Postoje razne tehnike u zavisnosti od tipa plovila , polozaja u kom se plovilo nalazi posle nasukavanja i vrste obale odnosno materijala na koji se plovilo nasukalo ( mulj ,pesak ,sljunak, stene )
Moja iskustva su sa plovilom tezine oko 2,5 tona , gazom 35 cm.
Dva puta sam odsukavao zbog naglog pada vodostaja u roku od nekoliko dana , obala je bila muljevita.Ovo se obicno desava krajem Maja i sredinom Juna.
Jedanput zbog oluje i lose vezanog camca nasukan na pescani sprud.
Plovila kao sto je moje sa ravnim ili blagim V koritom je moguce odsukati ako otprilike voda oko camca zahvata barem 1/3 vodene linije ako je muljevita podloga.
Potrebno je osloboditi vanbrodski motor ili Z nogu od mulja i podici u gornji polozaj.U slucaju osovinskog voda i kormila malo je komplikovanije odnosno dosta teze.
Ako je plovilo vezano potrebno ga je odvezati i podici sidro ako je spusteno.
Lopata je obavezan deo opreme kod mena na camcu, mada je sklapajuci vojni asovcic pogodniji za rad. Potrebno je skloniti mulj oko camca sto dalje barem metar od plovilai iskopati kanal oko cele vodene linije. Poceti od strane gde ima vode. Nije toliko tesko kopati koliko je to neprijatan posao.
Voda ce polako ulaziti u kanal i rastvarati mulj.Potrebno je izvuci sto vise materijaja ispod camca barem 30 cm sa bocnih strana.
Tada bi trebalo da je moguce krmu pomeriti barem 10 tak cm u stranu isto treba pokusati i sa pramcem.
LJuljanem i pomeranjem camca voda ce urusti ili rastvoriti mulj ispod camca. Posle nekoliko pokusaje guranja krme u stranu treba pokusati sa gurenjem camca prema vodi.
Kada budete mogli krmu da pomerite oko metar u strana to je znak de ste ga oslobodili.
Camac svojom tezinom kompresuje mulj i stvara vakum potrebno je pustiti sto vise vode ispod camca. Meni je bilo potrebno nesto vise od 3 sata da ga oslobodim.
Odsukavanje mora da se izvede u jednom pokusaju jer ako nastavljate sutra sav vas trud bice uzaludan.
Ako neko ima sugestije ili iskustva bilo bi lepo da ih podeli sa nama
Hvala