Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

(1/46) > >>

zorter:
Po priči našeg člana Ljuba015, koji je isprobao sve moguće (i nemoguće) kombinacije za uspešan rad kućnog frižidera, evo iznosim njegova iskustva.

Jedina moguća kombinacija je:

- Solarni panel 140W
- Akumulator (bilo koji, kiselinski "startni", dubokoprazneći, gel, Li-ION.....) od najmanje 90Ah
- inverter 12/220V čist sinus 1000/2000W
- kontroler 20A

Njegova iskustva pokazuju da napon baterija ujutru nije ispod 12,5V a uveče, posle zalaska Sunca je 13,5V. Frižider radi besprekorno već sedam dana bez prekida (tek je uspostavio kompletan sistem). Siguran start i rad frižidera od 130L sa kompresorskim motorom od 90W.

Isprobao je "quasi sinus" invertore od 600/1000W, 1200/1600W, elektronske, sa trafoom ..... i ništa nije radilo bez iskakanja.
Isprobao je i akumulatorske stanice manje od 90Ah, i one nisu davale dovoljno energije da se preko noći sistem ne isprazni toliko da do ujutru, do izlasku sunca ima dovoljno energije za pokretanje motora frižidera.
Isprobao je Solarni panel od 100W, i ni on nije dovoljno punio akumulatore da obezbedi nesmetan rad frižidera.
Jedino nije probao, ali bi verovatno moglo da radi, sa kontrolerom od 10A, jer je maximalno punjenje panela 7,98A. Većina proizvodjača uz ovaj panel preporučuje kontrolere od 20A, pa on nije hteo da rizikuje iako je razlika u ceni kontrolera više nego duplo. 10-amperski su oko 35E a od 20A su oko 80E.

Ovo su njegova iskustva a mogu dobro doći ostalim članovima koji bi da upotrebe kućni frižider na čamcu.

broker975fx:
Da definitivno bez krštenijeg invertora sistem neće raditi ili će iskakati, probao i ja sa dva kvazi sinusa i nije išlo, sa sinusnim od 600W sve radi perfektno, kućni frižider, ploča 240w , struja 24V

zoki novus:
Tesko ce to da radi sa obicnim akumulatorom od 90A samo inverter trosi preko 30A na dan....

zorter:
Provericu, ali mislim da je tako rekao. hsdfhgsg

Hogar:
Posto je Novus i kad se zeza u pravu,bolje ti Zorteru proveri.Moj Inverter od 2000 cepa 3-4 A na sat,a kamo oblacno vreme  dcfvb.Bogami,90 A je mlooogo malo

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju