Autor Tema: Kormilo  (Pročitano 12403 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
  • Osp: UMČ
Odg: Kormilo
« Odgovor #15 poslato: 30. Oktobar. 2015. / 17:23:10 »
Ovih dana igor zavrsava jedan veci brod od 13 ili 15 m i ima sistem elise kao u buretu pa necu da propustim test voznju

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #16 poslato: 30. Oktobar. 2015. / 21:11:01 »
Dule, ako se secas, jos u povoju ML smo pricali o tome ali ovo kormilo smo spominjali kao idealno resenje kad motor nema kopcu pa je sa istim smerom propelera na ovaj nacin lako menjati smer (voznja krmom/pramcem). Imao sam ideju to raditi ako bih ugradio neki motor bez mogucnosti promene smera. Nije mi problem upravljivost vec mi motor pomalo skace (ima lifta u osovini nosaca) pri promeni smera a to mi se ne svidja. Sad kad sam resio promenu brzine sajlama i to dobro radi, zbog lufta resavam da ucvrstim motor a da upravljanje preuzme list kormila koji bih montirao iza motora. Jos uvek su to razmatranja raznih mogucnosti i zelja za eksperimentisanjem, ali ako ni to ne bude drasticno bolje od upravljanja samim motorom mozda resim da sredim luft u nosacu i ostavim klasicno upravljanje motorom.
Naravno, ako se odlucim za list kormila, automatski cu i propeler zastiti cevnim omotacem sto bi dalo bolji efekat kretanja vode ispred i iza propelera, pa se nadam da ce i kormilo na taj nacin imati bolji efekat nego da ga samo postavim iza motora.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #17 poslato: 30. Oktobar. 2015. / 21:53:26 »
zbog lufta resavam da ucvrstim motor a da upravljanje preuzme list kormila koji bih montirao iza motora. Jos uvek su to razmatranja raznih mogucnosti i zelja za eksperimentisanjem, ali ako ni to ne bude drasticno bolje od upravljanja samim motorom mozda resim da sredim luft u nosacu i ostavim klasicno upravljanje motorom.
Naravno, ako se odlucim za list kormila, automatski cu i propeler zastiti cevnim omotacem sto bi dalo bolji efekat kretanja vode ispred i iza propelera, pa se nadam da ce i kormilo na taj nacin imati bolji efekat nego da ga samo postavim iza motora.

Nijedan list kormila ti nece dati bolje upravljanje od vanbrodskog. Ako hoces da ekperimentises Duletov predlog je odlican 3 u 1.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #18 poslato: 31. Oktobar. 2015. / 15:58:34 »
Veljko, mozda si u pravu, ali se nadam ipak boljoj upravljivosti preko lista kormila zato sto motor ne mogu da zakrenem vise od 30 stepeni a kormilo bih pravio da moze do 45. Zato mislim da bi kormilo imalo bolji efekat i jos mislim da bi bilo lakse na "volanu" nego ovako.
Sta mislite o tome, da li dobro razmisljam. Nije neki veliki luft da bih morao da intervenisem ali mislim da bi bilo lakse sa prepravkom.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #19 poslato: 31. Oktobar. 2015. / 16:20:03 »
Znas i sam da bi list rebalo da bude iza elise, tj da se voda nabacuje na isti. Kod mene na staroj ladji je bio ovaj sistem o kome razmisljas, doduse tu je bio DMB koji je prakticno uvek radio a VB motor je bio za ispomoc i fiksiran. Isprobavao sam bas kakva je upravljivost bez DMB i skrece ali je jako sporo a posebno ako se ide lagano. Krmom mozes da sanjas. Kod isplovljavanja je moralo da se koriguje rucnim zakretanjem motora. Po meni moze ali bolje da nadjes resenje i popravis tu nogu nego sve to da budzis post ce efekat da bude pomalo traljav

zankiki

• Gost
« Odgovor #20 poslato: 31. Oktobar. 2015. / 19:35:10 »
Takođe se slažem da popravljaš taj motor što imaš. Često mi fali ono što sam imao sa vanbrodskim motorom - dok još ideš napred, ubaciš u rikverc i namotaš i tako kočiš i zanosiš dupe u stranu.

Brodski motor ima mnogih prednosti, ali vožnja krmom mu je slabija strana, koju svi koji ga imamo trpimo zbog tih prednosti koje ima. Ti bi da imaš vanbrodski motor, a da se odrekneš najveće prednosti - upravljivost kad voziš krmom. Jednostavno ne zvuči kao dobro rešenje.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #21 poslato: 01. Novembar. 2015. / 01:29:10 »
Kad budes popravljao nosac vanbrodskog namesti tako da nogu mozes vise da zaokrenes. Neznam u cemu je problem verovatno nemas dovoljno mesta za veci zaokret.
Jeftinije je  a mnogo bolje i preciznije, brze reaguje , reaguje i pri najmanjoj brzini , upravljv je u hodu krmom
Ja moj camac okrenem  u mestu , mada je kod mene noga u bunaru na krmi a ne na platformi.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #22 poslato: 01. Novembar. 2015. / 07:44:23 »
Moracu da pogledam u cemu je problem. Sve mi se cini da je problem u sajlama jer motor nema granicnik. <Sajle dodju do kraja a "ruda" koja zaokrece motor pocne da se udaljava od camca i pocne da isteže sajle. Doduse i na "volanu" dodju do kraja i vise nema sta da povuce motor. Tu, zbog mesta i prostora nemam više mogućnosti prepravki ali bih možda mogao nekom drugom konstrukcijom na samom motoru. Moram malo razmisliti i videti koje su sve mogućnosti moguće.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika