|
Forum > Život na brodu
Da li se treba sklanjati od sunca?
<< < (2/2)
tomicbane:
Postoji jedna divna knjiga u izdanju Politike i Narodne knjige, koju je napisao čuveni američki doktor Djejms F. Balč. Knjiga se zove "10 prirodnih lekova koji mogu da vam spasu život". Izdanje 2005. godine. Jedan od njegovih zaključaka je da "Svi vodimo nezdrav život , na radost farmaceutske industrije, kojoj to odgovara..." Treba slušati svoj organizam. Osnovni elementi zdravog života su svetlost, voda i vazduh... Neverovatno, u Knez Mijhailovoj ulic i na Slaviji prodaje se po 100.00 dinara i ja sam do sada kupio bar desetak primeraka i poklanjajući ih svojim prijateljima kad god su se požalili na zdravstvene tegobe.
Popaj:
Farmaceutske kuce su uz proizvodjace oruzija mozda naj jaci lobisti na planeti. Ucinice sve da proizvedu i plasiraju na trziste i one proizvode koji su stetni za ljudski rod. Medjutim, sigurno je da je covek u eri povecane industrije uspeo da zagadi planetu i unisti ozonski omotac. Nije lose da se bar u vreme kada je sunce najace, sklonimo u hlad, ili ako moramo da budemo izlozeni, zastitimo laganom odecom. U razvijenim i zemljama u razvoju je ljudski vek dosta povecan, a sa druge strane povecana je i smrtnost od raka. Mozda su za do odgovorne i sve vece stresne situacije u kojim se danas covek nalazi. Zbog toga treba da sto vise vremena provodimo na reci i pored nje. upravusi
zorter:
Secam se vremena od pre nekoliko godina kad je u Srbiji bilo totalno pomracenje Sunca, kako su na RTS-u objavljivali kako se ne sme biti napolju u to vreme jer je stetno po ljudski organizam. Sve moje komsije su se zavukle u kucu a moja deca, zena i ja bili napolju i preko zatamnjenih stakala gledali taj fenomen koji se za naseg zivota verovatno vise nece ponoviti u Srbiji. Nisam mogao da ne omogucim deci da to vide. Jedva sam uspeo jos jednog klinca iz komsiluka da izvucem napolje da i on vidi jer me je njegov otac napao da ne vodim brigu o deci. Toliko gluposti nisam video u Srbiji kao tada. Zaboga, ".... pa rekli su na televiziji da je to stetno i da se ne sme biti napolju....."
Kada se sve to zavrsilo jer je trajalo nekoliko minuta i kad su izasli napolje (komsije) poceli smo raspravu oko stetnosti Sunca i njegovih zraka.
Ispricao sam im jednu anegdotu koja ih je naterala na razmisljanje ali nisu rekli da li su je shvatili. A ona glasi ovako:
"Bila jednom jedna princeza, jedinica, najbogatijeg princa u zemlji, koja je stalno bila bolesna. Zivela je u prelepom dvorcu u sred bujne sume. Kada se razbolela svi moguci nadri lekari su savetovali da zamracuju prostoriju u kojoj zivi a uz put su predlagali raznorazne cajeve i trave kako bi princezi bilo bolje. Naravno, njoj je bilo sve losije iz dana u dan. Jednog dana je na vrata dosao jedan mladic i pregledao princezu u njenoj sobi. Kad su ga pitali da li joj ima pomoci rekao je: "Da, njoj moze pomoci jedan covek cije zanimanje pocinje sa Dr." Svi su trazili takvog coveka, ali nisu znali ko to moze biti. Jedan, vrlo inteligentan seljanin je doveo coveka cije zanimanje pocinje sa Dr. Bio je to DRVOSECA, koji je za dan isekao pola sume i dozvolio Suncevim zracima da obasja dvorac. Princezi se svideo prizor i svakog dana je izlazila napolje da proseta po suncanom danu. Iz dana u dan joj je bilo sve bolje i bolje da bi nakon nedelju dana potpuno ozdravila. I nikad vise nisu dozvolili da suma toliko izraste da senka prekrije dvorac."
E, sad koliko je ovo danasnje Sunce zdravo, i koliko su stetni njegovi zraci, o tome se moze mnogo polemisati. Antartik se topi, PH vrednost mora se smanjuje, sve "zahvaljujuci" ljudskom rodu i razvoju industrije. Sigurno nije zdravo kao sto je bilo pre nekoliko decenija. Iz godine u godinu sve je toplije. Ja se secam zima sa puno snega i veoma niskih temperatura. Sava je ledila svake godine, a sada ........? Ali bez obzira na to, ja se ne stitim nikakvim kremama i uljima. Ako "izgorim", ne izlazim na Sunce dan/dva i nakon toga mogu biti po ceo dan na Suncu a da ne "izgorim".
Meni licno Sunce prija. Izvlaci me iz depresije, apatije i mnogo se bolje osecam po suncanom nego po oblacnom danu.
njegos68:
ima jedna narodna...ko se sunca krije ,bolje da ga nije.. wesdfvg
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
|