Ja na svom camcu imam takozvani Camper Canvas ili Bimini top sa bocnim stranama. To je odlicna stvar jer omogucuje da se covek sakrije od nevremena, da prespava na palubi noc, ...
Ali ima jednu veliku manu a to je da kada su vrucine i jako sunce pruza nedovoljnu zastitu. Naime ako po vrelim danima, kao sto su ovi (i ceo protekli mesec) stavite bocne strane da bi ste se dodatno zastitili od sunca onda prekidate prolaz vazduha i postaje jos gore. Godinama unazad kacimo neke peskire, razmisljamo o nasivanju cicak trake i pravljenju dodatnih povrsina sa takodje cicak trakom, i slicno, ali do sada nista nisam ozbiljnije uradio po tom pitanju. E ove godine i ove vrucine i jako sunce su me naterali da se ozbiljnije pozabavim time i evo kako sam to resio:
Kupio sam u prodavnici tekstila jace platno (navodno za zavese ili tende) cija je cena 410 din. po duznom metru a sirina je 180cm. Ja sam kupio 2 metra platna i odneo ga u krojacku radnju gde mi je jedna ljubazna gospodja to podelila na dva dela dimenzija 200 x 80cm i porubila. Duze strane je tako porubila da sam kroz njih provukao konopac (imao sam neki od 6mm) i to duzine oko 3m kroz svaku od duzih strana. Bolje je provuci konopac nego samo vezivati za cosak jer ovako moze da se platno i malo pomera levo ili desno - po potrebi.
Sada ta dva dela lako prebacim i vezem ili zakacim za nesto na camcu i mogu da se zastitim od sunca a da ipak imam dovoljno otvorenog prostor za prolaz vazduha. Cela investicija je iznosila manje od 1,500 din (840 din. - platno; 500 din. za porubljivanje i ostatk za kanap). Testirano je vec par dana na ovim vremenskim prilikama i pokazalo se jako dobro. Mala napomena je da ako duva vetar camac ce se vise zaneti (ako je na sidru) jer ta dva platna deluju kao jedra!
Evo i par slika kako to uzivo izgleda: