Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (28/46) > >>

zorter:
Ok. Ima smisla. Pokrivanje duzeg perioda oblacnih dana ili hladovine. rfcdvb

zoki novus:

--- Citat: zorter  15. Januar. 2016. / 12:53:31 ---Ok. Ima smisla. Pokrivanje duzeg perioda oblacnih dana ili hladovine. rfcdvb

--- Kraj citata ---

Ama 140A je apsolutno nedovoljno.Ja imam 400A i kada sam a uvek sam u hladovini posle nekoliko dana mora agregat. Pa frizider je 20% potrosnje plovila a 80% ukupne potrosnje je nocu .

zorter:
Nemoguce je da si tokom celog dana u hladovini. Imas bar 2-3 sata Sunca pa makar izjutra ili u sumrak. Verovatno imas malo snage u panelima ili startne akumulatore koji se brzo "trose", ili los polozaj panela pa ih Sunce iz polozaja koji zauzmes ne osvetljava. Mi, u nasem delu Save nemamo nigde takvu hladovinu i bilo gde da smo imamo veci deo dana Sunce. Cinjenica je da je u toku 24 sata frizider najveci potrosac a da nocu samo dodajes nove potrosace. Na kraju krajeva, nemoguce je obezbediti energije za duzi boravak bez ikakve dopune. I 10.000Ah bi bilo malo. I tada bi u toku boravka na vodi morala nekakva dopuna, bilo agregat bilo solarni paneli, bilo vetrenjace. Mora se negde dobiti, negde izgubiti. Ili hladovina i agregat ili Suncani prostor i brsplatna dopuna akumulatora, da bi se imalo struje na brodu za hladno pice i cuvanje hrane (pored ostalih neophodnih potrosaca).
Ja ovu temu vidim kao pricu o najjeftinijoj i najefikasnijoj varijanti koriscenja frizidera na brodu kako bi se omogucilo cuvanje sveze hrane i rashladjivanje pica radi osvezenja u vrelim danima, a ne kao polemiku koliko nam je akumulatora i energije potrebno. Naravno, nama sa skromnim kabinasima je dovoljno 140Ah dubokopraznecih akumulatora jer pored frizidera imamo samo LED rasvetu, radio, poneko TV, poneko kompjuter, razne pumpe koje se pale po potrebi......pa i nemamo neke potrosace. Oni sa velikim, ozbiljnim ladjama imaju kompletnu kuhinju sa mikrotalasnom pecnicom, bojler na struju, zimi grejanje koje trosi struju (najcesce motori ventilatora koji rasprsuju toplotu kao webasto grejaci. Ne mislim na elektro grejace) i naravno da njima treba mnogo vise energije.

zoki novus:
Naravno da sam u hladu tokom cekog dana. Ja pricam o komotnom koriscenju plovila u situacijama kada si na vodi sa porodicom. Kada sam sam solarne ploce mi nisu ni potrebne. Ali u drustvu zene i dece situacija se drasticno menja. Ako nesto na brodu postoji onda to treba i da se koristi. A kad se koristi onda to bas nije kao sto ti pricas. E onda ti je frizider najmanji potrosac.Evo ti banalan primer posto stalno potenciras LED: Nocu kad pecam ( a pecam svaku noc bar do 24h) ukljucim led trake 7m.(bocno i na krmi zbog raznih stvari da ti sad ne objasnjavam) Dal ti znas koliko trosi jedna led traka od 5m? Hoces ja da ti kazem ili ces da pogledas na netu? Koliko puta prosecna zena ili dete koristi toalet u toku 24h?  Ja hvala bogu pored zene imam jos troje  jhgf.  Pogledaj na netu i potrosnju za el. wc solju. Kad si vec na netu pogledaj i presostatska pumpa koliko potrosi, pa tv (koji u slucaju kad nism sam radi barem 6h dnevno) Radio ako te pogodi pesma zna da povuce ozbiljnu kolicinu struje, ako imas radio stanicu red je da bude ukljucena ( vidi na netu potrosnju). Inverter ventilatori razni punjaci telefona i laptopova isto potrose koji anpercic.. Osvetljenje mi je sve LED i ni jedna silalica nije jaca od 3w (ima ih bar 20-tak koje kude) ukljucena je trecina vecinu vremena. Amper po amper skupi se tu lepa cifra a nigde frizider ne pomenuh. Inace svi akumulatori su duboko prazneci a panela ima dovoljno...

PS. Kad sam sam struja mi ni ne treba (samo mamci za ribolov) ali nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina...

zica:

--- Citat: zoki novus  16. Januar. 2016. / 11:31:14 ---Naravno da sam u hladu tokom cekog dana. Ja pricam o komotnom koriscenju plovila u situacijama kada si na vodi sa porodicom. Kada sam sam solarne ploce mi nisu ni potrebne. Ali u drustvu zene i dece situacija se drasticno menja. Ako nesto na brodu postoji onda to treba i da se koristi. A kad se koristi onda to bas nije kao sto ti pricas. E onda ti je frizider najmanji potrosac.Evo ti banalan primer posto stalno potenciras LED: Nocu kad pecam ( a pecam svaku noc bar do 24h) ukljucim led trake 7m.(bocno i na krmi zbog raznih stvari da ti sad ne objasnjavam) Dal ti znas koliko trosi jedna led traka od 5m? Hoces ja da ti kazem ili ces da pogledas na netu? Koliko puta prosecna zena ili dete koristi toalet u toku 24h?  Ja hvala bogu pored zene imam jos troje  jhgf.  Pogledaj na netu i potrosnju za el. wc solju. Kad si vec na netu pogledaj i presostatska pumpa koliko potrosi, pa tv (koji u slucaju kad nism sam radi barem 6h dnevno) Radio ako te pogodi pesma zna da povuce ozbiljnu kolicinu struje, ako imas radio stanicu red je da bude ukljucena ( vidi na netu potrosnju). Inverter ventilatori razni punjaci telefona i laptopova isto potrose koji anpercic.. Osvetljenje mi je sve LED i ni jedna silalica nije jaca od 3w (ima ih bar 20-tak koje kude) ukljucena je trecina vecinu vremena. Amper po amper skupi se tu lepa cifra a nigde frizider ne pomenuh. Inace svi akumulatori su duboko prazneci a panela ima dovoljno...

PS. Kad sam sam struja mi ni ne treba (samo mamci za ribolov) ali nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina...

--- Kraj citata ---
Pa kad toliko trošis struju koliko ti ode goriva kad motori ne rade a koliko kad rade? Pozdrav a ti i tvoji lepo uživali na lađi potrošnja nije bitna.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju