Autor Tema: Održavanje camca i opreme  (Pročitano 7156 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Održavanje camca i opreme
« poslato: 22. April. 2013. / 09:14:47 »
Kako sam prošle godine imao veoma neprijatno iskustvo sa čamcem hteo bih da proverim koliko često i kako održavate motor i nogu na čamcu.

Šta mi se desilo, iako se trudim da redovno održavam motor i svu ostalu opremu, tokom vožnje na Savi zablokirala mi je z-noga i nisam mogao da pokrenem motor niti sam imao pomoćni motor a bio sam sam na čamcu. Prvi problem je bio sta uraditi i tu sam uspeo da se nekako zadržim koristeći pomoćno sidro (mačak od 12kg) i onda sam krenuo da zovem pomoć. Na jedvite jade sam uspeo da dozovem jednog drugara koji me je došlepao do obale i jednog splava gde sam vezao čamac. Moja sreća je bila u tome da sam bio na Savi koja je daleko sporija i blaža od Dunava.

Moj savet svima je redovna kontrola motora i noge, minimum prema uputstvima proizvođača, zamena impelera pumpe svake sezone, zamena magnezijumskih elektroda (ili cink), provera temperatura izduvnih kolena (grana), ... Kupovina ovakog tipa čamca je najeftiniji deo zabave, njegovo održavanje je skupo a svaki veći kvar je cenovno zastrašujući. Zamena noge sa vađenjem i spuštanjem čamca i zamenom oba izduvna kolena i to sa nabavkom delova za skoro upola manje para iz inostranstva me je koštalo skoro 3,000 eur i što je još gore bio sam bez čamca skoro 2 meseca u toku sezone!

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
Odg: Održavanje camca i opreme
« Odgovor #1 poslato: 23. April. 2013. / 13:02:14 »
Da li je ova elektroda dovoljna za Z-nogu? Ne znam da li " radi " ovako preko žice?
Da li da zabušim dve manje direktno u nogu ? Od kog materijala, i gde kupiti?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 23. April. 2013. / 13:47:43 »
Koja je to noga?

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
« Odgovor #3 poslato: 23. April. 2013. / 14:51:55 »
OMC

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 23. April. 2013. / 15:02:52 »
Što se materijala tiče za slatku vodu idu Magnezijumske a za slanu Cink anode.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #5 poslato: 23. April. 2013. / 18:02:35 »
Bilo bi dobro da je anoda direktno usrafljena na nogu. I jedna na nosac noge. Treca treba da stiti propeler. Bar je tako kod mene. Ja imam volvo noge na camcu. Svaki deo koji ima dva razlicita materijala (aluminijum / celik ) bi morao imati svoju zrtvenu anoda koja bi se trosila umesto aluminijumskog kucista, elise ...

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
« Odgovor #6 poslato: 23. April. 2013. / 18:56:32 »
Imam original knjigu od moje noge, u kojoj postoji slika anode postavljene na istom mestu kao na mom camcu ( vidi se na slici koju sam postavio ). Mislim da je od cinka. Jedino ovo pise:

Die Antikorrosionanode ist an einen Massedraht angeschlossen und führt die statische
Elektrizität ab. Sie ist so ausgelegt, daß sie von der Säure langsam „gefressen“ wird. Wenn die Anode starke Erosion aufweist, muß sie ausgewechselt werden, damit die Antriebseinheit und andere Metallteile des Bootes,die sich unter Wasser befinden, geschützt werden.

Google prevod

Антикорозивна АНОДЕ

Антикорозивна анода повезана на уземљење и статички
Струја из. То је тако дизајниран да је "појела" је полако киселине. Када анода има озбиљну ерозију, они морају бити замењени да диск јединица и других металних делова брода који су под водом, су заштићена.

Die anode alle 30 Tage untersuchen. In sehr salzigem Wasser die Prüfung häufiger vornehmen. Wenn die Erosion 50% beträgt ist die  Anode auszuwechseln. In äußerst salzigem Wasser können zwei Anodenplatten erforderlich sein, um ausreichenden Schutz zu gewährleisten.

Google prevod

Анода истрагу сваких 30 дана. Направите тест чешће у врло сланој води. Ако ерозија стопа од 50%, анода се мора заменити. У веома сланој води две аноде плоче могу се захтевати да обезбеде адекватну заштиту.

Ja bih dodao anode od magnezijuma koje bih direktno prisrafio za nogu.
Gde mogu da se kupe kod nas ?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #7 poslato: 23. April. 2013. / 20:20:23 »
Ne znam gde se mogu nabaviti te anode kod nas, ali da li si probao preko interneta da ih potrazis, ja sam platio z-nogu upola cene nego ovde!

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
« Odgovor #8 poslato: 23. April. 2013. / 21:49:41 »
Zimus sam naleteo na neki nas oglas, neko je prodavao magnezijumske anode,
 da me ubijes ne znam ko. Spustao bih camac ovih dana, pa sam mislio da ih stavim
dok je na suvom.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 25. April. 2013. / 11:53:34 »
Još jedna prodavnica nautičke opreme u Nemačkoj.

U odnosu na SVB čini mi se da imaju veći izbor delova za motore. Problem je da neznaju engleski ali postoji opcija preuzimanja kataloga pa makar možete da vidite cene delova. Na primer meni su tražili domaći prodavci za Z nogu, generacija II u Beogradu 3,500 Eur a u ovoj prodavnici je 2,250 Eur, a kada sam im uputio zahtev za ponudu, evo njihovih cena: Alpha I Gen. II – 1:1,=1.890,00 Euro; Mounting Kit= 50,00 Euro ; Shipping Cost =180,00 Euro (Standard) - što je ukupno sa transportom 2120 Eur.

http://bootshalle-braunschweig.com/

NijeNiBitno

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 04. Jun. 2016. / 00:10:22 »
Zimus sam naleteo na neki nas oglas, neko je prodavao magnezijumske anode,
 da me ubijes ne znam ko. Spustao bih camac ovih dana, pa sam mislio da ih stavim
dok je na suvom.

Nisam nauticar, nemam plovilo, samo me jako interesuje za sta sluze ove elektrode, slucajno sam naletio na ovaj forum trazeci nesto deseto, pa naletih na ovo i strasno me zainteresovalo za sta sluzi to, toliko me zainteresovalo da sam se maksuz registrovao da pitam ovo. Hvala u naprijed na odgovoru.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #11 poslato: 04. Jun. 2016. / 12:45:28 »
Sluze za zastitu broda (camca) od korozije. Vise o tome : http://www.boatingmag.com/how-to/choosing-right-sacrificial-anode

juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika