Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (25/46) > >>

Ljuba:

--- Citat: zankiki  28. Decembar. 2015. / 14:38:17 ---Vrlo sam blizu realizaciji priče oko kompresorskog frižidera, pa ću morati da se pojačavam akumulatorima i panelima...

--- Kraj citata ---

Ja ću na kraju ipak morati da uzmem kompresorski na 12V. Hteo sam prvo na inverter ali dimenzije fr. su problem, meni treba širina max 46,5 cm a najuži na tržištu ima 47,5cm pa ni pomoću trikova ne mogu da ga uklopim u prostor.
Druga stavka koju sam bio ispustio iz vida je izolacija, nama za kabine treba, (ako se ide na 220V) ili ako se koristi modifikovan fr. na 12V svejedno, ugradni frižider a evo i zašto: oni su već predviđeni da rade zatvoreni u boksu što podrazumeva znatno veću temperaturu , pa se zbog toga u ugradne frižidere ugrađuje posebna vrsta motora , sposobna da radi u uslovima konstantno povećane temperature a i bolje su izolovani. Svi znamo kako je u kabini leti.

Kako god, izgleda da će to biti onaj brodski na 12V iz oglasa, od 600e. Na plin neću u kabini, mali plinski ide na terasu u jedan mrtav ugao kao ispomoć
pa nek ladi samo piće.

zankiki:
Ja ću da grunfujem sa kompresorom na 12V i redovnim frižiderom, pa ćemo da vidimo šta će da ispadne.
Meni frižider svakako ne stoji u kabini nego na terasi, tako da neće biti ni preteranih problema sa temperaturom.

Ono što je prelomilo na ovu stranu kod mene su, po meni, veliki gubici na inverteru. Kvalitetan inverter od 1000W kad je "no load", ili po našem "u leru" troši oko 0,5A (da izuzmemo WAECO invertere koji troše 0,3 ali koštaju koliko i marine frižider), što je na dan 12A. Efikasnost im je 90%, pa ako uzmemo neku prosečnu potrošnju frižidera od 50A, znači da se još 5A iszgubi usput. Na kraju smo 15-20A svaki dan izgubili na inverteru.

Ljuba:
Pa ako se ide sa fr. na 12V onda se postavlja pitanje da li nam uopšte i treba inverter? Sve ovo drugo što imam radi na 12v ili manje (laptop, muzika, telefon, osvetljenje, tv, wc, vodovod, sutra vinč), solar će puniti akumulatore...e jedino aku. punjač u slučaju da zakaže solar na više dana pa mora struja sa obale ili agregata.
Mada, korisno ga je imati ali ako se malo koristi onda može i jevtiniji, nema potrebe za zvučnim markama, bolje tj deo novca uložiti u bolji aku. ili sl.

zankiki:
Ja sam sa brodom dobio inverter od 300W koji je sasvim dovoljan za TV, laptop, punjače za mobilni i ostalo.
Korisno je imati, ali takvi se mogu nabaviti za 30-40€, nema potrebe za pure sine i 1000W

zorter:
Da, za te potrosace nema potrebe. Pure sine treba uglavnom za motore.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju