Autor Tema: Piranha prop  (Pročitano 3964 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Piranha prop
« poslato: 05. Oktobar. 2015. / 15:01:10 »
Pirana propeleri su napravljeni od kompozitnih materijala za vanbrodske motore koji imaju izduvni sistem kroz propeler.
Rasklopvi su odnosno moze se zameniti samo jedno pero propelera. Pomislicete da obicno stradaju npr sva tri pera ali nije uvek tako.
Prednost kompozitnih materijala u odnosu na metalne pogotovo aluminijumske koji su najcesci je u manjoj osetljivosti na kavitaciju, cvrst je kao propeleri od nerdjajuceg celika a duplo je jeftiniji. Najskuplji deo je nosac propelera za vecinu vanbrodskih je tzv. B tip sa onoliko otvora za pera koji odgovaraju vasem vanbrodskom npr. B3 je nosac sa tri pera B4 sa cetri...
Nazubljeni deo je napravljen od ojacanog aluminijuma a telo nosaca od kompozitih materijala. Cena je od 80 do 110 dolara mada vecina kosta oko 85 dolara.
Nosac se kupuje jedanput a pera se menjaju kada se ostete ili kada zelite da promenite pich. Tri pera kostaju oko 45 dolara  tako da ukupna cena je oko 130 dolara za kompletan propeler. To je malo vise od standardnog aluminijumskog a duplo jeftinije od celicnog.
Zamena je vrlo jednostavna odrvnete sraf na osovini i skinete poklopac propelera skinete osteceno pero tako sto ga lagano udarite sa zadnje strana da izadje iz konusnih kanala.
To mozete obaviti bilo gde ako imate rezervno pero , nemorate ici u servis.
Jos jedna prednos u odnosu na metalne je sto se metalni propeleri prilikom udara obicno iskrive ili im guma prokliza, mogu nastati pukotine pogotovo na aluminijumskim propelerima.
Ja ga imam 4 godine i prezadovoljan sam ostetio sam ga na sljunkovitom sprudu a ostecenja su minimalna sa ivice propelera kopozitni materijal se lista u tracicama malo debljim od vlasi kose, finom smirglom se problem resava.
Pera za propeler se kupuju na komad kostaju za vecinu vanbrodskih  od 12 do15 dolara ,

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
Odg: Piranha prop
« Odgovor #1 poslato: 05. Oktobar. 2015. / 15:08:31 »

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #2 poslato: 06. Oktobar. 2015. / 21:01:03 »
Steta sto ih nema kod nas. zhgfvcdxs

A i da ih ima, cene bi bile debelo naduvane. sgjsfh

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #3 poslato: 07. Oktobar. 2015. / 12:11:41 »
Nisam napisao da najskuplji deo , nosac propelera ima tzv. dozivotnu garanciju , izvrsice zamenu ako ga ostetite.
To je pokazatelj da se radi o kvalitetnom proizvodu.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika