Autor Tema: Proizvodjaci nautičkih uredjaja za navigaciju, softvera i karata pred bankrotom  (Pročitano 626 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Najzad smo saznali istinu.

Garmin, Raymarine i ostali proizvodjači uredjaja i karata za navigaciju na plovilima su džaba bacali stotine miliona na pravljenje istih. Beskorisni su. Vode brodove po stazama i bogazama umesto po plovnim putevima.
Po rečima iskusnog nautičara i stručnjaka za navigaciju treba bataliti i NRoute, Garminove mape, ENC karte i sve ostale igračke. Kupovina uredjaja za navigaciju je čisto bacanje para. Lepo kupite android telefon i pokrenite google. Naravno, tamo gde imate internet. Ako ga nema... e pa ne berite brigu. Baferujte 2 GB i uživajte. Nemojte se patiti kao oni što baciše silne pare za fensi navigacije koje ih vode pravo u propast. Smešni su ti što svoje jahte i brodove poveravaju nepouzdanim uredjajima. Nisu dobro razmisli ali nikada nije kasno da saznaju istinu. Umesto hiljada dolara mogli su za par stotina da kupe S3 Galaksi (ako baš hoće da budu fensi) pa da vide šta je navigacija. Ovako samo pune džepove proizvodjačima beskorisnih uredjaja.

Pamet u glavu kada opremate plovilo. Dovoljno je pročitati par postova, na buvljaku kupiti polovan android i uštedećete bar 500 evra a imaćete i pouzdaniju i praktičniju navigaciju. A i taj trošak je nepotreban. Iskusnom nautičaru su dovoljni "znači pored puta". Posmatrajte pažljivo kako sede galebovi i biće vam jasno zašto će Garmin da baci kašiku.

Lepo se tu vidi napredak. Na prvom putovanju su čaplje pobedile sonare.
Na drugom su pobijene sve teorije GPS navigacije...

Džaba svi ti sateliti i matematika. Iskustvo pobedjuje sve. Naivno sam mislio da je vreme kada je Vidovita Zorka javno pljuvala i ismejavala doktore i struku prošlo.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
Dule, na tvoj zaključak o beskorisnosti svih navigaciskih karata, odmah se nameće pitanje: a kako plove i šta koristi cela rečna trgovačka flota, kao i sve one "Bele ladje"? Da li i oni gledaju čaplje i galebove kako sede na obalama, i tako plove od Regenburga do Crnog Mora?
Google maps su odlične mape, ali bez prikaza rečnih oznaka i plovnog puta, nama izuzetno važno.
Iz mog iskustva Garminove karte, SCG Route na Dunavu, Tisi i Kanalima u Srbiji,  su sasvim OK. To već ne važi za Madjarsku (Tisa, ne znam za Dunav), a verujem tek ne za Bugarsku ili Rumuniju.
A inače mislim ta sva ta nabrojana "telefon navigacija" ne može zameniti solidne (ne vrhunske) elektronske karte i plotere. Bar kod nas.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Milivoje, SCG Route je karta koja je napravljena za Srbiju. Garantujem da je sto posto precizna. Naravno, ako se koristi na pravim uredjajima za navigaciju koji imaju dobre antene. Beskoristan je dobar program i mapa ako je loša komunikacija sa satelitima. Nju omogućuje dobra antena i dobra mašina koja obradjuje dobijene pozicije. Kada se koriste mobilni telefoni i kompjuteri sa malim GPS prijemnicima dolazi do problema jer im smeta svaki zaklon ili oblaci, mnogo vlage u vazduhu... Moraju biti na otvorenom i nebo mora da bude vedro da bi bili precizni. Osim toga oni rade sa mnogo manje proračuna u minuti od profi uredjaja.

Za Madjarsku postoje mape koje se rade za Madjarsku i kupuju se posebno. I tako... za svaku zemlju posebno.

Ladjari i kapetani velikih ladja koriste i Garmin uredjaje ali i ENC kante koje imaju oznake bova. Osim toga, pravi kapetani redovno prate objave zaduženih za održavanje plovnog puta. Tako kod nas Plov Put redovno daje na svom sajtu detaljne planove obeležavanje plovnog puta koje sam ja i linkovao. Tu imaš za svaku obalsku oznaku, za svaku plutaču tačno označeno na kom je km plovnog puta. Udji na plovput i preuzmi plan obelezavanja plovnog puta Dunava. Sve će ti biti jasno.

Znači, svaka elektronska karta je dobra ali nije svaki kapetan kapetan ako ne prati ono što bi morao.
Kome te bove nešto znače (a trebalo bi da svima znače) on preuzima te dokumente i ima ih na plovilu. Naročito što se bove pomeraju zavisno od vodostaja a zimi se mnoge i vade zbog leda. A o svemu plovput redovno izveštava i obaveštava zainteresovane. Tako imaš i zimsko obelezavanje plovnog puta koje se takodje objavljuje svaki put kada se bove uklanjaju zbog opasnosti od leda.

Da bi sve to znao mora malo i da se čita i uči. A ne samo da se naglaba napamet.

Ceo moj post nije bio ozbiljan već samo replika na posotve koji su se pojavili na forumu moja ladja i u kojima se pljuju mape i uredjaji.
Naravno, još je na snazi zimski režim plovidbe pa bove nisu tamo gde su ucrtane na kartama. Ali to treba znati  i priznati da neznaš umesto da se napada i pljuje.

Kome treba mapa za celu evropu za Garmin uredjaje sa ucrtanim bovama (koje su podložne promeni položaja kao i sam plovni put) treba da skine mapu koju sam takodje postavio. Možeš je preuzeti ovde  [size=78%]http://waterways.cz/download.php[/size] Tu imaš sve plovne puteve,. kanale, visine mostova... za celu Evropu. I sto posto je tačna.

Proizvodjači opreme za navigaciju nisu pred bankrotom. To se ja zezam jer ih pljuju. Naprotiv. Svedoci smo da ne prodje mesec a da nas ne iznenade boljim i kvalitetnijim uredjajima i mapama. Sad je cela planeta detaljno mapirana. Čak i morsko dno. Na stotine satelita pruža usluge globalnoj mreži za navigaciju pa stvarno ne postoji ni jedan razlog da se ne veruje u tu tehniku. I NE treba koristiti priručna sredstva kao što je google ako se plovi po lošim uslovima za navigaciju. Naročito to ne treba praktikovati kada na savesti imate još neko ljudsko biće. Za učenje i za zezanje do malih voda do kojih znamo da doplovimo i vezanih očiju ok... može. Za ozbiljne poduhvate naravno da ne.

Da zaključim... moj prvi post svakako ne nosi poruku koju možda neko vidi na prvi pogled.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
Dule, činjenica je da je posada Anastazije imala problema sa svim el. kartama, i da su često "plivali" van svih rečnih tokova i plovnog puta, što su i prikazali. Zato tvoj post ima smisla i dosta istine, i može se i tako shvatiti.

Mislim da nisam ništa naglabao napamet, niti sam nekog napadao i pljuvao. Ne razumem odakle ti takve ideje i čemu uopšte takav pristup u jednoj običnoj diskusiji i razmeni mišljenja.

A ja sam ti najmanje kriv što detaljni izveštaji sa tog izuzetnog putovanja stižu na drugi Forum, a ne na tvoj, mada si to očekivao i bilo je izgleda i dogovoreno.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Pogrešno si shvatio. Ja nisam rekao da si ti naklapao. Ima takvih dovoljno. Izvinjavam se ako je tako ispalo.
Što se izveštaja tiče... pa pogledaj temu putovanja i biće ti jasno da izveštaji ipak stižu na ovaj forum jer Sale piše ovde. Tamo piše Nikola a koliko znam on je u Beogradu pa ne može ni da piše izveštaje, tako da ja nemam razloga da okrivljujem bilo koga. Oni ispunjavaju obećano koliko mogu. I to je u redu. To je njihovo putovanje i dele ga sa drugima koliko mogu i hoće.
Ti si me pogrešno shvatio. Obratio sam se tebi jer si pitao šta koriste ladjari pa sam i odgovorio.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
Sve je OK Dule, i moj post nije bio u svim detaljima ozbiljan (čaplje i galebovi), i ja sam aludirao. Sve je to nebitno, činjenica je da tu ima stvarno puno toga da se čita i uči, jer tema navigacije je ozbiljna, i stalno se nadopunjuje zahvaljujući elektronici i internetu.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika