Autor Tema: Kako iskoristiti mlaz impelera vanbrodskog motora  (Pročitano 10446 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Kako iskoristiti mlaz impelera vanbrodskog motora
« Odgovor #15 poslato: 26. Februar. 2016. / 15:24:38 »
Ovaj moj motor nema nista. Sve je poskidano. Pardon, ima anlaser i indukcioni namotaj. Nema nikakav termoprekidac niti regulator punjenja. Svi dodaci su skinuti. Ima termostat, to sam proverio, koji otvara duzi put vode kad se zagreje ili kraci dok je motor hladan.
Pre kretanja na plovidbu obavezno proveravam mlaz da li postoji ili ne i tek onda po gasu. Ponekad mi je bas mrsko da to radim, narocito ako je guzva pa pomeram sve redom da dodjem do motora vec odmah po gasu. Jednom ce me to prevariti i napravicu vecu stetu nego uzitak a to ne bih voleo. Zato sam razmisljao sta bih mogao iskoristiti da proverim postoji li mlaz impelera a da ne izlazim napolje.
No, nije ni ovako problem, ali eto, volim da sve pokrijem nekim kontrolama na instrument tabli. Smislicu vec nesto, a dotle, stara praksa.
Hvala svima na savetima i predlozima. Ima dobrih i ozbiljno razmisljam da ih iskoristim. Narocito o predlogu koji je dao ivankoni. juhgfd

Van mreže vepar

• NF clan
  • *
    • Princeza
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Dužina: 9m
  • Marina: NERK Liman - Novi SAd
« Odgovor #16 poslato: 26. Februar. 2016. / 23:55:29 »
Ovo je mnogima interesantna tema,ako se dodje do nekog resenja javljajte pa da kopiramo kdtwtz4r

Van mreže vepar

• NF clan
  • *
    • Princeza
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Dužina: 9m
  • Marina: NERK Liman - Novi SAd
« Odgovor #17 poslato: 27. Februar. 2016. / 00:01:43 »
Kod mene na ladji je neka matora brodska kubota sa tri cilindra i nekih 20-27 KS (ne znam koji je model pa ne znam ni snagu) i na davacu pritiska ulja imam dva izlaza jedan linearni za sat i drugi za alarm u slucaju da nema pritiska ulja na taj drugi sam okacio mali buzer na 12v i odlicno se cuje i sigurno ce mi skrenuti paznju ako dodje do pada pritiska ulja ali na senzoru temperature imam samo jedan izlaz i to onaj linearni za pokazivac. i jako mijekrivo sto nema ovaj drugi kojim bih mogao da palim buzer, to bi bilo odlicno ako neko ima ideju kako bi to mogo da se zbudzi neka pise...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #18 poslato: 27. Februar. 2016. / 00:15:38 »
Kod brodskih motora je korisnije pratiti temperaturu ulja, izduvnih gasova i izduvne grane nego temperaturu vode. Postoje senzori koji se dodatno ugradjuju. Nije nikakav problem staviti alarm na te uredjaje.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika