|
Forum > Život na brodu
Kućni frižider na brodu
<< < (4/46) > >>
marko:
--- Citat: mesechar 25. Jun. 2014. / 22:43:29 ---i na kraju zorter ne zaboravimo frizider 90 evra u metrou
--- Kraj citata --- Mozda nije ovde mesto,ali Imam jedno pitanje:kako doci do kartice za Metro?Hvala
zankiki:
Ok, teoretišem malo, imam plinski frižider koji radi odlično, nego pravim kalkulaciju, za možda/nekad/jednom
Na ovim inverterima od 500W piše da mogu da izdrže 1000W u peak-u, mada, pošto je to kineskih 1000W treba verovatno uzeti jači, za svaki slučaj.
U tom slučaju uzmemo recimo 1500W / 3000W peak - 130E http://www.aliexpress.com/item/1500W-Pure-Sine-Wave-Power-Inverter-12V-220V-1-5KW-3000W-Peak-Solar-Inverter/1933715108.html
Solarni panel imam jedan od 100W, ali mislim da bi ipak za frižider koji kažete da vuče 90W trebalo bar 200W, ako treba i još ponešto da radi. Ima li neko od vas iskustva sa potrošnjom frižidera, u realnom radu na brodu. Znamo da troši oko 90W dok radi motor, ali koliko motor radi sati dnevno? Ja nemam predstavu... 4-5-6 ili 18-19-20? Vrlo bitan podatak za izračunavanje kolike su solarne ploče potrebne?
Kontroler imam 30A tako da tu nema šta da diram... Akumulatore takodje...
Kao što sam rekao, plinski frižider koji imam hladi više nego odlično, ali sa klasičnim imamo bolji izbor veličina, pa ga je lakše uklopiti u brod... Samo razmišljam naglas malo unapred. Investicija bi mi bila još jedna solarna ploča (100E), inverter (150E), frižider (???)
zorter:
Zankiki, koliko ce frizider cesto da se ukljucuje zavisi od toga koliko ces cesto da ga otvaras i koliko ce dugo vrata biti otvirena. Rekoh u predhodnim postovima da moj kolega koji ima frizider od 130L, ima solarne panele od 240W i akumulatore od 190Ah, ali na kontroleru pise da je svega cetvrtinu iskoristio iako ne gasi frizider od maja do septembra. Za vreme cele sezone. Koristi on i usisivac..... i jos mnogo toga.
zankiki:
Upravo takav info mi je i trebao. Hvala!
zankiki:
Kad probaš da živiš na brodu po 15-20 dana, onda vidiš kako neke male stvari znače...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|