Autor Tema: Vuca prikolice sa camcem - saveti  (Pročitano 4045 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Vuca prikolice sa camcem - saveti
« poslato: 16. Decembar. 2015. / 23:19:22 »
Kako su moji pokojni roditelji bili kamperi i imali smo kamp prikolicu setio sam se jedne naprave koja umnogome olaksava vucu prikolice bez obzira da li je za camac ili je kamp prikolica.

To je uredjaj za raspodelu tezine i za smanjenje zanosenja i/ili ljuljana prikolice. Taj uredjaj je zaista fantasticno obavljao svoj posao, licno sam se u to uverio, kada sam vukao prikolicu i to se ogleda u sledecem: postizete vecu brzinu bez zanosenja prikolice (kamp prikolicu Adria 380 sam vukao 120 km/h bez ikakvih problema), u toku voznje samo lelujanje prikolice i zanosenje prilikom mimoilazenja sa kamionima je drasticno smanjeno, povecana je bezbednost samog prikljucka na kuku jer ne postoji nacin da se prikljucak sam odvoji pa cak iako ga niste dobro prikacili, rasterecuje pritisak na kuku koji ne sme da predje 50 do 75kg, ... Moram da priznam da odavno nisam video nista slicno ni na jednoj prikolici.

Detalje o tom uredjaju i cemu sluzi mozete procitati ovde: https://www.etrailer.com/faq-weightdistribution.aspx

Evo i jednog snimka koji takodje dosta objasnjava o cemu se radi:

Ono sto ce vas mozda interesovati je kako sami da napravite veoma slicnu napravu od materijala koji je svuda dostupan. Naime uredjaj koji smo mi imali je napravio moj tadasnji komsija (to je bio kraj 70-ih godina) a ja cu u narednim postovima probati da skiciram kako je to izgledalo (slika na zalost nemam) a pokusacu da nadjem neke dimenzije (u to cisto sumnjam da cu uspeti).

juhgfd

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
Odg: Vuca prikolice sa camcem - saveti
« Odgovor #2 poslato: 17. Decembar. 2015. / 10:45:56 »
Kao što sam i obećao evo i skica kako je to bilo napravljeno. Za materijal je korišćeno: pun čelik, kutijasti profil od čelika, dva lista od gibnja (sa otpada, mislim da su bili od Fiće ali nisam siguran), lanac 6mm, šrafovi i matice i zavarivanje. Ima ukupno 3 dela: prvi deo je nosač amortizera na kuki automobila i on je za nju zavaren i stalno montiran, drugi deo je sam amortizer koji se montira i skida (malo je kabast ali vredi svaku paru i trud uložen u njega) i treći deo je deo za prihvat lanaca sa amortizera i njihovo zatezanje koji se za stalno montira na rudi prikolice.

Odmah da vam se izvinim za kvalitet skica, nisam crtao više od 15 godina pa sam malo više zarđao, ali tu sam da ako nekoga interesuja da mu dam više detalja i saveta. Takođe dimenzije nemam ali i da ih imam mogle bi da služe kao orijentacija pogotovo za deo koji se montira na prikolicu.

Još jedna napomena: koliko je meni poznato zabranjeno je voziti auto sa kukom a da na nju nije zakačena prikolica. Tako da su današnje kuke demontažne i deo koji se montira na kuku za stalno mora se prilagoditi tome!

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
Odg: Vuca prikolice sa camcem - saveti
« Odgovor #3 poslato: 17. Decembar. 2015. / 11:05:21 »
Još jedan bitan deo opreme kod vuče prikolice su i dodatni retrovizori.  Za one koji se spremaju da prvi put vuku tako velike prikolice mala napomena: postojeći retrovizori na kolima nisu dovoljni jer vam prikolica zaklanja vidik (kao kod kamiona) pa vam unutrašnji retrovizor služi da samo vidite prikolicu a bočni retrovizori isto vide samo prikolicu i ja samih obično nameštao tako da gledam točkove od prikolice (da vidim ako se nedaj bože izduvaju ili puknu na putu).

Da bi nešto video iza sebe (iza prikolice) potrebni su vam dodatni (produženja) retrovizori. Danas postoji puno različitih modela (za pretragu možete koristiti sledeće reči: na engleskom: "Trailer Towing Rearview Mirror"; a na nemačkom: "Anhängerückspiegel"). Meni su se najbolji pokazali retrovizori na slici dole, koji se veoma lako montiraju i osim pogleda nazad su i odličan reper da li prikolica prolazi nekuda (mislim širinski) jer ako oni prođu prolazi i prikolica a ako ih i zakačite najgore što može da se desi je da se slomije staklo koje je lako i brzo zamenjivo. Nedostatak im je da je za njihovo podešavanje neophodno da imate pomoćnika i to izvodite tako da krenete sa prikolicom i posle par metara kada se ceo karavan (kola-prikolica) isprave na putu onda neko izađe i pomogne vam da ih podesite.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika