Autor Tema: Алге на чамцу  (Pročitano 5365 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Алге на чамцу
« poslato: 16. Jun. 2017. / 17:44:05 »
Поринуо сам чамац пре око месец дана, а до тада никада није стајао у марини. Извлачен је сваки пут одмах после пловидбе.
Чамац је развијао са 2 или 3 особе узводно 46km/h, а низводно 52km/h  на 5400-5500 обртаја и тако је било до данас.
Последњи пут сам био на води пре око 15 дана, с тим да сам пре који дан отишао с намером да пловим, али сам на крају завршио на сасвим другом месту...

Данас кад сам стигао приметих да нога није подигнута из воде (заборавио сам то урадити) и да се нахватало алги. Приметио сам и да на кориту има алги, отприлике дебљине до пола кажипрста (5mm), а местимично не неким местима је и тање. Када сам изашао из рукавца и загрејао мотор, додао сам гас и приметио да брзина не прелази 35km/h, а обртаји 4900. Запазио сам и да је брзина при 4400 обртаја данас мања него раније, сигурно између 5-8km/h. Данас је то 30-32km/h, а раније је то било oko 37km/h. Исто тако, готово да нема разлике у брзини при глисирању узводно или низводно што никада није био случај.
Пробао сам мотор у празном ходу, обртаји се попну до 6000 и укључи се блокада. На празном ходу (леру) мотор ради на 600 обртаја као и раније. Не примећујем никакву промену у раду мотора и радна температура је нормална. Исто тако, за мотор или корито ништа се није закачило, проверио сам.

Да ли је могуће да је због овако мало наслага алги, брзина драстично пала?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Алге на чамцу
« Odgovor #1 poslato: 16. Jun. 2017. / 19:49:31 »
Sasvim normalno i očekivano. Zato antialgin i jeste toliko skup.

Ali, istini na volju ja nikad nisam mazao a algi imam oko 1-2cm. S obzirom da moj čamac nije gliser i ne idem brzo, ja nisam primetio drasticnu razliku u brzini. I dalje idem 8-10km/h uzvodno a 10-12km/h nizvodno. Razlika u brzini zavisi od opterećenja, vodostaja, t.j. brzine Save, dela reke (da li sam u matici ili ne, uz obalu ili ne......). Sve u svemu nisam uvideo, bar u mom slučaju, opravdanost ulaganja reda 200-300€ za antialgin.

Kod tebe je već drugi slučaj. Gliser oseća drastično nanos algi. Gubitke na brzini mereno kroz količinu goriva opravdava ulaganje u antialgin. Skoro da će ulaganje u antialgin za toliko smanjiti potrošnju goriva. To ti je "ne daš na mostu, daš na ćupriji". Ili daš odjednom na antialgin ili pomalo svaki put kad se voziš. Šta ti više odgovara, moraš sam odmeriti.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #2 poslato: 16. Jun. 2017. / 22:03:41 »
Поред твог, добио сам и са других места исти одговор. Невероватно како је тако мало алги успорило глисер. Нисам то очекивао.
Сутра шибање џаком по кориту и потом пробна вожња.    :)

Van mreže alexdja

• NF clan
  • *
    • Tajmen
    • Alexdja - Izrada Sajtova - PC Administracija...
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Dužina: 5.25m
« Odgovor #3 poslato: 17. Jun. 2017. / 02:05:40 »
Pa plivači se depiliraju da bi bili malo brži, ja mislio glupost, dok nisam video koliko me uspori malo algi na laganom i vrlo brzom čamcu...
       Nema više divljeg bučka. zhgfvcdxs

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #4 poslato: 17. Jun. 2017. / 07:02:45 »
Pa plivači se depiliraju da bi bili malo brži, ja mislio glupost, dok nisam video koliko me uspori malo algi na laganom i vrlo brzom čamcu...

I mažu kremom koju voda ne spira.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #5 poslato: 17. Jun. 2017. / 23:56:37 »
Сад видим да може и овако:

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #6 poslato: 19. Jun. 2017. / 09:25:24 »
Ako nećeš sam to da radiš možeš da pogledaš ovde: http://beomarine.rs/content/pranje-trupa-plovila

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #7 poslato: 19. Jun. 2017. / 09:36:35 »
Ima uticaja i na deplasmancima, i to velikog...

Meni je na starom brodu (metalni tabanaš) na istim obrtajima skočila brzina sa 8 na 9,5 km/h.
20% nije malo, sem uštede vremena, štedi se i 20% goriva.

Kada se uzme godišnja potrošnja goriva na brodu, i podatak da dobar antialgin traje 2-3 godine, dolazimo do zaključka da se ustvari isplati mazati antialgin, a ne da je on trošak.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #8 poslato: 20. Jun. 2017. / 21:11:15 »
Данас сам уклонио алге. Одлучио сам се за самоуслужну аутопраоницу. У Апатину је у квару, па сам отишао 16км до Раванграда (Сомбора). Прошло је око 40 минута кад сам почео са скидањем. Иде лако, али се мора пиштољ прислонити тик уз корито. Скинуле су се без проблема  и са ноге која је ван воде пар дана. Очистио сам за 9,5/10.
Било је потребно 10 жетона, што је сума од хиљаду динара.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #9 poslato: 22. Jun. 2017. / 19:18:41 »
Сад сам се вратио с Дунава. Тачно како сте рекли, алге су биле проблем. Како сам их уклонио брзина се вратила. Можда није тачно у километар, али то је то, неких 48km/h са 3 особе. Раније је било око 52km/h, али кад сам сам.
Ето, научио сам нешто ново, а сви сте ми у томе помогли. Хвала!
Ево пар слика.

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
« Odgovor #10 poslato: 26. Jun. 2017. / 11:08:21 »
Brzine koje ti koristiš, tj. kojima težiš su sulude za reku. Ali nema veze. Druga tema.
Da alge mogu da uspore plovilo. Definitivno.
Samo je pitanje kako se boriti protiv njih. Teško. Imaćete ih uvek. Imali anti algin ili ne.
Postavlja se pitanje, kako ih ukloniti.
Mislim da je dobra varijanta, ovo sto sceka zagovara. Posebno za manja plovila. Pranje istog. Još ako ga vadite na kraju sezone super. Tada ga operete, i na pola tekuće sezone, isplati se.

zankiki

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 26. Jun. 2017. / 13:21:19 »
Problem je kada se leti ugreje voda, pogotovo ako stoji na stajaćoj vodi, trebalo bi gra prati svakih nedelju dana.....

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #12 poslato: 26. Jun. 2017. / 19:51:21 »
Приметио сам да са стајаћом и топлијом водом, алге брже расту. Марина у Апатину налази се у рукавцу.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #13 poslato: 27. Jun. 2017. / 09:05:37 »
Sad su i Dunav i Sava stajace vode. Bar kod Beograda. Sava skoro da i ne tece.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #14 poslato: 27. Jun. 2017. / 11:00:54 »
Јуче сам приметио да се на кориту почео хватати некакав слузав филм. Док смо пловили није пружао отпор, али видим да је то почетак стварања алги. По мојој слободној процени, глисерско корито је потребно чистити на сваких 15 дана, јер глисирање нема сврхе због отпора које стварају алге. Одвукао сам га у праоницу како би га средио за пут. Вучем га следећег месеца за Грчку па да видимо шта каже слана вода.  :))

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika