Ja sam ove godine morao da zamenin tendu (camper canvas). Bila je skoro skroz dotrajala i pocela je da se cepa. Inace je bila Sunbrella-ina.
Ono sto se meni cini je da za takve (kao sto je bila moja) tende, da neko specijalno odrzavanje joj nece znacajno produziti vek. Metalni driker i kopce, ako su kvalitetni traju dugo, kod mene posle 8 godina je jedva par komada pocela da hvata rdja, rajfeslusi kao plastika nije nigde pukao, najveci problem a koga ne mozete da zastitite su konci kojima je tenda spojena i koji nemimnovno trule i propadaju. Oni su i napravili probleme na rajfeslusima koji su zbog toga postali neupotrebljivi. Sledeci problem je providna plastika koja neminovno sa vremenom menja prozracnost i boju (zuti) i svakako sam materijal, pogotovo krovni deo koga ovdasnje svrake i galebovi dotuku (sta li jedu majku im ...). Sledece sto propadne su komarnici (mreze protiv insekata) one satrule bez obzira na odrzavanje. Jos da napomenem da sam ja moju tendu stalno skidao i namestao (sem bimini top-a) i da je to jos jedan razlog brzeg propadanja.
Daleko od toga da kazem da tende ne treba odrzavati ali imam utisak da sa odrzavanjem ne treba preterivati jer joj se na taj nacin vek malo produzava.