Autor Tema: Zašto imamo teme o krstašima, gliserima, trawlerima... ?  (Pročitano 5789 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Zašto imamo teme o krstašima, gliserima, trawlerima... ?
« poslato: 21. Avgust. 2013. / 23:38:01 »
Realna slika na rekama nameće teme. Većina čamaca i brodova koji se voze su čamci i brodovi sa jakim motorima, većina ima krstareću brzinu preko 20 km na sat, većina ima moderne uredjaje većina je sposobna da od Beograda do Prahova ili Apatina stigne za dan ili dva.
Čunove i šiklje su zamenili Tajmeni i Primusi sa moćnim motorima, klasične kabinaše su zamenili Narvali i slični uvozni modeli brodića, prepravljene radne brodiće zamenjuju trawleri, tu su zatim moćni krstaši, brzi skuteri, ribovi i prelepi, praktični katamari i trimarani koje nazivaju Barge.
Oni koji zatvaraju oči pred tim i prave se da ne vide i ne čuju ne žive u ovom vremenu i ne izlaze na reke.

Ako pričamo o prosečnom beogradskom nautičaru nikako ne možemo reći da je to vlasnik šiklje ili vlasnik metalnog kabinaša od 6m. Činjenice to demantuju. Jedan popodnevni izlazak na Savu daje realnu sliku i o prosečnom nautičaru i o prosečnom plovilu.
I dobro je da je tako.

Van mreže Sale NB

• NF clan
  • *
    • Zeko3
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10,6m
  • Osp: UMČ
Odg: Zašto imamo teme o krstašima, gliserima, trawlerima... ?
« Odgovor #1 poslato: 23. Avgust. 2013. / 10:19:17 »
U pravu si, lepih i dobrih plovila je, barem u Beogradu sve više, ali kao što si napisao, to je priča o (nad)prosečnom beogradskom nautičaru. Onaj stvarno prosečni beogradski nautičar više ne može da si priušti mesto u bilo kojoj beogradskoj marini za svog metalnog kabinaša ili šiklju, pa je prinuđen da batali nautiku, ili iseli čamac van Beograda.

Čim mrdneš samo par kilometara uzvodno ili nizvodno, sve što imaš su upravo šiklje, kabinaši, i stari plastikaneri iz Yu vremena. Nažalost, nautika postaje preskupa za prosečnog Srbina.
Naravno, i van Beograda ima imućnih koji sa neke rampe bućnu svoj skuter ili gliser u vodu, ali su, pošto u nedostatku prave marine, nemaju gde da drže čamac, ograničeni na neke dnevne ili vikend varijante, i na manja plovila koja se lako transportuju.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #2 poslato: 23. Avgust. 2013. / 10:38:53 »
Sale, upravo je tako. Van Beograda su uglavnom siklje ili manji kabinasi. Necete verovati ali ovaj moj "sifonjer", kako ga je neko nazvao, je jedan od vecih camaca u Sabackom akvatoriju. Mi nemamo marine ni organizovani vez pa su uglavnom imucniji opredeljuju za skutere i manje glisere a obicni na male kabinase ili siklje.

A steta je sto je to tako. Posto smo "izgubili" more, ako smo ga ikad i imali, vecina se iz ogorcenja opredelila za nautiku kako bi sebi priustila izlaz na vodu. Mnogi u Crnu Goru nece iz revolta a Grcka ili Bugarska im je skupa, pa su primorani da svoju zelju i potrebu za vodenim prostranstvom potraze na Savi, Dunavu, Tisi...... Tako je svako prema svojim mogucnostima dosao do svog plovila. Neko iz uvoza, neko samogradnjom, neko preko oglasa, ali je dobro sto je makaer na taj nacin nautika u Srbiji dosla do izrazaja.

Secam se vremena SFRJ i izlaza na more. U to vreme u Sapcu nije bilo vise od stotinak camaca, uglavnom drvenih siklji i manjih kabinasa. Glisere si mogao da izbrojis na prste jedne ruke i to uglavnom manji, Elanovi. A danas ima plovila svih vrsta od siklji preko metalnih kabinasa (kao sto je moj), pa do plovecih splavova, katamarana i glisera raznih velicina.

Koliko je to dobro ili nije, vreme ce pokazati, ali mislim da je dobro i za nautiku u Srbiji i za Srbiju, samo ako se budu ubrzano gradile marine po rekama i pumpe za gorivo na vodi.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #3 poslato: 23. Avgust. 2013. / 12:27:26 »
U našoj državi je nautika više stihijna pojava nego uređeni deo društva. Ja shvatam sve forume i sajtove o nautici kod nas kao pokušaj da se uvede red kako u glavama nautičara tako i u glavama ljudi u državnoj upravi koji su zaduženi za ovu oblast. Jasno je da to neće ići ni lako ni brzo ali treba početi. Svugde u svetu postoje organizacije i udruženja koji su manje ili više uticajni i koji doprinose razvoju pojedinih oblasti života. Valjda će i kod nas tako biti i da će se trud pojedinaca (osnivača foruma i članova) jednog dana uroditi nekim plodom.

Da vam kažem da recimo u Grčkoj (oblast Halkidikija) je takođe neuređena sa stanovišta nautike pa tako da ćete tokom dana videti daleko manje čamaca na vodi od recimo Save tokom leta. Problem su i marine i ostala infrastruktura. Ali možda će nekim pametnim i sposobnim ljudima pasti na pamet da negde na Halkidikiju organizuje marinu, skroman smeštaj i potrebnu infrastrukturu (spust za čamce, gorivo, prodavnicu i servis) i sa 3 kombija i 3 prikolice organizuju transport čamaca leti između Halkidikija i Beograda (Srbije). Pre 3 godine transport za moj čamac je bio 3.000 evra a već ove godine su neki bili spremni da voze i za 1.500 evra! Ta cena bi bila i manja da je veća potražnja. U pitanju je matematika, ako u Srbiji ima 500 krstaša raznih veličina i neka se 10% odluči za taj vid odmora to je 50 čamaca, pa to puta transport od recimo 1.000 evra to daje 50.000 evra, plus svaki čamac jedan apartman od recimo 40 evra dnevno i minimalan najam od 14 dana to daje za 50 čamaca 28.000 evra pa plus gorivo, hrana, piće i vez neka budu bar još 2 puta toliko dolazimo lako do cifre od 150.000 evra za sezonu! Ili za jednu četvoročlanu porodicu odmor sa čamcem oko 3.000 evra. Da vas podsetim toliko je bio samo transport pre 3-4 godine! E sad da neko ko pročita ovaj post i proba i ostvari ovu zamisao (a na bazi broja ljudi koji bi se javili na ovaj post i ostavili pozitivan komentar) evo velike stvari za našu nautiku! (Bar ovako razmišlja mali Perica!!!  hzgbvc)

Ovakvi forumi imaju i edukativni karakter, naime ljudi mogu da pročitaju od drugih koji oni usluge imaju od vlasnika marina, servisera i drugih i da te iste traže od svojih pružaoca usluga, čime se podiže ukupan nivo usluga kod nas.

Krstašima su potrebne i neke specificne usluge kao što su izvlačenje čamaca (zbog korita i motora zahtevaju dobro urađene rampe) zatim transport, jer nemaju svi i prikolice za svoje čamce, servisi kako motora tako i ostalih sistema na brodu, popravci tendi, tapacirunga, ... tako da se javlja potreba za takvim uslugama i time i radna mesta za sposobne ljude.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #4 poslato: 30. Januar. 2018. / 17:51:53 »
Да освежим тему...
Стање пловног парка (2016 год.) ван Веограда у најмодернијој марини у Србији -марини Апатин.
И данас је исто.

(Слика је преузета са  www.radiodunav.com)

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 31. Januar. 2018. / 21:31:15 »
Tako je svuda čim zadješ van marina za bogatu klijentelu...

zankiki

• Gost
« Odgovor #6 poslato: 01. Februar. 2018. / 13:13:45 »
Samo bih se vratio na ono da ljudi u nedostaku mogućnosti da odu na more idu na reku.

Na moru nisam bio 10 godina... Ne verujem ni da ću ići. Mnogo više volim Dunav.
A znam dosta sličnih meni. Ljudi koji imaju novaca da letuju mnogo dalje od Grčke i Bugarske, ali provode život na Dunavu. Zato što vole, i tu im je lepše.

Ja takođe toliko volim da provodim vreme na reci, da imam i 3 meseca godišinjeg, ne bih odvojim ni nedelju dana za more. Naravno, nismo svi isti, ali da nas ima dosta ovakvih - ima.

A to da se "vozni park" promenio - jeste. Iz inostranstva su se pojavili solidni brodići za relativno niske novce. Mada se ne bih složio sa onim da većina ima krstareću brzinu preko 20 kmh. Kod nas je i dalje većina sa brzinom 10-12 kmh... Bar od nas koji smo stalno u pokretu, a ne vezani na marini......

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 01. Februar. 2018. / 15:15:38 »

Tu se slažem. I meni je mnogo lepše na reci nego na moru. Nikada ne bih menjao deset dana na Žilavoj adi za deset dana u najekskluzivnijem letovalištu bilo gde na svetu.
E sad... kada bih imao adekvatno plovilo na moru verovatno bi bila druga priča.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #8 poslato: 02. Februar. 2018. / 10:05:36 »

E sad... kada bih imao adekvatno plovilo na moru verovatno bi bila druga priča.

Tu si u pravu  gfvcşxc

Kod mora ima još jedna stvar a to je jod (i ko zna šta još) koga ima u morskoj vodi koji je zaista neophodna stvar i puno znači za zdravlje. Koliko puta sam otišao na more sa polu ili skroz zapušenim nosem (koje sam vukao nedeljama ovde) i da mi se to za 2 do 3 dana sve isčistilo i to samo od vazduha jer sam bio van sezone kupanja!

Sve ima svoje!

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 02. Februar. 2018. / 11:19:06 »
Uz naše količine mesa i alkohola život na Dunavu nikako nije dobar za zdravlje...  lkjhgfvh

Ali, jednom se živi

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika