Posto sam dobio par pitanja u vezi nocnih durbina i njihove upotrebe kao i u vezi kamera hteo bih da svima njima a i drugima objasnim koje su moje ideje u vezi koriscenja svih tih uredjaja za voznju u nocnim uslovima. Odmah da se ogradim da su to moja razmisljanja a da sam u praksi imao prilike da malo koristim nocni dvogled i na kolima kameru za voznju nocu.
Svakako da su najbolje kamere FLIR termalne kamere ali su one jos uvek skupe i ovo je jedna od jeftinijih varijanti, ne idealna ali sigurno da bi puno pomogla za nocnu voznju.
Prvo za one koji razmisljaju o ugradnji elekltronskih uredjaja kao sto su navigacija, muzika, kamere, ... Predlozio bih im da razmisle o ugradnji univerzalnog multimedijalnog head-up uredjaja (primer:
http://www.kupujemprodajem.com/Multimedia-navigacija-za-sve-automobile-27554191-oglas.htm?filter_id=3832428 ). Ovaj uredjaj poseduje sve moguce opcije od pustanja MP3 muzike sa kartica, USB diskova, DVD-ova, radija, navigacije, povezivanja na WiFi mrezu, bluetooth konekcije, povezivanja 1 ili 2 eksterne kamere, ... Operativni sistem na kom radi je ili Android ili Windows. Cena im se krece izmedju 250 i 500 EUR od kineskih proizvodjaca do malo vece cene od zvucnih proizvodjaca kao sto su Alpine, Pioneer, Sony, ... Pazite samo prilikom kupovine da su ti zvucni proizvodjaci sigurno kvalitetniji ali je problem sa mapama!!! Njihova velicina je standardizovana i to na 2DIN (kao 2 radija za kola jedan na drugom). U cenu uredjaja ulazi sam uredjaj, GPS antena i jedna kamera za voznju unazad (ili za sta god hocete da je koristite.
Za one koji imaju vec radio u camcu i ne zele da to manjaju ili nemaju mesta za ovakav uredjaj onda postoje kompleti za voznju unazad koji se sastoje od monitora, kamere i svih neophodnih kablova. Postoje i sistemi za bezicnim kamerama koji znatno olaksavaju ugradnju.
Dobra stvar ovih kamera za voznju unazad je da su vodo-nepropusne sto znaci da ih slobodno mozemo koristiti i na camcima. Ukoliko pogledate neke snimke po YouTube-u videcete kakvu sliku one daju u nocnim uslovima. Jedan od takvih snimaka mozete videti i ovde, gde je covek ugradio jedan takav univerzalni multimedijalni uredjaj i prikljucio kameru:
Svi ti uredjaji su otprilike isti. Pogledajte kako u potpunom mraku uz dodatak malog svetla (moze biti i IC ) se znatno poboljsava vidljivost. Moja ideja je da se kamera ugradi na pramac, eventualna da se doda dodatno svetlo (tu sada treba eksperimentisati recimo sa kamerama koje imaju IC sijalice oko sebe ili recimo sa svetlom za bicikle ili ...) Time bi sigurno dobio naekranu pregled ispred camca od preko 15m a mozda i vise.
Nocni durbini su lepa stvar ali samo za posmatranje. Namena im je uglavnom za nocni lov i osmatranje. Ako mislite da vozite camac i da gledate kroz durbin na to zaboravite jer on ima mnogo stvari koje treba podesavati tako da ce vam biti potrebne obe ruke za to. Moja zamisao je da se takav durbin koji bi morao da ima Video izlaz poveze kao druga kamera na ili monitor ili multimedijalni uredjaj i fiksira na neki tripoid (nogare) kako bi bio sto je moguce mirniji.
Na zalost durbin koga smo ja i Dule nabavili se vise ne proizvodi neko su poceli sa proivodnjom 2 generacije (sta je novo to zaista ne znam) ali je i cena znacajno skocila. Medjutim postoje i jeftiniji modeli izbor sa cenama i gde se mogu naci u Nemackoj imate ovde:
http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/4932.html?param.opensearch.count=200¶m.opensearch.sortKey=price¶m.resultlist.count=40¶m.resultlist.sortKey=minPrice&q=Nachtsichtger%C3%A4t .
Preporucujem da pogledate razlicite modele, zatim potrazite njihove testove na Youtube-u i tek nakon toga donesite odluku. Sto se same kupovine i nabavke tice, ukoliko ne postoji mogucnost slanja za Srbiju pogledajte firme koje vrse nabavku robe za vas, treba samo malo potraziti preko google-a.
Dakle da zavrsim po meni jedna odlicna kombinacija za nocnu voznju bi bila:
- Monitor ili multimedijalni uredjaj sa mogucnoscu prikljucivanja 2 kamere
- kamera za voznju unazad za kola po mogucstvu sa IC sijalicama ugradjenim na sebe. Kamera se montira na pramac ili sto blize njemu
- Opciono: dodatna(e) sijalice ili IC ili za bicikl ili slicno za bolje i vece vidno polje
- Durbin za nocno osmatranje sa video izlazom i malim stalkom (tripoidom).
- Za napred navedeno vazi pravilo: Koliko para toliko muzike!
Pozdrav.