Autor Tema: Trazim majstora za Volvo / Mercruiser iz Srbije  (Pročitano 10713 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
  • Brod tip: Four Vinns / Vista 238
  • Dužina: 7,50 m
Trazim majstora za Volvo / Mercruiser iz Srbije
« poslato: 25. Avgust. 2016. / 11:59:15 »
Pozdrav dragi moji forumaši,
Kao što sam napisao u naslovu zamolio bi sve moje prijatelje na forumu , da mi preporuče dobrog, iskusnog i pouzdanog majstora za Volvo pentu. Naime, motor je izvadjen iz broda i rastavljen / Ovde u Boki . su mi tri različita "majstora" dali tri različite dijagnoze , tako da sam odlučio da motor natovarim na prikolicu i pravac Srbija!
Ono što je evidentno je da se jedan klip raspao od udarca i pritom probušio jednu stranu kartera/ Na motoru je sve bilo novo , klipovi,semerinzi, karike , odradjena specijala...itd..itd  (imam i racune sa ebay-a)/ Potpuno sam izgubio poverenje u majstore ovde i zato bih vas srdačno zamolio da mi kažete, preporučite ili date br. kontakt tel. dobrog  majstora iz vašeg ličnog iskustva . Radi se o  motoru  Volvo 5,7  V8 280 ks. Planiram da krenem za Srbiju negde oko 10.IX. ili cim se dogovorim sa majstorom /
 Hvala vam unapred i srdačan pozdrav iz H-Novoga !
 ps. moj viber.
+382 68 666 331

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
Odg: Trazim majstora za Volvo / Mercruiser iz Srbije
« Odgovor #1 poslato: 25. Avgust. 2016. / 14:30:31 »
NIKO sdgv uhzgvfcx  i pored 15 pregleda dcfvb

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
« Odgovor #2 poslato: 25. Avgust. 2016. / 15:24:21 »
  Na netu sam nasao da imas tri firme kod nas koje su zastupnici za Volvo pentu:

MUNJA DOO
Ilije Petrovica 11, Beograd
381 11 3095146

SAT-P.J. d.o.o.
JUNKOVAC bb, JUNKOVAC
381 11 81 77 014

Ctc-Unit D.O.O.
Oblakovska 48, Beograd
+381 112647422
http://www.nautika.co.rs/

Nemam niti sam imao ni sa jednima kontakt da kazem da su dobri ili losi. A vrlo je verovatno da si i sam ove vec nasao na internetu. Pored toga, sigurno ce ti neko preporuciti i nezavisne majstore, a na tebi je da procenis prema vremenu i finansijskim mogucnostima sta ces izabrati.

Ono sto bih te pitao i preporucio da proveris/razmislis pre svega toga je da li je problem do koga je doslo vezan za sam motor ili je kvar motora posledica neceg drugog, izvan samog motora. Pomoci cu ti samo sa par pitanja koja moras sebi da postavis, da ne bi potencijalno dosao u istu situaciju nakon remonta:

1. Da li je motor nakon remonta (posto si rekao da je sve zamenjeno, pretpostavljam da je radjena generalna) detaljno testiran van broda?
  2. Da li je prilikom tog testiranja sve radilo kako treba? Da li si licno prisustvovao tom testiranju van broda?
  3. Koliko je proslo vremena od kad koristis camac pa do tog kvara?
  4. Da li se to desilo prilikom samog ili nakon samog startovanja motora ili nakon nekog vremena voznje?
  5. Da li je kvaru prethodilo dugo verglanje motora iz nekog/bilo kog razloga? Ako jeste, da li se zna koji je razlog? Ako jeste, da li je sve vreme bio otvoren
      usisni ventil vode iz mora za hladjenje motora?
  6. Da li se to desilo prilikom stajanja ili voznje u napred ili rikverc?
  7. Da li motor ima jedan ili dva auspuha (obzirom da je V motor)?
  8. Da li su ti auspusi sastavni/fabricki delovi motora? Ako jesu, da li su od pocetka takvi na brodu ili ih je neko naknadno montirao? Ako nisu, ko ih je i kako
      pravio?
  9. Da li su izduvne cevi auspuha na koritu ispod ili iznad vodene linije ili negde blizu vodene linije? Da li su na krmi ili na bokovima?
  10. Da li je prilikom rastavljanja motora, osim ulja, u karteru bilo i morske vode?
  11. Da li se taj klip koji je stradao nalazi u cilndru koji je najblize do auspuha/izduvne grane? (imas dva takva posto je V motor)

Obrazlozenje za ovaj sled pitanja - tako strasan kvar (klip se raspao i izbio kroz karter) osim sto moze da se desi usled nekih mehanickih kvarova samog motora, podseca i na takozvani "hydraulic lock", a to znaci da je u taj cilindar u kome se nalazio taj puknuti klip usla voda, najcesce se to desi kroz lose dizajniran sistem auspuha hladjen vodom, a posto se voda ne moze sabijati, dolazi, u zavisnosti od koriscenih legura i samog sklopa motora, do razlicitih havarija prilikom kompresije klipa u cilindru/cilindrima u kojima je voda - krivljenje klipnjace, pucanje klipa/klipnjace, probijanje kartera pa cak i bloka motora,...pogledaj slike na netu za "engine hydraulic lock" za razne primere. Takodje, cak iako je dobro dizajniran sistem vodom hladjenih auspuha, preporuka je da ako se motor dugo vergla iz nekog/bilo kog razloga i nece da upali, da se zatvori usis vode iz mora/reke dok ne dodje do paljenja, opet kako ne bi voda dospela u cilndar/cilindre. Jeste, tu je problem onda sa impelerom, ali takve stvari se daju resiti na vise nacina, mada uglavnom prilikom dizajna i ugradnje (samo to je tema za sebe...).

Pre nego sto se odlucis da ponovo vratis motor u brod, bilo nov zamenski, bilo taj havarisan nakon popravke (ako bude moguce), obavezno treba da budes nacisto da nije problem sa sistemom auspuha - ili nekim drugim sistemom, jer ako je to slucaj, na isti nacin moze da ti se desi ista havarija vrlo brzo.

Naravno, kvar moze biti i nesto sasvim drugo vezano za sam motor, ali onda ces to resiti samo sa mehanicarima. Njih tvoj vodom hladjeni auspuh iza motora ne interesuje, osim ako ih ne ukljucis u tu pricu, pod uslovom da zele i da se razumeju u tu problematiku.

Na kraju, ja za pojedine delove motora, nisam siguran da bih verovao ebay-u. Moze sigurno ogroman broj kupaca da potvrdi pouzdanost npr filtera ili impelera ili gomile nekih delova, ali ko ce i kako da ti potvrdi kvalitet npr klipa, klipnjace, dihtunga glave,...mala je sansa da servisi koji u najvecoj meri remontuju takve motore kupuju delove sa ebay-a, a sve ostalo je na nivou statistike. Druga je prica sa vanbrodskim motorima manjih snaga, gde je broj privatnih korisnika anorman pa toga i ima sve vise na ebay-u. Mozda i gresim, ali to je samo moje licno misljenje, kao i svaki drugi komentar na ovim forumima pa ga treba uzeti sa rezervom.

Srecno u svakom slucaju, trebace ti i srece i zivaca!

Van mreže djbtea

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Fjord gliser
  • Dužina: 6,10
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 25. Avgust. 2016. / 18:00:47 »
pozdrav ako je u pitanju stabilan kao shto vidim motor u bg. za volvo motore svih tipova obrati se u leshtanima na kruznom putu servis sa dugom tradicijom i vrhunskom uslugom i orginalnom delovima istina ljudi rade auto motore ali meni su radili i volvo brodski motor sve to oni reshavaju kao u volvo fabrici vlasnik se zove Zoran broj telefona je063 211 051 pozovi te se na mene ja se zovem Boban  nadimak Tea muzicar pozdrav.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 25. Avgust. 2016. / 20:33:14 »
Na moju srecu nisam imao tako velike kvarove, sve sto je bilo je bila zamena ponekog dela i kao najveci kvar zamena cele Z noge.

Na zalost nemam niti znam nijednog majstora koga bih ti od srca preporucio , znam ih par i mogu ti dati njihove telefone (na PP) ali bez garancije za bilo kog. To ne znaci da ti ne bi dobro uradili ali ja ne smem da ti to garantujem!

Nidza ti je sve rekao svojim postom (cak i dao par telefona koje bih ti i ja rekao) ali stvarno je kvar veliki i treba mu naci uzrok (posledicu smo videli).

Pozdrav

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #5 poslato: 26. Avgust. 2016. / 10:19:54 »
  Sceko, obzirom da i sam imam Z nogu, zanima me sta je bio kvar Z noge da si je morao celu zameniti? Ako znas i uzrok i preventivu od toga, bio bih ti zahvalan da podelis informacije. Jedine dve stvari koje meni padaju na pamet za tako nesto su galvanska korozija ili predimenzionisana snaga/moment motora u odnosu na dozvoljeni za konkretnu Z nogu (obicno pri tom dolazi do loma zupcanika pa sad zavisi i sta je sve to povuklo). Mada, ja imam stari jednostavan tip Z noge, a sada kroz njih ide i usis vode i izduvni gasovi pa ima mnogo vise stvari koje mogu krenuti naopako. U svakom slucaju vredi uciti iz iskustava.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #6 poslato: 26. Avgust. 2016. / 10:54:25 »
  Sceko, obzirom da i sam imam Z nogu, zanima me sta je bio kvar Z noge da si je morao celu zameniti? Ako znas i uzrok i preventivu od toga, bio bih ti zahvalan da podelis informacije. Jedine dve stvari koje meni padaju na pamet za tako nesto su galvanska korozija ili predimenzionisana snaga/moment motora u odnosu na dozvoljeni za konkretnu Z nogu (obicno pri tom dolazi do loma zupcanika pa sad zavisi i sta je sve to povuklo). Mada, ja imam stari jednostavan tip Z noge, a sada kroz njih ide i usis vode i izduvni gasovi pa ima mnogo vise stvari koje mogu krenuti naopako. U svakom slucaju vredi uciti iz iskustava.

Sta se tacno desilo ne znam.

Prethodni vlasnik je udario nogu o neki verovatno naper ili nesto slično, kaže da je bila pukla (ne kompletno) i posle toga je zamenio donji deo noge sa novim. Od tada je bilo prošlo oko 6 godina i meni je noga jednostavno zablokirala u sred vožnje niz Savu (glisiranja) i više nije bilo moguće upaliti motor, nezaboravno iskustvo! Kada je čamac izvađen predočene su mi 2 opcije da se pokuša popravak ili zamena sa novom za koju su tražili 3,500e a za popravak u zavisnosti od toga šta je u pitanju ali sigurno ne manje nego 800e. Ja sam tada našao novu nogu preko interneta koja me je kostala 1,800e i tako da sam je kompletnu zamenio a staru sam prodao za 500e i više ne znam šta je bilo sa njom!

Pomenuo si koroziju: primetio sam da su mi ivice ove nove noge dosta iskrzani a ja svake godine menjam i stavljam nove magnezijumske elektrode. Upoređujući tu iskrzanost sa ostalim čamcima i njihovim nogama kod mene to deluje dosta više mada su njihove noge starije od moje! Šta je razlog ne znam, ponavljam da menjam elektrode redovno i noga se redovno farba!?

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
« Odgovor #7 poslato: 27. Avgust. 2016. / 09:43:45 »
Veliko hvala svima , a posepno Nidži na iscrpnim pitanjima i odgovorima ! Pokušacu da odgovorim hronološki, ad bi odprilike dobio sliku šta se izdešavalo!
Posto smo porucili sve gore navedeno sa Ebay i ja uredno platio carinu na to (oko 1500€ me sve izašlo)  trebao sam krenuti na poslovni put i odneo sam delove majstoru. Nisam bio prisutan kada se motor sastavljao, a da budem iskren nisam majstora ni pitao da li je probao motor prije nego ga je stavio u brod. Pošto sam TOTALNI LAIK  za motore i mehaniku , verovao sam mu na reč, kada mi je rekao da je sve radi kao" švajcarski sat". Na prvoj probnoj voznji , koja je prosla ok , ja sam kao laik cuo par tupih udara iz mašinskog prostora , na šta mi je on rekao da se mora još nešto doštelovati! Na sledecoj voznji ulazilo je malo vode, na što mi je ogovorio da terba novi dihtung da se stavi na vodenu pumpu! I zaista popodne više nije bilo vode i ja sam krenuo zs Budvu , motor je radio vrlo dobro! Napravio sam 4 ili 5 duzih voznji Ulcinj , bar i sve je bilo u redu izuzev kada sam ulazio u reku , gde drzim čamac ošetio sam malo elisu po peščanom dnu! Posle toga sam napravio još par vožnji i negde odjednom na sred zaliva motor se ugasio...Pokušao sam da zaverglam par puta i motor bi upalio , ali posle 30-tak sekundi bi se ugasio. Napominjem da sam redovno prije, za vreme i posle vožnje kontroliso ulje , pritisak ulja i temperaturu motora! Ne zeleci da vise rizikujem pozvao sam šlep sluzbu i majstor koji mi je ugrajivao rekao je da je morao hitno za Budvu i da ce poslati drugog majstora da pogleda šta je. Kad je posle 2 dan astigaotajdrugi mjstor rekao je da je voda meša sa uljem što sam i video...Kada ga je prije toga probao upaliti culi su se jaki i potmuli udarci..i on je rekao da je otiso blok motora!!!
Elem!
ja sam kontaktirao prvog majstora i on mi je rekao da ovaj "priča gluposti" da je to nemoguće..itd.itd..i da će on izvaditi motor i pogledati šta je...I posle par dana rekao mi je da mu nije jasno kako je klip probio karter kada je sve on sastavio po upustvu i d a mu " ništa nije jasno" , kako se to moglo dogoditi! Na moje pitanje da li se seća da mi je rekao da je sastavljao "Volvo motore" dobio sam odgovor da je svaki motor isti i da tu nema puno filozofije!!! I da ćče mi on naci klip i zamijeniti poklopac od kartera i da će motor biti "kao nov"!!!
Pošto sam mu odgovorio da neću da platim još 300€ za vrćanje motora i rad , jer mi je prethodno dao garanciju ,godinu dana za njegov rad , ispratio sam ga na ne baš pristojan način!!
Zatim dolazi po preporuci treci majstor koji mi kaže da je nemoguće da su klipovi i sve ono što sam dobio novi i da su različiti!!!Ali naravno on mi može dovesti motor u vozno stanje za par dana uz opasku da je tu nešto " opasno muljano"!
Zahvalio sam mu se i odlučio da motor povedem za Srbiju jer ovde je svako majstor i svako ima svoju "teoriju relativiteta"! Od kada se otvorio " Porto Montenegro" svi su se prebacili sa auto na brodsku mehaniku i svi su najbolji !
Eto,Izvinjavam se , ako sam bio preopširan, aali sam naprosto hteo da odgovorim Nidži , ceneći vreme koje je on utošio za svoj post.
Hvala vam dargi prijatelji,i ako neko ima još koga pouzdanog majstora iz ličnoga iskustva zamolio bih za njegov kontakt telefon/
Srdačan pozdrav i ako je neko u prolazu neka navrne na čašicu loze i kafu , biće mi drago!

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
« Odgovor #8 poslato: 27. Avgust. 2016. / 16:59:27 »
pozdrav ako je u pitanju stabilan kao shto vidim motor u bg. za volvo motore svih tipova obrati se u leshtanima na kruznom putu servis sa dugom tradicijom i vrhunskom uslugom i orginalnom delovima istina ljudi rade auto motore ali meni su radili i volvo brodski motor sve to oni reshavaju kao u volvo fabrici vlasnik se zove Zoran broj telefona je063 211 051 pozovi te se na mene ja se zovem Boban  nadimak Tea muzicar pozdrav.

Bobane , hvala i tebi od srca / Čovek je ljubazan i pravi profesionalac , koji veoma dobro zna o čemu priča / Pozvao sam se na tebe i Zoran mi je posvetio dobrih 20 -tak minuta svoga vremena / Pozdrav !

Van mreže djbtea

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Fjord gliser
  • Dužina: 6,10
« Odgovor #9 poslato: 27. Avgust. 2016. / 23:44:49 »
drago mi je prijatelju pozdrav sve najbolje i shto pre do ispravnog i dobro uradjenog motora  jhgf

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
« Odgovor #10 poslato: 28. Avgust. 2016. / 11:27:45 »
drago mi je prijatelju pozdrav sve najbolje i shto pre do ispravnog i dobro uradjenog motora  jhgf

Hvala Bobane / Nadam se da će Zoran prihvatiti da radi motor , jer mi je rekao da je tebi to učinio , zato što ste prijatelji iz detinjstva / U svakom slucaju naadam se najboljem i da se vidimo na kafu i rakiju / Ja sam u nedelju u BG ,u Leštane kod njega  / Živeo  jhgf

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #11 poslato: 28. Avgust. 2016. / 12:29:07 »
  Sceko, hvala na odgovoru. Sto se tice korozije, moze svasta da bude. Jedini sto posto siguran i bezbedan nacin, a i najskuplji je da imamo izolacione transformatore na ulazu, pored naravno ispravno uradjene elektro instalacije, odabira materijala i pravilnog farbanja oko Z noge. Nemam ni ja taj trafo, a posto za sada nemam ni frizider, onda se stitim od toga, osim anodama, tako sto gledam da brod drzim sto redje prikljucen na struju, po potrebi (na osnovu instrumenata) i sopstvenom nahodjenju procenim kada je potrebno, i to uglavnom kada brod redje koristim, prikljucim ga 24h i to je to. Neka prirucna resenja su oni galvanski izolatori koji se kace samo u provodnik za uzemljenje, a neki su na sopstvenu odgovornost i otkacili taj provodnik. Otkacinjanje zemlje zaista stiti od galvanske korozije, s tim da je oktacinjanje uzemljenja rizik na sopstvenu odgovornost sto se tice bezbednosti (zastita od elektricnog udara)!

Boka bay, iako se ne razumes u motore, mozes uvek licno da se uveris u neke ocigledne stvari - nakon servisa, svaki majstor ce upaliti i testirati motor na suvom, uostalom to je jedini nacin da bude siguran i da izvrsi neophodne testove u radu. Iako ne mozes prvi put mozda da budes tu, dogovoris se da to uradi jos jednom pred tobom. Nemas ti tu posebno nesto da znas, uveris se da motor radi, da prihvata gas, da nema cudnih zvuka/udaraca, da nema dima, obicno majstori prikace i instrument za pritisak ulja pa ako znas na brodu da ga ocitas, onda ti ni to nije strano. Uostalom, majstori bi i sami trebalo da insistiraju da to vidis (pricam o majstorima, a u velikim firmama koje rade serijski takve poslove necete zvati, ali oni imaju procedure kako svaki motor testiraju, a ti imas validnu garanciju - ili bi bar trebalo tako da bude). Kad je motor na suvom, nije neka velika razlika da li je brodski ili automobilski, znace oba da popravi dobar i kvalifikovan majstor. U svakom slucaju, ne mogu ni da zamislim koliko te je sve to iznerviralo, ali posto si se vec javio ovde sa pitanjima i razmisljas u dobrom smeru tj. sta dalje, onda nastavi u tom raspolozenju i izbori se do kraja, a stecena obazrivost ce ti samo znaciti kako za sada, tako i za ubuduce. Davati bilo kakav komentar ovde sta je uzrok je nemoguce i nezahvalno. To je sad na izabranom majstoru. Jedino sto se vidi kroz tvoj tekst je da ti je lokalni majstor utvrdio da se ulje mesalo sa vodom i to i prenesi obavezno svom novom majstoru, kao i sve druge detalje koje si i nama napisao, sve to moze samo da mu pomogne za dijagnostiku. Takodje, kada budes imao ispravan motor, moja preporuka je da porazgovaras sa nekim strucnim i o prethodno pomenutim sistemima na brodu, jer ipak treba da razumes makar najosnovnije stvari iz dva bitna razloga - mozda uspes da izvrsis prevenciju ozbiljnijeg kvara (citaj jeftinije je i brze se vratis plovidbi) i drugo jer si kao kapetan odgovoran za bezbednost svih ljudi na svom brodu. Veliki brodovi imaju i kapetana i kuvara i mehanicara i oficira za bezbednost posade i doktora, ..., na rekreativnom brodu, sve to je pod kapom samo jednog kapetana. Sve najbolje i da sto pre zaplovis opet  jhgf. Svakako javi na kraju kako se sve zavrsilo, mozda nekome drugom kasnije pomogne ko se nadje u slicnoj situaciji.

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
« Odgovor #12 poslato: 29. Avgust. 2016. / 07:29:14 »
Hvala Nidzo , na lepim zeljama...u subotu pravac Srbija / Bg pa ceemo da vidimo ima li šanse da se motor dovede u dobro i pouzdano stanje / Hvala na brojevima telefona , dosta njih sam kontaktirao , ali se nadam da ce neko uspeti da otkloni kvar / Svako dobro , i ako ima jos ko kakav kontakt , uvek je dobro došao.Čusam od poznanika , da ima majstor za Volvo motore iz N.Sada ...Zovu ga Brani / da li neko zna njegov kontakt tel! Hvala i svako ddobro jhgf

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
Volvo 740 gi / 7.4 330 Hp / godina proizvodnje 2002
« Odgovor #13 poslato: 06. Septembar. 2016. / 14:57:25 »

I tako se ja dadoh u potragu za Volvo motorom i nadjoh ovaj motor u Nemačkoj:

Volvo penta GI
  GODINJA PROIZVODNJE  2002
  Generalno renoviran ove godine u maju mesecu
  330 konja
  sigurnih 340 radnih sati , dijagnostika uradjena

Pa me interesuje , da li neko od forumaša ima ovaj motor , kako mu se pokazao, jer sam odlučio da kupim ovaj  motor / Izgled je 9/10 , servisna knjižica , računi za delove koji su u maju obnovljeni (preko 1200€) , pa očekujem od vas da mi kažete još par stvari ako posedujete ovaj motor...Za potrošnju mi je rekao da se krece od 3,5 lt pa do 80 lt / Probao sam motor ..Duplo je tiši od prethodnika 5,7 gsi 270 konja i Neverovatno očuvan za to godište / Po knjizici je vozen samo leti i to u slatkim vodama ...E sad , kolki  vi mislite da vredi ...on mi traži 5000 €URA I NEMA TRIKA , SVE SAM PROBAO, DA SPUSTI VIŠE OD 150 € , DA BI MI "POMOGAO I UČESTVOVAO" u troškovima prevoza od Singena do mene!
Svaki savet, lično iskustvo, mišljenje je više, nego dobro došlo!
Hvala unapred svima jhgf

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #14 poslato: 10. Septembar. 2016. / 06:33:38 »
Boka, ne znam gde ćeš koristiti taj motor ni šta pogoniš s njim ali mislim da je prevelik, ili previše jak, pa ćeš na rekama samo izazivati gnev zbog velikih talasa. No, to je samo moje mišljenje ali mislio sam da ti skrenem pažnju na nešto drugo. OBAVEZNO traži papir da je taj motor u zemlji registracije ODJAVLJEN inače ga ovde nigde nećeš moći registrovati.
Pozzzzzzzzzzz juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika