Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (36/46) > >>

zankiki:
80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.

Imam spremna 2 komada AGM 95Ah, trebalo bi da bude dovoljno.
Ploča od 200W mi stiže sledeće nedelje. Sve je to lepo na papiru, sad treba da se pokaže u praksi.

zoki novus:

--- Citat: zankiki  26. Januar. 2016. / 11:24:25 ---80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.

Ploča od 200W mi stiže sledeće nedelje. Sve je to lepo na papiru, sad treba da se pokaže u praksi.

--- Kraj citata ---

Ako ti je to samo za frizider radice(ako nisi u hladu i ako nije oblacno)...

zorter:

--- Citat: zankiki  26. Januar. 2016. / 11:24:25 ---80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.

--- Kraj citata ---

Kiki, nije na dan. Ako za sat vremena radi pola sata (pretpostavka po tvom opisu koliko radi u sadasnjim uslovima), a vuce 40A kad radi to je 20Ah. S obzirom da nocu neces otvarati, to je oko 10 sati punog rada a to iznosi 200Ah. Nikako ne moze biti 80Ah za ceo dan ako motor "vuce" 40A. Mada, ne znam cime si i gde merio, jer po tome ispada da je motor 500W. Kolkio ja znam, svi ti kompresorski motori su 90 do 100W (sto na 220V znaci da "vuku" 0,4 do 0,5A). Ako inverter "vuce" 2,5 do 3A kad je aktivan, a da bi dao 100W za motor treba jos oko 8A iz akumulatora. Ne zaboravi da mu za start treba 10 puta vise (traje 2 do 3 sekunde), sto znaci da akumulatori moraju dati 75 do 80A u trenutku. Kad je motor opterecen (frizider pun namirnica i pica), da bi postigao zadatu temperaturu mora da radi duze i sa vecim brojem obrtaja da bi dostigao dovoljno snage. A to znaci, da ce raditi sa 8+3A invertera, koliko mu treba da bi postigao navedenu snagu od 100W.
Solarni panel samo potpomaze dopunjavanje akumulatora, nikako ga koristiti kao izvor napajanja. Sto kaze Novus, sta ces ako je oblacno ili si u hladu?

Ljuba:
Ja koliko sam shvatio iz priloženog, Kiki priča o frižideru sa ugrađenim Danfoss kompresorom na 12V.
A prema specifikaciji-strana 7, potrošnja se vrti oko 4 - 5A.

Dule, probao sam upload u Biblioteku ali ne daje, kaže:
Sorry, you aren't allowed to upload files to the File Manager.

zorter:
Da, to vec ima logike, mada sve zavisi od velicine frizidera (motora) i da li se koristi motor za 12V ili za 220V preko invertera.

Ljubo, koliko znam ne mozemo da uplad-ujemo vec samo da downlad-ujemo iz biblioteke. Ako hoces nesto da postavis moras na neki nacin dostaviti Dulu (moze i elektronski) pa onda on da ubaci. To je Dule podesio iz prakticnih razloga jer ako se odobri pristup upload-u, onda se lako moze ceo sajt hakovati ili ubaciti virus.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju