u klasičan frižider  cvbgfd

Ljuba:
E što se tiče firžidera na plin, on je konačno umreo. Pred novu godinu bio je na servisu u Polar klimi, oni ga kao sredili međutim od aprila kako ga koristim on hladi kilavo, skoro nikako. Okretao sam ga, probavao kojekakve trikove ali ni makac a sad neće uopšte.
Pošto mi je dosta te zanimacije rešavam se da ga prebacim na kompresor 220V pa na invertor.!. Zgodan mi je zbog dimenzija jer ulazi u ćošak gde treba, sandučar je pa će bolje držati hladno a po dimenzijama idealan je za piće.
Pozadi ima dovoljno mesta da sve stane (cevke, kompresor itd...) samo je pitanje kako će majstor izvesti prepravku, o tom potom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju