Forum > Život na brodu

Plin na brodu

(1/2) > >>

Dule:
Plinske boce na brodu su uobičajene ali i izvor najvećeg straha.
Hajde da vidimo kako ih smeštamo i šta preduzimamo kako bi se sprečile eventualne nesreće.
Preporuka je da se drže u posebnim odeljcima koji na dnu imaju odvod za odvodjenje plina (ako dodje do curenja) van korita broda.
Kako je to rešeno kod vas?

djbtea:
Dule bilo bi najbolje ako ti posedujes plin na brodu a ako se nevaram kuvao si jednom prilikom kavu ,pocni prvo ti sa izlaganjem i idejama o bezbednom koriscenju plina na brodu.Ja bi krenuo zato sto znam mnoge stvari ali za pocetak prepustam vama koji posedujete brodove,veca plovila. wesdfvg jhgf

Misha D:
2 manje boce su smestene u metalni box (sa rupama na dnu boxa) ispod prvog stepenika na krmi.
Bakarnim cevima je doveden gas do ventila ispod sudopere, a odatle do oba gorionika.

sale.m 79:
Kod mene je boca u spremistu u pramcu zajedno sa rezervoarom za naftu.Plin dolazi do razvodnih
ventila bakarnom cevkom i onda se deli na potrosace.
Sigurnosni ventil je na boci.Bocu uvek odvrnem jako do kraja da ne pusta pored osovine ventila i
proverim penom od sudomila.
I mirno spavam.

Dule:
Najbezbednije je drzati plin u posebnom boksu. Taj boks na dnu mora da ima otvor koji crevom odvodi gasove van plovila. Tada ste sto posto bezbedni. Nije obavezno da taj boks bude na otvorenom. Moze i u kuhinji neka plasticna kanta sa poklopcem koji dobro dihtuje. Na dnu ugraditi odvod van korita. Preporucljivo je ugraditi bakarno crevo do potrosaca.
Kod mene je to reseno tako sto je u motornom prostoru napravljena plasticna komora oblozena sperom a izmedju njih je izolacija. Sa dna vodi crevo do ispusta na krmi. Boca i potrosaci su spojeni bakarnim crevom. I sporet i frizider imaju ventile na crevu. I na samoj komori su dva ventila. Jedan da se pusti gas ka potrosacima i jedan za punjenje boce. Nazalost, kod nas nigde ne mozete puniti bocu na vodi pa sam veliku aluminijumsku bocu zamenio klasicnom i sada samo menjam boce. Morao sam da malo preradim i komoru jer nije pravljena da se boca vadi i menja.
Kao meru zastite  ugradio sam alarm koji registruje prisustvo plina a iznad sporeta protivpozarni alarm. On je tu zbog moje zaboravnosti. Dva puta sam zaboravio na dzezvu pa sam morao da kupujem nove.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju