Autor Tema: "Prestolite" stari tip trim/tilt pumpe za Z nogu - hidraulika - pomoc  (Pročitano 4191 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
  Da li neko poznaje takozvani "valve-body" (ventilsko kolo) ove pumpe, proizvodjaca Prestolite, koristila ga vecina trim/tilt sistema u periodu od '70-tih do polovine '80-tih? Rasklopio sam radi servisa i ciscenja i sad imam dilemu oko jednog dela. Racunam mozda neko vec ima iskustva sa ovim i radio je nesto slicno. Ide objasnjenje u par slika pa onda pitanje da bi bilo jasno:

Na prvoj slici se vide svi sitni delovi tj. kuglicni ventili i federi koji su deo hidraulicne pumpe (istina postoje tri male kuglice, jedna nije na slici greskom). Na drugoj se vidi gde sta ide tj gde se sta pozicionira. Slika je na engleskom, da ne bih sad ponovo menjao sliku evo ugrubo prevoda (small chekball=mala kuglica, big chekball=velika kuglica, big spring=veliki feder/opruga, small spring=mali feder/opruga, squared "floater"=cetvrtasti element koji se vidi na slici i ubacen je u onaj jedan sjajni insert).

Moj problem je sledeci: Rupe za dva manja federa su identicna i nisam zabelezio greskom koji feder ide u koju rupu, a razlikuju se po najvise duzini, inace su jako slicni.  Da li neko zna koji tacno gde ide? U principu radice sam trim/tilt kako god da ga vratim, ali nece biti ako pogresim dobro podeseni maksimalni pritisci za zastitu tj. jedan ogranicava pritisak ako noga  stigla u krajnji gornji polozaj, a pumpa i dalje radi, a drugi slucaj mi nije bas jasan, ali deluje da je u slucaju udarca Z noge u predmet u vodi, ali za ovo drugo nije bas  sigurno jer mi nije najjasnije objasnjenje hidraulickog sklopa za taj deo. Detalji hidraulicnog sklopa se mgu naci na sledecem linku (znacajne figure 2 i 7 i tekst za opis figura na strani 540):

https://web.statler.wvu.edu/~mathews/boat/pdf/manual/Chapter%20Eighteen.PDF

Moja sistem nema "reverse lock valve" prikazan na figurama u prethodnom dokumentu, ali je to reseno interno u pumpi sa ovim kuglicama i "ventilcicima".

Hvala u napred za odgovor!

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Odg: "Prestolite" stari tip trim/tilt pumpe za Z nogu - hidraulika - pomoc
« Odgovor #1 poslato: 26. Maj. 2017. / 20:31:22 »
Nemam iskustva sa ovim trimom.
Ali na osnovu slike mislim da ova manja opruga ide na mesto gde se nestavlja kuglica vec je tzv cetvrtasti floater. Druga manja opruga ova sto je malo jaca i duza ide na mesto sa kuglicom. Postoji i rupa gde ide samo  manja kuglica bez opruge.
Moglo bi se proveriti sublerom dubina rupa pa uporediti sa oprugama plus ono krajevi opruga.
Napominjem da je to samo na osnovu slike bez iskustva sa tim trimom.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 27. Maj. 2017. / 00:19:59 »
Nemam ni ja iskustva ali probaj sa ovim uputstvom.

http://boatinfo.no/lib/mercruiser/manuals/mercruiser6.html#/120

Ovde je sve. I noga i trim tilt pumpa ...

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #3 poslato: 27. Maj. 2017. / 09:41:07 »
  Dule, hvala za dokument, kud ne pitah ranije, ubih se 2 dana prvo da nadjem koja je tacno pumpa u pitanju (Prestolite), pa kad to saznah nadjoh i dokumenate o pumpi, ali ni u jednom dokumentu ne idu do rasklapanja ventilskog tela, na zalost, cak ni u ovom odlicnom koji si ti dao, to su izgleda posmatrali kao sklop koji se ceo menja ili salje na reparaciju kod proizvodjaca.

Mezija, hvala za predlog, ali ipak je ispalo sinoc da je obrnuto, duza opruga od dve manje ide na cetvrtasti floater. Da, u dve rupe idu kuglice bez opruge, jedna veca i jedna manja kuglica, pise na slici za te kuglice "withuot spring"=bez opruge, to su one koje se otvaraju uz samu zupcastu pumpu zavisno u kom smeru se pumpa okrece. To se jos nekako dalo i zakljucti sa seme hidraulicnog kola. Ali manje opruge su bile nezgodne jer im se O.D. razlikuje za jednu stotu, a rupe u koje ulaze su identicnog precnika. A i dubine rupa su bile "skoro" identicne.

Sklopih sinoc i na kraju je samo na jedan nacin i moglo i radi!!!  hgbvc  hgfdsdfcv  bghgy789

Morao sam da otpustim podesavajuce srafove koji drze federe kako bih mogao da sklopim ventilski sklop, inace bi mi sigurno izletele sve kuglice i ne bih mogao sam da paraleno savladam otpor federa, drzim tako pritisnuto i montiram srafove drzace sklopa, garant bi mi se sve razletelo i izgubio bih sve delice. Da bih posle vratio podesavanje na odgovarajuce pritiske, izbrojao sam broj okretaja pri odpustanju podesavajucih srafova ispod federa, kako bih ih posle sklapanja zategnuo do iste tacke/sile. Posto sam imao dve mogucnosti, resio sam da probam obe i vidim ima li razlike u sklapanju. Ispostavilo se da ako bi kraca od dve manje opruge bila iznad cetvrtastg floater-a, onda ne bih srafom za podesavanje pritiska ni mogao skoro uopste da napravim neki pritisak na oprugu, a sraf bi dosao do kraja, tako da definitivno duza od dve manje opruge ide iznad cetvrtastog floatera. Sinoc sam vratio u funkciju i radi kako treba. A na kraju, ovo bio i elegantan posao, vise sam se namucio da ponovo namontiram pumpu na brod, jer je nezgodan polozaj za rad.

Evo jos dve fotografije tih sitnih delova i svega zajedno. Neverovatno, nisam uslikao ni jednu sliku odozgo sa strane podesavajucih srafova, ali nema ni veze, ovde je sustina kako treba sklopiti. Odozgo je jednostavno. Podesavajuci srafovi iznad opruga se podesavaju imbusom, a kad se podese, "zakljuca"  im se pozicija zatezanjem matice.

Ajde, nikom nek ne zatreba ovo, ali ako zatreba, tu je sad sema sklapanja.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #4 poslato: 27. Maj. 2017. / 10:17:29 »
Šta je bio razlog otvaranja pumpe?
Radoznalost ili si menjao nešto?
Tu nema šta da se pohaba osim gumica.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #5 poslato: 27. Maj. 2017. / 10:49:07 »
Noga (trim) mi je spadala u roku kracem od jednog dana u stacionarnom stanju, a u voznji pod opterecenjm sam morao da je vracam na 10-15min, a to je krajnje dosadno i zamorno.

Cilindri su potpuno sredjeni, nema nigde nikakvog curenja ni unutra ni spolja. Kad zacepim creva cilindara (otkacim od pumpe  stavim cepove), nije popustala pod opterecenjem hidraulicne dizalice tako da definitivno nisu cilindri (probani pojedinacno da ne bi prevario neisparavan cilindar). A kad povezem na pumpu, onda sam imao spadanje, tako da sam sumnjao na neke necistoce mozda i u pumpi, ali pumpa je bila veoma cista, izuzev nesto malo taloga pri dnu, ali vrlo malo. Ipak, ciscenje joj nije skodilo, a i sad znam da je sve OK sa njom.

E sad, imam i merac potiska, a to je u stvari instrument pritiska, koji mehanicki meri pritisak u sistemu cilindara/pumpe, tako da zavisno od datog gasa (motora) i polozaja/trima noge mozes da vidis potisak (indirektno merenje). E sad, to je malo intuitivno da se nauci da se koristi, ali kad se skapira moze da posluzi da se nadje idealan trim, maksimalno iskoristenje i slicno. Medjutim, ti pritisci u trimu su ogromni tj. idu i do 2600psi sto je oko 185bar-a. E sad, ti bas toliki pritisci se desavaju u nekim specijalnim slucajevima, ali se desavaju, a instrument koji je proizvodjac dao, da li zbog cene ili cega je do 2000psi, tako da je taj instrument stradao i sada stalno pokazuje nulu. E ja na kraju sumnjam da je na njemu i bio problem i da je onda kroz njega vukao vazduh i noga je spadala, sada sam stavio cep na pumpu umesto creva od instrumenta, a da li cu nekada opet staviti instrument za veci pritisak videcu. U svakom slucaju, dok je radio, radni pritisci su sledeci: 0PSI kada je noga skroz u negativnom trimu (logicno, jer se noga nasloni na brod i hidraulicni sistem se rastereti), kada je noga u bilo kom drugom trimu, onda se ocitavaju vrednosti, recimo da su radne negde izmedju 400PSI (npr samo tezina noge, a bez potiska) i 1500PSI (u plovidbi), ali pritisci su konstatntni samo u stacionarnim rezimima. Cim se menjaju (gas, trim, upravljanje), ti pritisci dobro skacu i variraju, tako da i kazaljka instrumenta ume da se zaleti do maksimuma, zato je i stradao instrument sigurno. Cudi me usotalom da je dat do 2000PSI, obzirom da u uputstvu za testiranje/servisiranje pumpe je vec napomenuto da prilikom testiranja ide pritisak i do 2600PSI, a to je i regularan pritisak kad nogu dignes u krajnji gornji polozaj i ako drzis i dalje prekidac u polozaju za podizanje tj pumpa radi, tada se neka od onih kuglica ili onaj floater podignu i drze taj pritisak na toj vrednosti.

Ima i jos jena stvar, kada sam sredjivao brod, pumpu jedinu nisam rasklopio bio, a cilindre sam morao da sredjujem. Tako da sad znam da je sve tip-top sredjeno i sve funkcionise  rfcdvb

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika