Autor Tema: Nautičko letovanje u Grčkoj 2026  (Pročitano 16825 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Nautičko letovanje u Grčkoj 2026
« poslato: 13. Jul. 2026. / 12:45:47 »
Novo nautičko putovanje

Započeli smo novo nautičko putovanje 20. juna. Ova godina je drugačija ne samo po većim i obimnijim krstarenjima, već i po nečemu što do sada nismo često doživeli – kontrolama na moru.

Kontrole na Egejskom moru od strane obalne straže

Juče, u nedelju, imali smo kontrolu od strane grčke obalne straže odmah nakon isplovljavanja. Prošlo je možda desetak minuta od polaska kada sam sa pravca severa menjao kurs prema zapadu, odnosno prema Lihadonisiji, naspram ulaza u Pagasetski zaliv.

Ugledao sam čamac koji je dolazio sa zapada i kretao se prema istoku. Primetio sam da je motorni čamac i da mi dolazi sa levog boka. Pošto mi je prilazio sa leve strane, smatrao sam da sam ja plovilo sa pravom prvenstva prolaza, međutim, video sam da ne menja pravac i da ide pravo prema nama.

Kako sam svakako planirao da skrenem ulevo prema zapadu, odlučio sam da manevar uradim ranije. Kada je čamac bio na udaljenosti od oko 350 metara, usporio je i skrenuo prema nama, na jug. Kada se približio na oko 200 metara, video sam da je prestao da glisira i da osoba na njemu maše rukom, pozivajući nas da priđemo.

Iako u tom trenutku nisam video oznake na čamcu i nisam odmah znao da se radi o obalnoj straži, primetio sam na AIS uređaju da se radi o plovilu koje emituje signal, a video sam i osobu koja nam maše sa tog plovila.

Kada smo prišli dovoljno blizu, video sam da se radi o obalnoj straži. Dodali su svoje konopce i vezali smo se našim levim bokom uz njihov desni bok. Bila su trojica uniformisanih službenika. Svi su bili kulturni i korektni, ali su ostavljali utisak veoma ozbiljnih ljudi. Pitali su odakle smo. Rekao sam da smo iz Srbije.

Pitali su da li je ovo prvi put da kontrolišu ovaj čamac. Odgovorio sam da sam ranije imao jednu kontrolu pre nekoliko godina, ali tada sam imao drugi čamac. Rekao sam im da već više od deset godina dolazim u Grčku, da redovno plovim ovde i da su mi poznati propisi na moru.

Nakon toga je usledila kontrola.

Evo šta su proveravali:

1. Zastave
Prvo su vizuelno proverili zastave – da li je grčka zastava istaknuta na desnom boku bliže pramcu, a srpska zastava na desnom boku bliže krmi.

2. Plovidbena dozvola
Tražili su plovidbenu dozvolu sa prevodom na grčki jezik, overenim kod stalnog sudskog tumača za grčki jezik.

3. Dozvola za upravljača čamcem
Tražili su dozvolu za upravljača čamcem B kategorije, takođe sa overenim prevodom na grčki jezik.

4. Osiguranje
Pregledali su osiguranje od odgovornosti prema trećim licima za slučaj štete.

Posebno su proveravali da li osiguranje ispunjava propisane norme.
Moje osiguranje je bilo na grčkom jeziku i kupljeno kod grčke osiguravajuće kuće.
Napominjem da srpsko osiguranje koje svi imamo nije važeće za grčke teritorijalne vode.

5. Protivpožarna oprema
Tražili su da vide protivpožarne aparate.
Imao sam dva komada. Pogledao je oba iz moje ruke, a zatim tražio da mu dodam jedan od njih. Proverio je datum poslednje kontrole. Nažalost, rok kontrole je bio istekao.

Zatim je pogledao manometar, video da je kazaljka u zelenom polju i rekao da je potrebno da ga overim. Međutim, rekao je da jasno vidi da je aparat trenutno ispravan i preporučio da proveru uradim kada se vratim, prvenstveno zbog lične bezbednosti.

6. Signalna oprema
Pitali su da li imam signalne rakete, dimne kutije i baklje. Rekao sam da imam. Tražili su da ih pokažem, proverili da li je broj u skladu sa propisima, a zatim proverili rokove važenja.

7. Alkohol test
Pitali su me da li sam konzumirao alkohol, a zatim su uradili proveru dregerom.

Iako sam imao radio-stanicu, nisu tražili dozvolu za nju. Međutim, dozvolu posedujem.
Takođe nisu tražili da pregledaju prsluke za spasavanje niti prvu pomoć. Pretpostavljam da je razlog tome što sam imao sve što su tražili, a posedujem i dodatnu opremu koju nisu proveravali.

Nakon završene kontrole bili su opušteniji, pozdravili nas i poželeli srećnu plovidbu i prijatan dan.

Međutim, nakon otprilike sat vremena plovidbe prema Edipsosu, odnosno zalivu Jaltra, negde na dve trećine rute, naspram hotela Med Club Gregolimano, naišli smo na još jednu patrolu.

I oni su nas zaustavili. Bila su dvojica službenika.

Rekao sam im opušteno, sa osmehom, da su nas njihove kolege detaljno kontrolisale pre manje od sat vremena kod ulaza prema Pagasetskom zalivu.

Pitali su nas da li je čamac grčki ili naš, a zatim gde plovimo. Rekao sam da plovimo do Edipsosa, u zaliv Jaltra, do plaže Naomi.

Na to su rekli: „A, Naomi, okej.“

Pitali su nas da li smo novi na vodi i da li imamo iskustva u plovidbi. Odgovorio sam da nismo novi i da već deset godina plovim po Egeju. Nisu tražili nikakvu dokumentaciju, već su nam poželeli prijatan dan i nastavak plovidbe.

Ove godine sam prvi put imao dve kontrole u istom danu. Iskustvo je bilo veoma pozitivno – profesionalno, korektno i bez nepotrebnog zadržavanja.

Utisak je da grčka obalna straža ozbiljno vodi računa o bezbednosti na moru, ali istovremeno pristupa nautičarima korektno i profesionalno.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Nautičko letovanje u Grčkoj 2026
« Odgovor #1 poslato: 14. Jul. 2026. / 07:50:14 »
@Zox, samo jedno pitanje da li si imao nasu medjunarodnu dozvolu za upravljaca camcem (sa prevodom na engleski jezik)? Ja sam imao tu i onda su me ubedjivali da im je potreban prevod na grcki jezik pa smo se tu malo prepirali i rastali sa njihovim tumacenjem da mi ipak treba prevod ali da ce me sada pustiti sa ovom.

Mirno more i lepu plovidbu vam zelim  juhgfd

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
« Odgovor #2 poslato: 14. Jul. 2026. / 21:23:42 »
Utisak je da grčka obalna straža ozbiljno vodi računa o bezbednosti na moru, ali istovremeno pristupa nautičarima korektno i profesionalno

Da ozbiljni su.
Lokalni nauticari su mi pricali da su ceste kontrole, pogotovo alkotestiranje.
Super je sto ozbiljno shvatas plovidbu pa nisi imao problema.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #3 poslato: 14. Jul. 2026. / 22:43:25 »
@Zox, samo jedno pitanje da li si imao nasu medjunarodnu dozvolu za upravljaca camcem (sa prevodom na engleski jezik)? Ja sam imao tu i onda su me ubedjivali da im je potreban prevod na grcki jezik pa smo se tu malo prepirali i rastali sa njihovim tumacenjem da mi ipak treba prevod ali da ce me sada pustiti sa ovom.

Mirno more i lepu plovidbu vam zelim
  juhgfd

Onu našu standardnu. 
Hvala na lepim željama.
    juhgfd

Da ozbiljni su.
Lokalni nauticari su mi pricali da su ceste kontrole, pogotovo alkotestiranje.
Super je sto ozbiljno shvatas plovidbu pa nisi imao problema.

Baš tako. Došao sam sa namerom da ozbiljno plovim, a smatram da je plovidba morem mnogo zahtevnija od upravljanja automobilom. To se ne može ni porediti. Zbog toga sam se pripremio u svakom smislu od dokumentacije do opreme na plovilu.

Kada su me zaustavili, nisam imao nikakvu tremu niti nelagodnost, jer sam znao da ću imati sve što mogu da traže, a u pojedinim stvarima i više od propisanog. Bio sam siguran da je plovilo spremno i da su svi uslovi za bezbednu plovidbu ispunjeni. Svake godine pre odlaska, počnem sa pripremama 3 nedelje ranije.

Van mreže micko67

• NF clan
  • *
« Odgovor #4 poslato: 15. Jul. 2026. / 07:33:55 »
dali grci tolerisu nase novije B dozvole koje su samo za reke

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #5 poslato: 19. Jul. 2026. / 11:41:55 »
Nemam dovoljno iskustava drugih nautičara na osnovu kojih bih mogao da zaključim da li to „prolazi“ ili „ne prolazi“. Nisam upoznat ni sa jednim konkretnim slučajem da je nekome u Grčkoj pravljen problem baš zbog toga, tako da mogu da govorim samo iz sopstvenog iskustva.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #6 poslato: 19. Jul. 2026. / 11:48:15 »
OSTRVO SKIJATOS

Sa ostrva Evija doplovili smo do ostrva Skijatos. Cilj nam je obići nekoliko plaža i uvala, a zatim se uputiti do obližnjeg nenaseljenog ostrva Cugrias.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #7 poslato: 20. Jul. 2026. / 11:31:29 »
OSTRVO CUGRIJAS

Nenaseljeno ostrvo u blizini Skiatosa - ostrva Severnih Sporada. Na ostrvu se nalaze dve uređene plaže, od kojih je jedna znatno posećenija. Druga je mirnija i više orijentisana na nautičare. Često je posećuju jedrilice i čamci koji se tamo sidre.

Pored njih postoji i jedna neuređena plaža na krajnjem istočnom delu ostrva, koja je najistočnija plaža na Tsougriasu.

Na priloženoj fotografiji nalazi se popularnija plaža na koju turiste dovoze taksi brodovi.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #8 poslato: 20. Jul. 2026. / 11:42:37 »
OSTRVO SKOPELOS

Doplovili smo do ostrva Skopelos jednog od ostrva Severnih Sporada. Ostrvo je poznato po bujnoj vegetaciji, borovim šumama koje se spuštaju skoro do mora, tradicionalnim belim kućama sa uskim ulicama i velikom broju lepih uvala i plaža. Za razliku od nekih razvikanijih grčkih ostrva, Skopelos je zadržao mirniju atmosferu i autentičan karakter. Glavni grad Skopelos (Hora) nalazi se na severoistočnoj obali i prepoznatljiv je po amfiteatralno izgrađenim kućama iznad luke. Ostrvo je postalo poznato i kao jedna od lokacija za snimanje filma „Mamma Mia!“. Ostrvo ima mnogo skrivenih uvala koje su posebno zanimljive kada se obilaze morem.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #9 poslato: 21. Jul. 2026. / 10:20:47 »
ISTOČNA OBALA OSTRVA EVIJA

Istočna obala severne Evije potpuno je drugačija od mirnije zapadne strane ostrva. Okrenuta je ka Egejskom moru, pa je izloženija otvorenom moru, talasima i vetrovima. Tokom leta ovde često duva meltemi – jak severni do severoistočni vetar koji može značajno da podigne more, zbog čega je ova obala znatno zahtevnija za plovidbu od Pagasetskog zaliva ili severozapadne strane Evije. Obalu karakterišu strme padine obrasle borovom šumom, brojne šljunkovite plaže kao i jedna peskovita, ima vrlo malo većih naselja.

Sa severoistočne obale pruža se pogled prema ostrvima Skiatos, Skopelos i Alonisos, koja čine arhipelag Severnih Sporada. Po vedrom vremenu prizori su izuzetni, naročito u jutarnjim satima kada je vazduh najbistriji.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #10 poslato: 22. Jul. 2026. / 11:21:38 »
OSTRVO ALONISOS

Doplovili smo do Alonisosa, ostrva koje važi za najmirnije u Severnim Sporadima. Poznat je po izuzetno čistom moru, bujnoj vegetaciji i brojnim uvalama, a deo je područja Nacionalnog morskog parka Alonisos – Severni Sporadi, najvećeg zaštićenog morskog područja u Grčkoj. Ovo je ostrvo na kojem priroda i more imaju glavnu ulogu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #11 poslato: 23. Jul. 2026. / 10:37:17 »
Meltemi vetar i strmi talasi sa kratkim vremenskim razmakom

Vraćajući se iz zaliva Jaltra kod Edipsosa, u kasnim popodnevnim satima, na plovidbi dugoj oko 70 kilometara (oko 38NM), poslednjih petnaestak kilometara pre ulaska u Pagasetski zaliv dočekali su nas talasi prosečne visine oko 0,4 m, sa vrlo kratkim periodom od svega dve sekunde.

Na papiru to ne deluje impresivno, ali upravo je kratak razmak između talasa ono što predstavlja najveći problem. Čamac nema dovoljno vremena da se stabilizuje između dva talasa, pa glisiranje praktično postaje nemoguće. U takvim uslovima postoje dva razumna načina plovidbe: ili polako, oko 1.400 obrtaja i približno 8 km/h, ili nešto brže, 15–20 km/h, uz sečenje talasa pod uglom od oko 45 stepeni. To zahteva stalno prilagođavanje gasa – dodavanje pri nailasku na talas, a zatim oduzimanje pre nego što se pramac popne na njegov vrh. Takav način vožnje zahteva koncentraciju, ali omogućava mirniju i bezbedniju plovidbu.

Ovakvi uslovi nisu izuzetak, već gotovo svakodnevna pojava u ovom delu Egejskog mora tokom leta. U kasnim prepodnevnim i popodnevnim časovima more se često podigne zbog meltemija, karakterističnog sezonskog vetra koji duva sa severa ili severoistoka. Iako vetar ne mora da bude naročito jak, na otvorenim deonicama brzo stvara kratke i strme talase koji su često neugodniji za plovidbu od znatno viših talasa sa dužim periodom. Posebno je izražen duž istočne obale Evije, gde vetar preko velikog otvorenog prostora ima dovoljno dužine da razvije takvo more. Zbog toga iskusni nautičari duže plovidbe planiraju u ranim jutarnjim časovima, kada je more najčešće mirno, dok se tokom dana, sa jačanjem meltemija, uslovi mogu znatno promeniti.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #12 poslato: 24. Jul. 2026. / 15:53:38 »

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #13 poslato: 25. Jul. 2026. / 12:06:08 »
Odlična tema Dule, pročitao sam je pre 10 godina. Tačno i jednostavno opisuje način upravljanja čamcem u odnosu na pravac talasa. Sećam se da sam je odštampao kad sam prvi put vukao čamac u Grčku. Mislim da je još uvek imam u nekoj od fascikli.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #14 poslato: 28. Jul. 2026. / 11:51:04 »
Istražujemo istočnu obalu ostrva Evija.

Pronašli smo malu pećinu na jednoj od plaža.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika