|
Forum > Život na brodu
Alternator i akumulatori na brodu
<< < (2/3) > >>
zorter:
Misho, potpuno se slazem s tobom. Ja sam racunao na nas, siromasnije "brodovlsnike" koji imamo samo jedan akumulator. Najidealnije je odvojiti startni od potrosackog, ako se ima mogucnosti, kao i sto ne treba mesati GEL i obicne kiselinske akumulatore jer im nije isti prag praznjenja. I jos, naravno da alternator nikad nece dati onoliko koliko pise na njemu jer ne diktira on koliko ce dati vec akumulator koliko je ispraznjen i kojeg je kapaciteta. Ako imas 1000Ah i ispraznis ga do 10V itekako ce da puni sa svih 105A koliko pise na njemu. Svaki regulator punjenja (i pametni punjaci) pune sa 1/10 nazivnog kapaciteta akumulatora, sto je najidealnije. U svakom slucaju brodski motori imaju neke prednosti koje si naveo ali za grejanje kabine ili vode u bojleru.....jedino ako se dugo plovi pa ima vremena da se sve to zagreje sto je, verujem, malo verovatno za vecinu clanova. Mnogi, pa cak i penzioneri, nemaju ni vremena ni mogucnosti da dugo plove a kamoli oni koji rade pa plove samo vikendom i to ako nemaju druge obaveze. Obicno su relacije kratke, do mesta za pecanje, i onda je malo vremena za grejanje pomocu motora. A mi, sa vanbrodskim motorima, imamo druge prednosti a o grejanju bilo cega, nema govora. Na impeler mlazu voda jedva da je mlaka na ovoj temperaturi reke od nekih 5-6 stepeni. Mozda bi mogla da se koristi samo za pranje ruku ali direktno, ako se sprovede da mlaz sa motora ide u sudoperu umesto direktno u reku. E to ja razmisljam da izvedem iz dva razloga: 1. uvek imam kontrolu mlaza (i leti i zimi) 2. mlaka voda je zimi dobra za pranje ruku a leti i nesto od sudova uz zadnje ispiranje cistom vodom.
Dule:
Alternator proizvodi onoliko struje koliko se trenutno troši. Da li je potrošač poluprazan akumulator, sijalica, pretvarač... to nije važno. Od te potrošnje zavisi i to koliko će on opteretiti motor. Naravno, postoji maksimum za svaki tip alternatora pa je dobro odabrati najjači koji se nadje. Topla voda koju generiše motor je upotrebljiva. Dovoljno je pola sata plovidbe pa da voda u bojleru bude vrela. Nije naodmet ugraditi i grejač koji se greje vodom iz motora. U plovidbi greje kabinu a i kao pomoćno grejanje ako se ostane bez glavnog. Oni koji često isplovljavaju zimi znaju o čemu pričam. Mislim da niko ne isplovljava na pola sata. Uglavnom se plovi 4 - 5 sati kada se već isplovi a glupo je paliti webasto ili plinsku grejalicu dok topla voda odlazi kroz otvor auspuha. Ja sam već povezao bojler na motor a merkam i neki dobar grejač sa kombija ili autobusa. Ionako mi je kasna jesen i rano proleće glavna sezona. Tada su reke brže pa su i plovidbe mnogo duže. Od Grocke do Beograda 7-8 sati uzvodno ... prava je šteta ne iskoristiti toplotu motora.
zorter:
Da, smetnuo sam s uma da vi oko Bgd imate druge potrebe i uslove. Ovde u mom okruzenju niko ne plovi toliko. Nama do Mitrovice treba 4 sata a do Bgd 10 sati plovidbe. Nase ceste destinacije su 5 do 10 km uzvodno/nizvodno od sidrista (njacesce do 5km), a to je najvise sat vremena plovidbe. Drugo, brodici, kabinasi su mali i na prste jedne ruke mozes izbrojati ko ima brodski motor. I niko, bas niko, nema bojler (osim solarnog na krovu) a da ne pricam da nemaju ni grejanje kabine (osim male plinske grejalice).
zankiki:
Kad smo već kod akumulatora koji presek kabela treba uzeti da se medjusobno spoje 2 akumulatora?
zorter:
Sto deblji to bolje. Ja sam nasao 20mm2. Imas na otpadima zajedno sa upresovanom papucicom ili u prosavnicama kablova (elektroopreme). Ako uzimas nov, uzmi licnasti i min 16mm2.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|