|
Forum > Život na brodu
Kako spreciti glodare da nasele camac?
<< < (4/6) > >>
moma seva:
*
Zdravo svima koji su imali susrete na svojim camcima sa misevima ili ih to zadovoljstvo tek ozekuje ! jhgf
Tema me je izazvala da se i ja ukljucim sa svojim komentarom ! dlkjdfzu
Pocetkom '80-ih godina, bilo nam je jako vazno da se dokopamo slobodnog vremena i da zaplovimo sa nasom voljenom Sevom. I naravno sitni poljski misevi, voluharice i pacovi, a bogami i misevi bizamci su nas redovno pronalazili i koristili priliku nase otsutnosti ( kupanje, spavanje itd. ) i onda bi se u Sevi razbaskarili i naravno i ugostili koliko su mogli ili koliko im je operativno vreme dozvoljavalo. I uvek se pogodi da Ljilja prva otkrije njihovu posetu ormaricu sa spagetima cokoladama, secerom, keksom itd-itd. I naravno sve sto je bilo i malo naceto, bacala je bez milosti. Nije pomagala ni moa ljutnja : zasto ako je cokolada originalno upakovana i od strane misa malo naceta sa jedne strane, zasto mora cela da se baci ? Bila je moja logika ! Ali kod Ljilje nije nista moglo da se opravda i da ona to ne baci ! juhgfdertyh
Onda sam se dao u razmisljanje : 1 ) poseta tih malih i velikih glodara me dovodi do svadje sa Ljiljom onda kada to nije bilo potrebno. 2 ) Finansijska steta moze da se i zanemari, ali zamislio sam se kada mi je poznanik iz Panceva koji je godinama boravio po celu sezonu na "Ljubavnom Ostrvu" prekoputa Grocke, umro od "misije groznice" !? zhgfvcdxs U to vreme lepo i skromno smo ziveli, ali nisam imao dovoljno novaca da uradim kabinu u prednjem delu Seve.
Ljilja sa svojim drugaricama na Sevi pre nego smo na Sevi napravili kabinu. Vezani smo uz "Tikvaru" "Ribarskog Gazdinstva na Dorcolu
Da to i jesam uradio, ali tek godinu dana kasnije. Uglavnom, kupili smo neki malo deblji svetle boje linoleum ( topli pod ) i preciznim rezanjem skalpelom sam zastitio prednji deo Seve i sve ormarice. I sta se desavalo posle toga ? Npr. mi stanemo u obalu jedne od Krcedinskih Ada i nocu kada izgasimo vatru i legnemo da spavamo, cujem pacove kako grebu i cice i prevrcu neoprane tanjire !
MALISA nas verni prijatelj
I sledece zime smo odlucili da nabavimo psa terijera, jer to ce biti preko leta najbolji lek protiv glodara, a preko zime terijera cemo drzati u selu kod mojih roditelja. I sledeceg leta i mi zaplovili u Sremske Karlovce na vikend i sa nama je posao nas mali drug Malisa, mesanac : majka Nemacki kratkodlaki Jah Terijer, a otac cistokrvni Doberman. Dva meseca je ziveo kod nas u stanu i kada je izasao na obalu, niko ga nije ucio ali sam je jurio za misevima kao za smrtnim neprijateljima. I od tada, narednih 12 godina na Sevi se nije prosetao ni jedan glodar. A i ako je neki pokusao, Malisa ga je rastavio sa zivotom. A Malisa kako je s pocetka planirano da zime provodi u selo, to se nije ostvarilo. Usao nam je mali pod kozu i spavao je kao svaki gazda s nama u krevet.
I ne samo da je stitio Sevu od glodara, vec je nasim visegodisnjim boravcima na Konjskom Ostrvu, prosto je odmah prve godine naseg boravka na Ostrvu uterao disciplinske mere velikim pacovima i bizamcima, da su svi ziveli na nizvodnom delu Ostrva, a na prednjem delu koji je od njih i pokusao da dodje, nije mogao ni da se pohvali ni da se pozali svojim istomisljenicima.
O misevima ne bih da vas vise maltretiram, ali cu vam sledeci put nesto reci o zmijama ! hgfdsdfcv
Pozdrav Moma Stosic jhgf frdxs
moma seva:
* Poztovani Forumasi i Kamperi ! jhgf
Kao prvo, hocu da se izjasnim da ja mogu : " ... i na strasnom mestu postojati ... !" Ali kada vidim zmiju u svojoj neposrednoj blizini ( bila ona otrovnica ili belouska ) sve jedno je, obuzima me jeza i neprijatni strah od nje. defgvbn Neki ljudi imaju i cuvaju kao kucne ljubimce velike zmije ! To ne mogu da razumem ? Jedan bracni par iz Zemuna Gornji Grad, upoznali smo ih na Malim Vodama ( imaju jedrilicu ), jednom prilikom su nas pozvali da dodjemo kod njih kuci, po povodu nekog rodjendana, da se druzimo. I bilo je korektno i ja i Ljilja smo pristali da ih posetimo. I tako jednig vikenda pre zakazanog odlaska kod njih, na Malim Vodama, nam se pridruzio i njihov komsija sa "Primorkom" i u neobaveznom razgovoru mi saznajemo da prijarelji sa jedrilice imaju kucnog ljubimca 2-metarsku zmiju i da momentalno ne znaju gde se sakrila, jer Boze moj, "vec dva dana ne uzima hranu" i zabrinuti su. A ja razmisljam da prilikom posete moram da sedim na svojim nogama, to ne biva !? bghgy789 I nikada nismo ispostovali poziv na sedeljku kod tih prijatelja sa jedrilice. U Poreckoj reci, sreli smo se sa bracnim parom Radetom i Marijom, koje smo upoznali na jednoj od Regata "Ilustrovane Politike". I mi smo se obradovali tom vidjenju, ali oni su se vise obradovali, jer mogu da se pohvale sa novom ladjom iz samogradnje, kojom plove te sezone prvi put. I dok se Marija hvalila svojom kuhinjom i zgodnim ormaricima Ljilji, Rade me je poveo da vidim njegov kutak : prednje podpalublje. I on odvara luk, kad tamo velika belouska. On je odmah resio da uzme caklju i da je cakljom ubije. I naravno to bi videla i njegova zena i vise nikada ne bi dosla na camac koga obadvoje mnogo vole i srecni su zbog toga sto ga imaju. Ja sam ga odmah zaustavio i rekao sam mu da sada zatvori luk palube i kada mu supruga spava ili bude otsutna sa camca, da tada udje u podpalublje, uhvati zmiju i baci je van camca. rfcdvb Naravno da je pristao na tu soluciju i kazao je da je predhodni dan bio vezan u obalu pramcem i da mu je tom prilikom luk palube bio otvoren ceo dan. Naravoucenije : "Kada ste u obali, ne treba drzati bez kontrole otvoreni ulaz ili luk palube na camcu."
"Buba" koja nikome nije mila ... cini mi se !
U Kazakstanu sam bio nekoliko puta. I jednom prilikom sa nekim prijateljima popelismo se pored Medea do skijaskog centra "Cimbulak", ogranak planinskog masiva Tjan Shanj na 3.500 nadmorske visine i dok smo uzivali usred leta na belom snegu, jedan kosooki Kazakstanac nam se pohvalio da je zivot u tundrama i stepi u tom bespucu kojim je Kazakstan prebogat, da je tamo ziveti prava stvar. I kazao je: -" Kuda god se okrenes i krenes, negde ces stici ! A ovde u visokim kamenitim planinama, tog zadovoljstva nema. Ovde ti je ides putem dokle ga ima i dalje ni makac ! A opasnost od strane divljih zivotinja ( predatora ) te ceka na svakom koraku !?" IA drugi sagovornik, mestanin ovdasnjih planinskih masiva Kazakstana, takodje Kazakstanac, je prokomentarisao : -"Pa i kod vas u stepama i tundrama ima pored nedobronamernih sakala i vukova, ima i zmija otrovnica, koje nimalo nisu prijatne kada vam se u "jurteama" uvuku dok spavate ?" I tada sam iz odgovora, saznao vrlo korisnu informaciju koju od tada svakako koristim na Sevi, a to je kako kaze nizijski Kazakstanac : -" Mi se stitimo od svih gmizavaca tako sto na ulazu u "jurtu" ( vid satora ) postavimo ustavljeno krzno neke zivotinje. Preko krzna ni jedan gmizavac ne ide, cak sto vise bezi kako ga oseti i obavezno izbegava to mesto. Kod nas je pravilo i u vojsci da se krzno stavlja ispred ulaza u svaki sator !" I od tada meni u nauk : stringla ( 20cm. ) siroka, pred ulazom u Sevu stoji i imam jedan problem manje !
S postovanjem Moma Stosic jhgf
Dule:
Deda, gde može da se nabavi ta Barikada? Obišao sam 5 poljoprivrednih apoteka i nema je. Samo neke biljne mućkalice koje imaju samo trenutno dejstvo. Ako i njega ima. Svakodnevno prskam i opet paukova na sve strane.
deda:
Cim se vratim u civilizaciju dobijas pravu informaciju!
vuk:
--- Citat: Dule 29. Oktobar. 2013. / 00:54:01 ---Deda, gde može da se nabavi ta Barikada? Obišao sam 5 poljoprivrednih apoteka i nema je. Samo neke biljne mućkalice koje imaju samo trenutno dejstvo. Ako i njega ima. Svakodnevno prskam i opet paukova na sve strane.
--- Kraj citata ---
Mozes da je kupis u poljoprivrednoj apoteci na putu prema Slancima,pola puta izmedju ciglane i groblja Lesca sa desne strane. jhgf
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|