Autor Tema: Camac je napokon stigao do Grcke!  (Pročitano 51066 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
Odg: Camac je napokon stigao do Grcke!
« Odgovor #105 poslato: 30. Decembar. 2024. / 23:57:51 »
Nova plovila sa do 100 sati upotrebe su predmet za VAT ukoliko su kupljena iz druge EU drzave, a kada se uvozi plovio iz drzave koja nije EU clanica, VAT se placa bez obzira na starost plovila, tako shvatam iz ovog teksta.

Takodje mi deluje, iako nije eksplicitno receno, da svakako mogu uvezeni camac da registrujem na grcku zastavu, ili ako ga vec kupim tamo da mogu takodje, njima je izgleda najbitniji VAT status plovila, da je prethodno taj porez placen. Deluje mi onda svakako najbolje kupovina camca tamo i to takvog koji ima dokaz da je vat prethodno placen...

Procitah i na drugim mestima da to moze biti predmet provere lucke kapetanije, pa vlasnik takvog plovila je dobro da ima kopiju orginalnog racuna (ako je kupljen nov u GR, ili ako je prethodni vlasnik sacuvao racun kao dokaz) , ili nekakve potvrde da je VAT nekada placen koja se moze nekako dobiti…

Svakako se slazem da je najbolje raspitati se u nekoj kapetaniji, pa kada budem isao tamo svakako cu to uraditi... hvala puno na informacijama!

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #106 poslato: 31. Decembar. 2024. / 01:00:04 »
Ako kupiš čamac u Srbiji, možeš ga registrovati pod poljskom zastavom. Na internetu se nude razne firme iz različitih zemalja koje vrše usluge registracije pod poljskom zastavom, ali je najbolje to obaviti preko poljske agencije, jer je jeftinije. Registracija je trajna.
Link:
https://www.rejestrjachtow.pl/form

Pročitao sam da planiraš kupiti čamac kraći od 7 metara. U tom slučaju ti ne treba tranzit log, niti TEPAI.

Potrebno je osiguranje od odgovornosti koje se obnavlja svake godine. Kupovao sam ga kod ove agencije pre nego što sam otišao za Grčku. Cena za gliser od 6,5 metara sa motorom od 115KS je 61,85 € godišnje.
Link:
https://interbrokers.gr/

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #107 poslato: 31. Decembar. 2024. / 16:01:06 »
Hvala Zox! Agencija koju si mi poslao za registraciju je dosta jefitnija u odnosu na sve koje su mi izlazile na googlu do sada, kod nje registracija krece od 300 e, a kod ostali od 420 pa na gore, tako da ako se odlucim za poljsku zastavu, a deluje mi najprakticnija opcija, ici cu preko njih.

60 e za osiguranje godisnje nije mnogo, s tim sto moguce da ce za moj camac biti jos povoljnije.

Videcu jos da li cu uzimati camac ovde, pa na Poljsku registraciju (mislim da i u tom slucaju svakako bi trebalo vat da se plati u Grckoj po pravilu), ili cu kupovati u Gr. Tamo ima zaista velika ponuda plovila i cini mi se nisu nesto skuplji nego ovde, mozda su cak i povoljniji, ali istrazicu jos sve opcije...

Evo link sa oglasima za camce u Gr, ako nekome nekad zatreba:
https://www.car.gr/classifieds/boats/?category=15003&lang=en

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #108 poslato: 01. Januar. 2025. / 12:25:18 »
Pozdrav,

Moja iskustva (do 2022g., kada sam prodao camac) su sledeca:

- Ako je camac registrovan u Srbiji, produzenje registracije je nocna mora jer se camac mora dovesti u Srbiju ili se mora angazovati neka grcka firma da obavi tehnicki pregled (mene je to kostalo 300e) pa se tek sa tim papirom moze produziti registracija kod nas.
- Ne znam da li je moguce camac (grcka registracija) registrovati na sebe u Grckoj jer znam da ljudi nisu uspevali ni da registruju male gradske skutere/mopede iako su imali i grcki poreski broj i bili vlasnici nekretnina jer nemaju dozvolu boravka (boraviste) u Grckoj!
- Neki su kupovali polovne camce i imali dogovor sa nekim grkom da bude na njega registrovan camac a neki (mnogi) su odustajali od svega toga i rentirali camce jer njima sezona rentiranja krece od kraja Maja do kraja Septembra

juhgfd

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #109 poslato: 01. Januar. 2025. / 13:06:22 »
Pozdrav Sceko. Tvoje iskustvo mi potvrdjuje da je registracija na Poljsku verovatno najbolja varijanta.

Raspitacu se jos dole kada budem u nekoj kapetaniji, ili agenciji koja se time bavi, koje sve opcije postoje, ali cini mi se najprakticnije da kupim tamo i registrujem online na PL...

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #110 poslato: 01. Januar. 2025. / 15:03:33 »
Posto verovatno imas prijatelje grke, da idu sa tobom (ili ako dobro pricas grcki), to ti je po meni najbolje resenje da odes u neku agenciju koja se time bavi i vidis sa njima koje su ti mogucnosti. Odlazak u lokalnu policiju/kapetaniju je OK ali moje iskustvo je da oni nisu bas pouzdan izvor informacija jer ce ti jedan sluzbenik da kaze jedno a drugi drugo (licno iskustvo).

Registracija na Poljsku, ukoliko su svi navodi o takvoj tacni (trajna registracija), je sigurno najbolje resenje. Nemam iskustvo sa tim, ali sve sem grcke birokratije je dobro.

juhgfd

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #111 poslato: 01. Januar. 2025. / 23:52:21 »
Vrlo verovatno da su agencije bolji izbor da se dobiju informacije, a i sigurnije je da govore engleski, jer verovatno rade sa strancima povremeno. Sto se tice izbegavanja grcke birokratije, potpuno se slazem, to je bolan proces i cesto borba sa vetrenjacama :)

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika