Ove godine sam imao priliku da gledam par čamaca kako koriste ovaj uređaj i moram priznati da sam bio impresioniran. Naime jedan dan je u uvalu gde sam bio ušao jedan lep brodić (oko 30 ft) i čovek ga zaustavi relativno blizu mene, vidim ne spušta sidro na šta me je već počela nervoza da hvata ali sa pramca mu se podiže elektro-motor i gle on ga drži u mestu (pramac čamca) na istoj tačci a sam čamac se vrti kao i svi ostali prema vetru! Motor se sam okrece i skorro je potpuno bezšuman!
Kasnije sam se malo raspitivao i rekli su mi da ovu napravu uglavnom koriste pecaroši i ribari kada izađu na otvoreno more (ili u veću dubinu) da bi im čamac bio stalno u jednom mestu. Ono što sam još saznao je da relativno malo troši bateriju (opet u zavisnosti od vetra, talasa i struja) a da radi posao odlično (u ovo sam se i sam uverio). E velika mana je cena uređaja (od 700e do preko 3,000e u zavisnosti od snage motora).
Evo i par snimaka koje sam našao na Youtube (uglavnom od Minnkote ali ima i drugih proizvođača):
A evo i slike čamca koji je stao pored mene (izvinite na lošem kvalitetu slike - sa telefona):