Autor Tema: Moj novi projekat  (Pročitano 1319 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Moj novi projekat
« poslato: 31. Januar. 2024. / 23:04:56 »
Dosta sam bio bez čamca.... dve nedelje...

Moj novi ljubimac. Konstruisan za ribolov na otvorenom moru za "Big Game".

Uskoro opširnije.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Moj novi projekat
« Odgovor #1 poslato: 31. Januar. 2024. / 23:24:34 »
Znao sam  nbvc

Čudi samo otkud ribolov, nisam video na snimcima opremu za pecanje ili da pecaš.
I odmah na tune... ništa šaran, štuka.
Bravo

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #2 poslato: 01. Februar. 2024. / 01:22:14 »
Maaa... Čovek se uči dok je živ, a najbolje se nauči na ličnom iskustvu.   uztgfdc

Kada sam kupio svoj prvi ozbiljniji čamac bio sam prilično srećan. Bio je 4,5m dugačak i 1,92m širok. Imao je vanbrodski motor Yamaha 40HP i razvijao je preko 50km/h. Baš sam bi zadovolja s njim, doduše na reci.

Na moru je bila druga situacija. Kratak, lagan, loše je primao talase. Uz sve to, kada se udari od talas, a koji dolazi sa pramca, u čamac "uleti" vode koliko staje u metanu kofu. Tako nekoliko puta i eto 50 litara u koritu, a korito ima dve rupe od 10mm za odvođenje u donji deo gde je kaljužna pumpa. Moja ideja da ću otploviti do Skijatosa udaljenog 12NM i vratiti se istog dana se činio kao nemogući poduhvat pogotovo u avgustu kada je more nemirnije u odnosu na septembar ili jul. Talasi od 0,5m - 0,7m mereni od nivoa mirnog mora su bili kao nevreme između Antartika i Argentine. Dok se turisti mirno kupaju na plažama, moj čamac na udaljenosti od 1km od obale preživljava svoje poslednje dane u nevremenu. Čim sam se vratio s mora, odmah sam ga prodao.

Poučen iskustvom odlučio sam kupiti čamac koji je duži, širi, teži i ima duboko V korito kako bi bolje i lakše primao talase. Odlučio sam da čamac treba da ima i pravi brodski motor, jer to je pravi muški čamac. Veliki težak motor postavljen u donjem delu čamca bliže krmi daje dodatni stabilitet pri talasima.Na reci ovakav čamac nema ama baš nikakvih problema ni po izrazito jakom vetru i talasima.
Na moru se pokazao da ima dobre meritimne osobine, prima talase i do 1m bez bojazni od prevrtanja, voda ne može ni stići do otvorenog dela kokpita, jer ima prednju kabinu, vetrobran i bočna stakla.

Međutim, tu se javio drugi problem. Brodske motore je potrebno često servisirati kao i Z nogu. Mora antialgin na Z nogu, pa Z noga ne može da se izbaci iz vode kao kod vanbrodskog motora, pa zbog toga brže odlaze anode, semerinzi, zaptivke. Ako se ne koristi duže vreme, a nalazi se na vodi, puževi i školjke ulaze kroz škrge za dovod vode za hlađenje motora i tu se nastanjuju do potpunog začepljenja. Zatim guma kardanskog vratila koja mora da se menja na svake dve godine. Spomenuo bih i centralni ležaj kardana koji mi je zaribao, a pre toga sam ga zamenio i trajao je 3 godine, a da nisam ozbiljnije upotrebljavao čamac, pa krstevi kardana koji su isto tako dobili koroziju i propali, a pre toga su menjani i podmazani kako Bog zapoveda. Izduvna grana je posebna priča. Pre 5 godina platio sam je 1.710,00 evra i njen radni vek eksploatacije iznosi 600 radnih sati, pa ako nećeš da je menjaš, rizikuj da se spoje tuneli gde prolaze gasovi i voda za hlađenje, a to će prouzrokovati hidro udar na motoru, a to znači da najčešće motor možeš baciti. Sve u svemu, sve se svodi na konstantno menjanje pomenutih delova u krug. Rekao bih da je to začarani krug.
Spomenuo bi i kabinu koju sam koristio isključivo za odlaganje stvari i samo 2 puta na reci kako bi odremao i jednom na moru da odspavam preko cele noći.

E, sada posle 10 godina nautičkog iskustva, odlučio sam se za korito koje je još duže i još šire, zatim koje ima još dublje V korito, pa samoprazneći kokpit, pa nepotopivo korito, centralnu konzolu, jer sam isprobavajući razne čamce došao do zaključka da mi taj ti čamca najviše leži i nekako imam najprisniji dodir sa vodom.
Bili su mi potrebni dodatni boksovi za stvari, a to na prošlom čamcu bio je problem ako se izuzme kabina koju natrpam kao špajz. Ovaj čamac ima 4 boksa u podu, dva sa strane u kutijama za sedenje, dva na pramcu i još dva na bočnim stranicama (koje ću zatvoriti) i jedan sa prednje strane konzole. Uz sve ovo ima visoku prohromsku ogradu i konstruisan je da se lako može izlaziti i ulaziti sa krme, a ni sa pramca nije teško.
uz sve ovo, čamac ima fabrički hidraulični volan. Dosta mi je sajli, puževa, letvi volana i fabričkog "lufta" u njima... Umorio sam se u vijanju čamca po niskim brzinama. To je bre ko Sizifov posao.

Zatim, to je  varijanta sa vanbrodskim motorom, jer sam se na kraju ipak odlučio za njega, a pošto ne plovim mnoge, da to bude "2 stroke" motor, jer ima minimalno održavanje, pouzdan je, lakši od "4 stroke" motora, a za veću potrošnju me baš zabole, jer da budem iskren, nije mi problem da ga tankujem. Naravno, da bude japanac, jer kako mi je jednom prilikom majstor Marinero odgovorio na pitanje da li da kupim Yamahu ili Mercury:  "Uzmi Yamahu... Mercury je mekan..."

Uz to, kabina mi zaista ne treba, jer s obzirom na broj dana proveden na vodi, kao i načinu plovidbe, ona je samo višak koji oduzima prostor.

Da, jeste, razmišljao sam u nekim momentima o većem čamcu sa većom kabinom, pa sudoper, šporetić, frižider, brodski wc... Ali, tako ću da dođem na kraju do LCD televizora i solarnih panela i ostalih "gedžeta", pa će  se plovidba pretvoriti u nešto što ne želim, bar za sada. 
Uz sve ovo takvi čamci-gliseri su od 20.000 evra pa na više, a zna se šta se dešava kad se kupi polovan čamac -ulaže se u njega. Što je čamac veći, ulaganja se rapidno povećavaju.

Stavio sam na papir koliko sam platio prošli čamac i prikolicu, koliko sam platio carinu i sve takse, koliko sam uložio u njega za 5 godina i došao do cifre koja kaže:  Cenu koju si platio za čamac i prikolicu pomnoži sa brojem 3 i oduzmi 1000 evra. Ok, prodao sam ga i povratio jedan veći deo novca, ali svakako nisam sve.

Poučen iskustvom veći kabinaš bi me koštao 50.000 evra na kraju, jer tu mora da se ima dvoosovinska prikolica nosivosti 3500kg, pa moram menjati automobil, jer bi ovaj koji imam bio slab, pa kubikaža mora biti od 2500-3000ccm, a to povlači mnogo skuplju registraciju. Da ne pominjem da svi imaju jedan ili dva brodska motora i Z noge, a njih više ne želim videti ni na filmu. Jednostavnio rečeno sa ulaganjem bi se otišlo predaleko, u nebesa.

Svakako, sređivaću i ovaj čamac po svojoj zamisli i želji a to kao i uvek znači rasturanje na sastavne delove, pa idemo redom.

Da je neko čitao kako sam srećivao  Fishermana, a potom i Baylinera, mogao je kupiti ekstra čamce. Ovako su otišli kod nekih koji o tome nisu imali pojma, a saznali su kad su ih došli pogledati.

Pa, nisam kupio ovaj čamac da bih isključivo hvatao sabljarke i ako mu je to jedna od namena, već da bi imao sve ono što sam iznad u tekstu opisao, jer proizvođač čamca naglašava da je njegova namena sem pecanja i uživanje u plovidni, sunčanje i slično tome.  Ma oprobaćui se i u pecanju sabljarki, što da ne.  shyfb

Potreban mi je čamac sa izuzetnim maritivnim osobinama, a ovaj je baš to - moj novi ODP (operativno diverzantsko plovilo)   zgfcx

Van mreže Mileta

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Polaris Glider
  • Dužina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 02. Februar. 2024. / 18:59:11 »
Znao sam da ćeš odmah u akciju, i cap novi čamac je tu. Čestitam na kupovini. Moćno izgleda, baš onakakv kakav tebi treba za letnje avanture na moru, a i na Dunavu. Ne sumnjam da ćeš ga sredtiti da sve bude tip-top kao fabrički. Uživaćemo čitajući ovde kako se on pretvara u jedno zaista moćno i lepo polvilo. Srećno.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika