Forum > Život na brodu

Koji frizider ?

<< < (2/3) > >>

zorter:
Na tvoja pitanja broker ti je dao kompletan odgovor a ja cu dodati da to sto vec imas je sasvim dovoljno ali uz invertor cistog sinusa koji kosta za 1000/2000W 190E. Mozda bi prosao i sa manje akumulatora a taj panel je sasvim dovoljan, ali bez cistog sinusa na inverteru nema sanse. Znaci za cca 200E, resio si problem.

mesechar:
Bez full sinus invertora ne moze da radi nijedan kavezasti teslin motor.Upravo njihov rad se zasniva na faznoj promeni magnetnog polja koje pravi naizmenicna struja . Sad promenu faze prave i kvazi sinusni invertori ali taj testerasti sinus koji oni prave izaziva takozvane vrtlozne struje u namotaju statora u friziderskom kompresoru i tada dolazi do povecanog grejanja motora i slabijeg magnetnog polja zaduzenog za okretanje .
Da zlo bude vece kompresor ima dva posebna namotaja .Prvi namotaj je startni i on se aktivira po ukljucenju i radi svega dve do tri sekunde i onda ga startni rele na kucistu motora prebacuje na radni namotaj i motor nastavlja sa radom ! Snaga startnog namotaja je za manje motore oko 600 wati a radnog samo  60 do 70 wati!
Ako kojim slucajem u trenutku starta motor ne dobije savrseno cist napon tj savrsenu sinusoidu i  nedovoljnu snagu zbog male snage pretvaraca on ostaje zaglavljen u tom startnom rezimu i tada mu reaguje termicko strujna zastita i izbacuje ga na nekoliko minuta dok se ne ohladi bimetal na zastiti a onda se proces ponavlja !
To je ono kad se kompresor muchi kako bi nas narod rekao!
E sad da bi dobro kucni friyider radio na brodu mora se videti da je kompresor frizidera maximalno do 100 wati snage jer njegov startni namotaj ne prelazi 1000wati i kad ga uparite sa full sinusnim invertorom dobijate nesmetan rad frizidera!
Sad sto vise baterija i solarnih panela to duzi period rada frizidera nocu!
preko dana dopunjavanje baterija postize i solarka od 100 wati ali jedan na jedan tj koliko frizider potrosi ona uspeva da dopuni i tako svaki dan !
Sam inverter trosi oko 0,7 do 0,8 A u praznom hodu a sa friziderom oko 5A na sat ali frizider ako ga ne arcite previse radi oko dvadeset minuta u sat vremena a kad se ne otvara i malo manje!
Napominjem da su ovo iskljucivo podaci koje sam proverio na mom plovilu i taj sistem imam!
Jedino jos da dodam da imam oko 120 ah akomulatora sto gel sto olovno i plocu solarku 120 wati

jovica66:
E pa drugari hvala  izvinite ali ja nisam ni znao da ima sinusni i ne sinusni inverter, pravo davam kazem ja sam zato laik.  ako vam nije tesko na pisite kako da prepoznam koji je cist sinusni a koji nije hvala.

sale.m 79:
Imas to na forumu.zorterova tema.Prati radnju.

mesechar:
po ceni 1000wati qazi sinus kosta do 100evra a full sinus 1000wati oko 200 evra a obicno i pise

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju