Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
18. Septembar. 2026. / 08:18:47
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Plovila i plovidba
»
Navigacija
»
Nautički navigacioni uređaji
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: Nautički navigacioni uređaji (Pročitano 3957 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Zox
Moderatori
Brod tip: Rio 630 Fish
Nautički navigacioni uređaji
«
poslato:
23. Decembar. 2024. / 20:49:01 »
Napisaću neke svoje utiske o korišćenju elektronskih navigacionih karata i uređaja za navigaciju na moru i rekama. Kada sam tek počeo da koristim elektronsku navigaciju, delovala mi je kao prava čarolija – ekran sa linijama, simbolima i koordinatama davao je osećaj sigurnosti, kao da plovim stazama nacrtanim samo za mene. Ipak, ubrzo sam shvatio da iza te "čarolije" stoje mnogi praktični izazovi, poput odabira pravog uređaja, čitljivosti ekrana na suncu i borbe sa tehnologijom u realnim uslovima na vodi. U nastavku delim svoja iskustva – i ono što je funkcionisalo, i ono što baš i nije – jer verujem da će biti korisno svima koji planiraju da se upuste u sličnu avanturu.
Kada sam kupio prvi gliser, dugo sam razmišljao koju navigaciju koristiti. Prva dilema bila je da li se odlučiti za ploter, koji predstavlja ozbiljan uređaj, ili se orijentisati na poprilično jeftiniju varijantu -tablet ili laptop sa odgovarajućim softverom.
Prvo sam odbacio opciju plotera, jer se radi o vrlo skupom uređaju. Osim toga, radilo se o relativno malom čamcu sa kojim se ne može daleko otploviti od obale ili ostrva na moru, pa nije bilo ni potrebe za tako ozbiljnim uređajem. Uz to, potrebno je naknadno kupiti na Sd kartici elektronske nautičke karte, koje takođe nisu jeftine. Na primer, trenutna cena za kartu Navionics Plus (prošireni Mediteran) iznosi 199,00 €.
Zatim sam razmatrao OpenCPN kao besplatnu opciju sa besplatnim rasterskim kartama Egejskog mora. Međutim, u to vreme OpenCPN se koristio pretežno na laptopu, a laptop na otvorenom čamcu koji glisira brzinom od 50 km/h, uz talase, sunce koje direktno udara u ekran, kišu kao moguću nepogodu i samu veličinu uređaja – jednostavno nije bio praktično rešenje. Povrh toga, verzija za Android tada nije bila stabilna.
Na kraju sam se odlučio za mobilni telefon i softver "i-Boating: Marine Navigation", koji je tada koštao oko 19,00 € na godišnjem nivou za vektorske karte Mediterana. Ova opcija je bila povoljna s obzirom da sam već imao mobilni telefon. Iskreno, slabo sam ga koristio tokom 2016. godine, dok sam sa Fišermanom 450 plovio Egejskim morem. Sećam se da sam ga upotrebio svega dva puta, maksimalno pola sata, i odmah uočio da je ekran suviše mali za praktičnu upotrebu. Nekoliko dana kasnije, primetio sam da je pretplata "isparila", a na moje žalbe nikada nije stigao odgovor. Uz to, na jednoj od plovidbi na nemirnom moru, talas je zapljusnuo telefon, nakon čega je posle pola sata ekran prestao biti osetljiv na dodir, a nakon dva dana se više nije mogao ni uključiti.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
Odg: Nautički navigacioni uređaji
«
Odgovor #1 poslato:
23. Decembar. 2024. / 21:19:00 »
Kada sam nabavio veći gliser, Bayliner, odlučio sam preći na tablet sa ekranom dijagonale 7 inča i pouzdanim softverom Navionics® Boating. Godišnja pretplata za vektorsku kartu Egejskog mora tada je iznosila oko 35 €. Ova kombinacija se pokazala odličnom – GPS signal je uvek bio dostupan, pozicija precizna, a pretplata nije misteriozno "isparavala".
Međutim, kako je upravljačko mesto na gliseru bilo na otvorenom, a plovilo se mnogo više i duže, pojavili su se određeni problemi:
• Osvetljenje ekrana je bilo suviše slabo za čitanje na direktnom dnevnom svetlu.
• Sunčevi zraci su stvarali značajnu refleksiju na ekranu.
• Polarizovane sunčane naočare dodatno su otežavale vidljivost slike na ekranu.
• Zbog visoke osvetljenosti ekrana i direktnog izlaganja suncu, tablet se često pregrevao, što je rezultiralo automatskim isključivanjem uređaja nakon maksimalno 20 minuta.
• Slično, pregrevanje baterije usled visokih temperatura takođe je dovodilo do isključivanja uređaja.
• Tablet je morao biti sklonjen u slučaju kiše, što je dodatno otežavalo navigaciju.
Sledeće godine sam delimično rešio problem pregrevanja nabavkom tableta bele boje i originalne "flip" futrole, takođe bele boje. Futrola je omogućavala da ekran ostane pokriven, a po potrebi se lako podizao za proveru kursa. Iako je ovo rešenje bilo praktično na početku, s vremenom je postalo zamorno za korišćenje.
Problem refleksije sam ublažio mat folijom za ekran, ali osvetljenje je i dalje bilo nedovoljno za jaku sunčevu svetlost. Pregrevanje uređaja je bilo ređe, ali ne i potpuno rešeno.
Nabavio sam i aluminijumski nosač sa držačem za tablet, kupljen preko AliExpress-a, kao i ručnu radio-stanicu Baofeng UV-5R, jer je imala mogućnost programiranja nautičkih radio-kanala. Postojale su dve opcije za programiranje kanala – ručno ili putem specijalnog kabla povezanog na PC računar. Iako sam kupio taj kabel, nisam bio dovoljno strpljiv da se posvetim programiranju preko računara, pa sam ručno podesio kanal 16 i još desetak drugih kanala. U početku mi se činilo da je ovo solidno rešenje za samo 25 €, ali s vremenom sam shvatio da je ipak reč o improvizaciji. Ekran je bio suviše mali i nepregledan, što je otežavalo brzo i lako praćenje na kom sam kanalu. Sve u svemu, to je bila priručna varijanta koja je počela da me iritira.
Na kraju sam shvatio da, ako želim da se fokusiram na plovidbu, a ne da se borim sa ekranom na kojem se sve slabo vidi, moram da uložim u ozbiljniju i pouzdaniju opremu.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #2 poslato:
23. Decembar. 2024. / 21:35:42 »
Kako je pretplata za Navionics istekla, odlučio sam da rasprodam "navigacionu" opremu. Prvo sam prodao tablet za 30 €, a zatim i Baofeng ručnu radio-stanicu zajedno sa PC kablom i eksternim mikrofonom za 25 €. Aluminijumski nosač sam zadržao, jer može poslužiti kao držač za telefon ili novu ručnu radio-stanicu.
Kupovinom najnovijeg glisera, krenuo sam u potragu za novom ručnom radio-stanicom koja bi ispunila nekoliko ključnih zahteva. Želeo sam uređaj koji je markiran, vodootporan, pluta na vodi, kompaktan je, ima sve nautičke kanale, jednostavan je za upotrebu, osvetljen ekran i velike brojeve kanala koji se lako čitaju. Posle dosta istraživanja, odlučio sam se za model Cobra MRHH150FLT.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #3 poslato:
23. Decembar. 2024. / 22:24:08 »
Što se tiče plotera, iako moderni uređaji nude širok spektar funkcija, za moje potrebe bile su ključne tri osnovne: GPS navigacija, AIS prijemnik i mogućnost direktnog priključenja CCTV kamere, koja bi bila instalirana u trupu čamca.
Krenuo sam u istraživanje interneta u potrazi za novim ili polovnim ploterima. Ubrzo sam shvatio da su kvalitetni novi ploteri izuzetno skupi. Na tržištu u našim prodavnicama, uređaji do 500 evra obično nisu ni približno ozbiljni alati za navigaciju.
Nakon što sam razmislio, odlučio sam da potražim polovan ploter dijagonale ekrana 7 inča, sa odnosom stranica 16:9. Imao sam nekoliko favorita, ali konačan izbor pao je na Raymarine E7, koji koristi softver LightHouse II, sa poslednjim ažuriranjem do kraja 2017. godine. Ovaj model podržava tri vrste nautičkih karata: Navionics, C-map i Raymarine Lighthouse karte. Takođe, proverio sam da li ovaj model prihvata najnovije karte, jer bi bilo besmisleno investirati u uređaj koji koristi zastarele karte koje nisu više dostupne na tržištu. Nakon provere, uverio sam se da prihvata najnovije karte.
Cena polovnih, a funkcionalnih modela u inostranstvu kreće se od 350 do 750 dolara, pretežno u SAD-u. Tu je i poštarina, koja može biti značajan dodatni trošak ako prodavac šalje u Srbiju. Naravno, u ovim slučajevima, neizbežno je plaćanje carine (10%) i PDV-a (20%), što drastično povećava ukupnu cenu uređaja.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #4 poslato:
23. Decembar. 2024. / 22:58:14 »
Kako nisam žurio, jer mi uređaj treba tek za nautičku sezonu 2025, opušteno sam pratio oglase na eBay-u. Čekao sam da se pojavi oglas iz Nemačke sa prihvatljivom cenom, jer tamo imam prijatelja koji bi mogao da primi paket na svoju adresu.
Na sajtu Kupujem Prodajem nisam bio baš ažuran sa pregledanjem oglasa. Dosadašnje iskustvo mi je govorilo da je teško pronaći kvalitetne uređaje na tom sajtu. Uglavnom su to oglasi firmi koje prodaju nove uređaje ili se nude muzejski "vintage" modeli sa crno-belim ekranima. Takav sam i imao na svom čamcu kada sam ga kupio – bio je ispravan, ali sam odmah rekao majstoru da ga demontira i baci u kantu za smeće.
Nakon nekog vremena, na eBay-u se pojavio oglas u Nemačkoj, gde je Raymarine ploter bio na prodaju za 350 evra. Prodavac je tvrdio da je uređaj ispravan i funkcionalan, uz njega je dolazio kabl za napajanje, ali nedostajala je zaštitna gumena maska za sunce. Na internetu sam pronašao da se polovne maske prodaju za oko 50 evra.
Taman sam obavestio prijatelja u Nemačkoj da kontaktira prodavca i rezerviše ploter, kada sam, na moje iznenađenje, pronašao oglas sa istim uređajem na Kupujem Prodajem. Bilo mi je čudno što oglas nije bio nov, već je postavljen pre nedelju dana.
Pozvao sam prodavca, rekao mu da sam zainteresovan i pitao u kakvom je stanju. Odgovorio je da je ispravan, sa minimalnim tragovima korišćenja, praktično kao nov. Uz njega su dolazili naponski kabl sa NMEA 0183 priključkom, gumeni štitnik za prednji panel i nosač za montažu.
Cena? Ni manje, ni više, nego 200 evra. I tako sam kupio svoj prvi ploter.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #5 poslato:
23. Decembar. 2024. / 23:30:50 »
Sada je trebalo kupiti kartu za ploter. Odlučio sam se za Navionics karte, jer sam se već navikao na njih. Cena za "suženi" Mediteran bila je nešto niža u odnosu na "proširenu" verziju, koja obuhvata Dunav od Nemačke, preko Srbije, Rumunije, Crnog mora, Ukrajina, Krim, Mramorno more, Egejsko, Jonsko, Jadransko, Gibraltarski moreuz i oko 200 km Atlantskog okeana. Cena ovakve vektorske nautičke karte na SD kartici iznosi 199 evra u Navionics+ varijanti. Besplatno je jednogodišnje ažuriranje. Nakon toga, potrebno je platiti samo za nova ažuriranja, koja traju još godinu dana. Međutim, za razliku od aplikacija za mobilne telefone, gde nakon isteka godine nije moguće ni planirati rutu osim uz novo ažuriranje, na ploteru karte ostaju zauvek i mogu se normalno koristiti bez problema.
Ni sam ne znam zašto mi treba toliko obimna karta, ali poželeo sam da je imam. Naravno, cena me je odmah odvratila od tog suludog poteza.
Šta bi čovek radio uveče kad nema pametnija posla? Mogao bi, recimo, da čita neku dobru knjigu. Imam nekoliko koje sam kupio prošle godine, ali ih još nisam pročitao. Druga varijanta je surfovanje po internetu. Kako sam razmišljao o karti, surfovao sam i pronašao nekog Finca koji nudi nove Navionics+ kartice za Mediteran i Crno more po ceni od 65 evra. Učinilo mi se baš povoljno, ali sam zaključio da se verovatno radi o dobrom hakeru i da karte nisu original, već kopije. Kako se i sam razumem u računare, znao sam da kopiranje SD kartice sa nautičkim kartama nije nikakav problem. Ubaciš je u čitač, kopiraš, prebaciš na drugu SD karticu i gotovo. Da, kad bi se z.jebavali.
Ploteri čitaju nautičke karte sa SD kartica koje imaju CID broj. Šta je CID SD kartica?
Informacije o SD kartici su kodirane u njenim internim registrima kartica. Jedan od njih je registar za identifikaciju kartice (CID), 16-bajtni kod koji sadrži informacije koje jedinstveno identifikuju SD karticu , uključujući serijski broj kartice (PSN), ID broj proizvođača (MID) i datum proizvodnje (MDT). CID broj ima 32 cifre.
Ukoliko se samo kopira nautička karta na drugu SD karticu, ona neće raditi na ploteru. Neophodna je SD kartica u koju je moguće upisati CID broj, a taj broj mora biti originalan. Na neki način treba prvo pročitati broj sa originalne kartice, a za to postoji postupak koji sada neću objašnjavati, jer nije za laike, već za ozbiljnije poznavaoce rada na računaru.
Dvoumio sam se da li da kupim kartu od Finca ili da ne kupim. Odlučih se pratiti oglas. Uključio sam opciju da na email dobijam novosti. Posle dve nedelje dobio sam email da Finac nudi popust na nautičku kartu, koji traje 72 časa, i da je sada promotivna cena 35 evra. Poručujem Navionics+ i plaćam dodatnih 5 evra za poštarinu.
Paket je stigao za 15 dana. U paketu se nalazila plastična kutijica sa mikro SD karticom i SD adapterom. Ubacio sam mikro SD karticu u ploter i – nema greške, sve radi kako treba.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #6 poslato:
23. Decembar. 2024. / 23:46:44 »
Šta dalje? Pa, nabavka AIS prijemnika, eksterne GPS antene za bolji prijem signala i CCTV kamere. Princip je uvek isti – pretražujući internet, tražim najbolju opciju za kupovinu, ako može da nije skupo, ali da je kvalitetno. Neki dobar uređaj po povoljnoj ceni od prodavca kome je to višak, a samo mu zauzima prostor, kao ono – "pomažem ti da se oslobodiš nepotrebnog tereta"
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #7 poslato:
07. Januar. 2025. / 23:31:45 »
Eksterna GPS antena – iskustvo sa kineskom varijantom
Planirao sam da kupim eksternu GPS antenu zbog boljeg prijema signala, ali sve poznate marke su izrazito skupe. Antene koje podržavaju više sistema satelita koštaju od 150 evra pa naviše.
Zato sam pronašao kinesku varijantu eksterne nautičke GPS antene, tzv. "pečurke". Dužina kabla je 5 metara, a antena može da primi signale sa GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS i SBAS satelita. Priključuje se putem NMEA 0183 konekcije, napajanje je 12V. Antena je bele boje i isporučuje se sa crnim postoljem.
Čipset je M8030-KT
Može se podesiti od 4800bps do 921600bps uz pomoć računara i odgovarajućeg softvera "u-center".
Link:
https://www.u-blox.com/en/product/u-center
Cena antene je 29 evra, besplatna poštarina, dok je carina iznosila 800 dinara.
Juče sam je testirao. Priključena je na ploter Raymarine e7 i radi odlično. Pokazala se osetljivijom od interne antene.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #8 poslato:
13. Januar. 2025. / 12:28:40 »
Nabavio sam antenu za AIS prijemnik, koji još uvek nemam, ali sam ga poručio iz Nemačke. Cena nove antene je 20 evra, uključujući poštarinu. Carinu nisam plaćao.
Antena dolazi sa dva tipa držača. Priključak je SO239, što omogućava korišćenje koaksijalnog kabla sa PL259 konektorom.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #9 poslato:
26. Januar. 2025. / 22:47:32 »
Nabavljena je kamera koja se može priključiti na ploter putem BNC konektora po ceni od 15,00 €.
Takođe, nabavljen je kabel za povezivanje kamere i plotera dužine 3 metra "BNC Male to BNC Male" po ceni od 8,00 €, kao i kabel za spajanje VHF antene i AIS prijemnika dužine 2 metra "BNC Male to PL259" po ceni od 4,00 €.
Planirano je da se kamera postavi u veliki srednji boks ispod palube, gde se nalaze rezervoar i kaljužna pumpa. Na ovaj način biće moguće povremeno proveriti stanje unutar boksa bez potrebe za otvaranjem vrata.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #10 poslato:
28. Januar. 2025. / 01:09:18 »
Nabavljen je u Nemačkoj polovan AIS prijemnik "A025 easyAIS" sa konektorom za napajanje i kabelom za NMEA 0183, kao i VHF koaksialnim kabelom po ceni od 65,00€.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #11 poslato:
16. Februar. 2025. / 22:23:17 »
Pre neki dan povezao sam gps antenu koja ima priključak NMEA0183 sa stonim računarom preko konvertera (
https://www.ebay.com/itm/276269920914
) NMEA0183 na USB priključak. Cena konvertera iznosi 15 evra.
Softver koji sam koristio je "u-center" (
), koji omogućava pregled svih podataka, testiranje, podešavanje i programiranje parametara GPS antene, pod uslovom da antena, pored napajanja, ima i TX/RX priključak.
Priložio sam nekoliko slika, a detaljno uputstvo za upotrebu možete pronaći na zvaničnoj stranici "u-blox" (
).
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #12 poslato:
25. Februar. 2025. / 00:07:10 »
Pre oko 10 godina kupio sam dvogled koji bi mi služio tokom plovidbe. Imao sam ograničen budžet i odlučio sam se za polovni dvogled marke
Olympus DPS I
. U to vreme nisam mnogo znao o dvogledima, pa sam se rukovodio mišlju da je što veće uvećanje bolje.
Konkretno, ovaj model ima uvećanje 10x i objektiv prečnika 50 mm. Međutim, u realnim uslovima plovidbe brzo su se pokazale njegove mane. Prvo, nije bio vodootporan, pa sam ga pri svakoj kiši morao sklanjati u boks. To i nije bio veliki problem, jer kiša nije bila česta. Drugi problem je bio to što nije otporan na udarce, a treći – što nije plutajući. Svi ovi nedostaci mogli su se nekako prevazići, ali najveći problem jednostavno nije mogao: uvećanje od 10x pokazalo se kao preveliko za nautičku upotrebu.
Optimalno uvećanje za plovidbu je 7x uz prečnik objektiva od 50 mm. Preveliko uvećanje u praksi znači da se slika neprestano trese i podrhtava, naročito pri vožnji gliserom. Bukvalno je nemoguće išta videti u pokretu! Na primer, ako u daljini ugledam brod koji je golim okom manji od 1 cm u prečniku, kroz dvogled od 10x ne mogu ga uopšte pronaći zbog vibracija. Zbog toga sam često morao zaustaviti čamac kako bih nešto pogledao. Čak i pri laganoj plovidbi, dvogled je bio neupotrebljiv ako je more bilo nemirno.
Kupovina novog dvogleda
Pre nekoliko meseci odlučio sam da kupim drugi dvogled, ovog puta sa uvećanjem 7x i objektivima od 50 mm. Moj izbor je pao na
Steiner Navigator
. Na sajtu KupujemProdajem pronašao sam polovan primerak za 250€, a prodavac je bio spreman da uzme moj dvogled u zamenu za 50€, što bi značilo da bih doplatio 200€. Razmišljao sam, ali sam na kraju odustao – dvogled je imao oznaku nemačke vojske i videlo se da je dosta korišćen. Iako sam bio siguran da je ispravan (prodavac je bio vojno lice i kolekcionar dvogleda), ipak nisam želeo da rizikujem.
Zbog toga sam odlučio da kupim nov dvogled koji bi ispunio moje nautičke i amaterske zahteve. Nakon detaljnog istraživanja i eliminacije, izbor je pao na
Levenhuk Nelson 7x50
iz nekoliko razloga:
✅ Plutajući dizajn
✅ Gumirana zaštita
✅ Porro prizme od BAK-4 stakla
✅ Višeslojna sočiva
✅ Azotno punjenje (sprečava zamagljivanje)
✅ Individualno fokusiranje za svaki okular (+5 do -5 dijoptrija)
✅ Ugrađen daljinomer sa mernom skalom
✅ Integrisan kompas sa noćnim osvetljenjem
✅ Otporan na vlagu i vodu
✅ Čvrsta i kvalitetna torba za nošenje
✅ Doživotna garancija
Cena novog dvogleda bila je 200€, ali sam slučajno na nemačkom sajtu malih oglasa pronašao potpuno nov, nekorišćen primerak za samo 95€. Prodavac ga je dobio na poklon, ali mu nije bio potreban jer je već imao isti model.
Pozvao sam druga koji živi u Minhenu i zamolio ga da ode do prodavca. Ispostavilo se da prodavac živi samo dve ulice dalje od njegovog stana! Tako sam potpuno nov dvogled kupio za manje od 50% maloprodajne cene.
U prilogu su slike:
📌 Prva slika – oglas sa KP gde se vidi cena od 199€
📌 Ostale slike – moj novi dvogled
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #13 poslato:
26. Februar. 2025. / 20:59:15 »
Planiram da AIS antenu pričvrstim za prohromsku cev na viziru centralne konzole. Na internetu sam pronašao više različitih nosača za montiranje raznih uređaja, uključujući i antene, ali sam se odlučio za ovaj trodelni model sa slike – dimenzija M6x27x75 mm. Izrađen je od prohroma 304. Pokušao sam da pronađem verziju od prohroma 316, ali bez uspeha. Cena po komadu, uključujući poštarinu, iznosi 6,65 €.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderatori
«
Odgovor #14 poslato:
21. Mart. 2025. / 12:50:27 »
Odlična lampa za nautičku primenu. Lampa je laserska (LEP – Laser Excited Phosphor), domet preko 500m.
Ima podesivi fokus (zoom) gde možeš širiti i sužavati snop svetla pomeranjem glave lampe.
Zašto LEP, a ne LED?
- LED zoom lampe obično prikazuju oblik LED čipa (kvadrat ili pravougaonik) u uskom fokusu.
- LEP lampe imaju savršeno fokusiran, okrugao snop, bez ikakvog rasipanja svetla van zone osvetljenja.
- Boja svetla je hladno bela ili blago plavičasta.
- Ogroman domet (500+ metara), što je tipično za LEP lampe.
- Tehnologija osvetljenja koja koristi plavi laser da pobudi fosforni sloj, koji zatim emituje belo svetlo. Ova tehnologija omogućava izuzetno fokusiran i dalekometan snop svetla, zbog čega se često koristi u taktičkim lampama, reflektorima i automobilskim svetlima visokih performansi.
- Visoka efikasnost i mala toplota – manje se greje u poređenju s LED-om iste snage.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
Nautički forum
»
Forum
»
Plovila i plovidba