Forum > Život na brodu

Alternator i akumulatori na brodu

(1/3) > >>

zorter:

--- Citat: zankiki  28. Decembar. 2015. / 14:27:54 ---
Mene zanima kojom snagom alternator broda puni, naravno dok motor radi.

--- Kraj citata ---

Zavisi od stepena ispraznjenosti akumulatora a max onoliko koliko pise na alternatoru.

zankiki:
Da piše ne bih pitao  vgt456

mesechar:

--- Citat: zankiki  28. Decembar. 2015. / 15:29:34 ---Da piše ne bih pitao  vgt456

--- Kraj citata ---

alternator od renoa 12 a ti koliko me secanje sluzi imas taj motor na camcu puni maksimalno 35-40 A

zorter:
Kiki, ne brini, nikad neces imati potpuno prazan akumulator pa da puni punom snagom. Ako mozes da alnasujes to je punjenje sa max 5A.

Misha:
moze se imati i prilicno prazan akumulator radom frizidera i to ako mu je odvojen potrosacki od startnog akumulatora, sto je najbolje resenje.
Startni akumulator moze biti i obican kiselinski sa startnom strujom mimimum 600-700A, a sto vecina tih jeftinih akumulatora i ima (cena im je oko 8-9000 din za oko 90Ah).
Potrosacki su AGM, Gel ili malo bolji obicni dubokoprazneci sa minimum 400-500 ciklusa praznjenja-punjenja (recimo Vartin takav, od 95Ah kosta oko 200e u D.Tucovica).
Punjaci moraju biti sposobni da prepoznaju vrstu akumulatora, a kombinacija AGM sa Gel nije preporucljiva u jednoj banci.
Alternator puni sa manjom kolicinom ampera od one koja pise na njemu.
Kada bi moj alernator od 105A grunuo tu struju u akumulatore oni bi eksplodirali.
Tu veliku ulogu odrade regleri i pametni punjaci (opsirna je prica, ima je na vecini foruma) .
Punjenje akumulatora pomocu rada motora je ekonimicnije ako imate dizel brodski motor.
Manja je buka za okolinu, ne cimas gorivo i , ako ti se greje pomocu motora i voda u bojleru pomocu razvoda spiralnih cevi-grejaca kroz bojler, dobijes i vrucu vodu za pranje, umivanje i tusiranje u prolecnim ili jesenjim danima kada toplota Dunava padne ispod 15C.
Mana je sto rad dizel motora na malom gasu je najpogubniji za dugovecnost motora, lepo je to objasnjeno pre neki dan ovde na forumu.
Obrni-okreni sve ima i mane i pozitivne strane i ekonomske i mehanicke i komforne i......

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju