|
Forum > Život na brodu
Plovidba noću
<< < (4/5) > >>
Pera Garmin:
Podsetiću vas na test Bushnell night vision (image intensifier - isto što i ova sprava) i FLIR thermalvision kamere iz 2009:
Cena pojačivača slike je drastično pala, termovizije nije (ustvari jeste, ali su pale i karakteristike)...
Iz mog skromnog iskustva, šta god da spremite za noćnu vožnju, najbitniji su zdrav razum i opreznost. Naravno, GPS, radar, night vision, thermal vision i sva druga pomagala su itekako korisna, ali ove prve dve stvari ne mogu da zamene
sceka:
Da malo aktuelizujemo temu.
Ovih dana gledam oglase na Kupujemprodajem i vidim da je cena kamera i monitora za voznju u rikverc na kolimo drastično pala. Cene se kreću oko par desetina eura (od 30 do 50 EUR) za kameru sa monitorom i svim potrebnim kablovima http://www.kupujemprodajem.com/Senzori-1251-1258-1-grupa.htm . Nakon toga sam pogledao snimke na youtube-u kako izgleda slika prilikom vožnje noću:
Kako bi izgledalo da se takva kamera montira na pramac i da posluži ka pomoć pri noćnoj vožnji? Da li je neko to probao? ja sam već pisao da farovi (reflektori) koje pojedini imaju na pramcu nisu za noćnu vožnju tj. sa njima se vidi samo veoma mala osvetljena površina i praktično mogu da posluže sam za osvetljavanje pojedinih objekata na vodi ili na kopnu a nikako kao kod kola da osvetle put. Ono što sam video na snimcima ovakva kamera daje mnogo bolje rezultate, takodje kako bi bilo da se upari sa nekim izvorom IC svetla možda bi bilo još bolje?
zankiki:
Ja sam ove godine dosta plovio noću... Nisam koristio ništa od takvih stvari. Brodovi su lepo osvetljeni, laptop + karte plovputa + eksterni gps (da baš ne okinem u neki špor ako sam na nepoznatom terenu) i nije bilo problema. Na poznatim terenima ne koristim bukvalno ništa.
Mislim da nema smisla zezati se sa ovim, kad je onaj tvoj nightvision koštao oko 130e, a sada je verovatno i manje.
sceka:
Nightvision je noćni durbin, sa uvećanjem 5x. Lepa stvar za osmatranje ali ne za vožnju, ovo sam mislio jer se uglavnom mogu zakačiti i 2 kamere pa imaš pogled i napred i pozadi a ko se noću pribojava može da ima i noćni pregled okoline ili za pecanje.
A i nije neko preterano zezanje viša igra i razbibriga za montažu i korišćenje.
zankiki:
--- Citat: sceka 16. Decembar. 2015. / 11:49:56 ---ili za pecanje.
--- Kraj citata ---
Sad si me već zaintrigirao! jhgf
Što noćni durbin nije za vožnju, po onom što ste pisali delovalo mi je kao dobra stvar?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|